Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Παράθυρο Ανοιχτό" της Μαρίνας Πετροπούλου


 

Στο νέο της μυθιστόρημα «Παράθυρο ανοιχτό», η Μαρίνα Πετροπούλου θίγει τις σχέσεις μεταξύ γυναικών, την γυναικεία φιλία, την εκμετάλλευση, την υποκρισία, την αλήθεια  που μπορεί να κρύβεται καλά καμουφλαρισμένη πίσω από σκοτεινά θέλω.

Γυναικεία φιλία ή λυκοφιλία; Μια σχέση που μπορεί να μας εξελίξει και να μας ολοκληρώσει ή είναι προσποιητή;

Ένα ρητό λέει ότι  «Πραγματικός φίλος είναι αυτός που κατανοεί το παρελθόν σου, πιστεύει στο μέλλον σου και σε αποδέχεται για αυτό που είσαι». Η φιλία είναι μια σχέση μαγική που επιβεβαιώνει την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για συντροφιά και κοινωνικότητα.

 Φυσικά, η φιλία πάντα ξεκινά από την ποιότητα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας και όχι απαραίτητα από το φύλο.

Όλγα και Κάτια, δύο φίλες κολλητές από μικρές χάνονται στα χρόνια, με το πεπρωμένο τους όμως να τις θέλει να βαδίσουν πάλι μαζί.  Η μοίρα της ενώνει ξανά, μετά από χρόνια και με μια ματιά, ένα χαμόγελο ξαναζεσταίνεται η παλιά τους φιλία. Φιλία δυνατή που στο πέρασμα των χρόνων φαίνεται πως δεν έχει σβήσει.  Είναι όμως πραγματικά η φιλία τους τόσο δυνατή ή με τα χρόνια έχει γίνει αδύναμη και προβληματική;

Η Όλγα, βρίσκεται  σε τέλμα.  Ζει μια «μικρή» και μίζερη ζωή από λάθος επιλογές. Έχει ήδη γευτεί την υποκρισία, την κακία, την απόρριψη και αναζητάει μια νέα αρχή.

Με κλειστά μάτια και ανοιχτή καρδιά εμπιστεύεται την Κάτια, με μόνη πρόθεση να την βοηθήσει, αλλά η ζωή της μπερδεύεται ακόμη περισσότερο.

Η παλιά φιλία ζωντανεύει ξανά για να φέρει στην επιφάνεια όλους τους δαίμονες που κάποτε ξόρκισε η ηρωίδα του βιβλίου.

Το παρελθόν δεν ξεχνάει ποτέ και τώρα έρχεται σαν ορμητικός χείμαρρος, έτοιμος να την παρασύρει στα βάθη του. Η ζωή έχει πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ο χρόνος που πέρασε, οι διαφορετικές διαδρομές στη ζωή, οι επιλογές και τα θέλω των δυο φίλων, αν και τις χώρισε στο παρελθόν σε διαφορετικά μονοπάτια, θα τις φέρει πάλι μαζί.

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και να κάνει τις σωστές επιλογές. Άνθρωποι, εμφανίζονται στο διάβα της, φέρνοντας στη ζωή της διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που περίμενε. Η φιλία  των δυο γυναικών  θα έρθει πάλι σε αδιέξοδο. Νέες φιλίες, νέοι έρωτες, εμφανίζονται στον ορίζοντα . Άνθρωποι που λειτουργούν σαν «από μηχανής Θεοί» σε δύσκολες καταστάσεις.

Τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και τώρα οι δυο φίλες προσπαθούν να βοηθήσουν η μια την άλλη. Η Κάτια όμως για ότι καλό προσφέρει, ζητάει αντάλλαγμα.

Η Όλγα νιώθει συγκίνηση και νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια, αλλά και πικρία για όσα στερήθηκε για χάρη της. Η φιλία για να είναι αληθινή πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια γεμάτα σεβασμό, αγάπη και κατανόηση. Μετά από τόσα χρόνια, η αλήθεια την «χτυπάει» καταπρόσωπο.  Βλέπει την φιλία τους μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Γνωρίζει το αληθινό πρόσωπο της προδοσίας. Αναζητά την δικαίωση, την ειλικρινή συγνώμη για όσα την πόνεσαν, όσα την πλήγωσαν.

Το ταξίδι της ζωής της Όλγας είναι γεμάτο ανατροπές. Σταθερά στην ζωή της , η Ιουλία, η αγαπημένη της γιαγιά.

Απώλειες, αδικία, χαμένες σχέσεις και έρωτες, θάνατος και πόνος βουβός, την κάνουν να κολυμπά σε βαθιά νερά. Πότε επιτέλους θα βρει την λύτρωση;

Η κεντρική ηρωίδα της συγγραφέως, μια γυναίκα που ψάχνει την ηθική δικαίωση για όσα την πλήγωσαν. Αναζητά την αληθινή φιλία, την απέραντη αγάπη ενός πιστού συντρόφου.

Η Μαρίνα Πετροπούλου, εστιάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Οι ήρωες της, άνθρωποι με όνειρα, ελπίδες για μια ζωή γεμάτη αγάπη, οικογενειακή θαλπωρή, επαγγελματική σταθερότητα, ευτυχία!

Ένα μυθιστόρημα με γρήγορη, κινηματογραφική πλοκή, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις.

Δολοπλοκίες, αποκαλύψεις, αδιέξοδα, συνθέτουν το μυθιστόρημα, με μία γραφή μοναδικά περιγραφική, λιτή, σημερινή, κινηματογραφική.  Η πένα της συγγραφέως σε ταξιδεύει ανάμεσα στις ζωές των δύο γυναικών.  Η ελπίδα δίνει τον αγώνα της μέσα από συμφέροντα, δολοπλοκίες, δολοφονίες. 

Ένα παράθυρο ανοιχτό για τις χαρές της ζωής, τα ανέφελα όνειρα. Παράθυρο ανοιχτό στην καρδιά που αξίζει να ανακαλύψει την αληθινή ευτυχία!

…« Ορισμός της ζωής είναι η ελευθερία να βλέπεις τον κόσμο από παράθυρο ανοιχτό και να ζεις σαν πουλί, σαν άνεμος, σαν κύμα και, γιατί όχι, σαν Θεός.»…


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ _ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΕΣΑΝΤ: Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ Φ. ΚΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες" του Στέργου Καλλιγά

Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου" του Φαίδων Κυριακού