Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο ασβός" του Fredrik P. Winter


 

" Είμαι ο ασβός. Αυτή είναι η ιστορία μου. Όταν, τη διαβάσεις, ίσως με δεις με άλλο μάτι . Όμως αυτό δεν αλλάζει τίποτα...! "

 

Ο συγγραφέας Fredrik P Winter  ήρθε για, να ταράξει τα νερά, της Ελληνικής λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα, το αναγνωστικό κοινό, που αγαπά τα θρίλερ τρόμου.

  Είναι από τους συγγραφείς, που πραγματικά μπαίνουν μέσα στο μυαλό του αναγνώστη. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας έχει διαβάσει πολλά βιβλία στη ζωή του. Το συμπέρασμα αυτό μου δημιουργήθηκε από την εντύπωση που μου έδωσε το χάρισμα του.

Δεν προσφέρει απλώς ένα βιβλίο στον αναγνώστη. Του χαρίζει απλόχερα αυτό, που ο αναγνώστης αναζητά από ένα βιβλίο, πιο συγκεκριμένα από ένα ψυχολογικό θρίλερ, τρόμου. Ναι, δίνει απλόχερα αυτά που μπορούν να κάνουν ένα βιβλίο δυνατό.. Όμως, όχι,  χωρίς κόστος..!

 

   Ένα βιβλίο. Τι κακό μπορεί να προκαλέσει ένα βιβλίο, που γράφτηκε και εκδόθηκε για, να διαβαστεί; Απλώς ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο, όπως όλα τα άλλα που έχεις διαβάσει, και όπως όλα  εκείνα, που έχεις στη βιβλιοθήκη  σου. Ή μήπως όχι;

Τι έχεις να φοβηθείς αγαπημένε μου αναγνώστη από ένα απλό βιβλίο;

 Όλοι οι συγγραφείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την αχαλίνωτη φαντασία τους για να διηγηθούν μία ιστορία.

Και εγώ εδώ θέλω να σας θέσω ένα σημαντικό ερώτημα.. πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι ο Fredrik P Winter χρησιμοποιεί μόνο τη φαντασία του, για να σου διηγηθεί την ιστορία του ασβού; Το νιώθεις ήδη και εσύ;

  Ό κάθε άνθρωπος, που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο, ίσως θεωρήσει ότι είναι απλώς μία ακόμα ιστορία σαν τις άλλες. Μία ιστορία δοσμένη με έναν πιο πρωτότυπο τρόπο.

Και ίσως σας πω ότι έχετε δίκιο. Εν μέρει. Εν μέρει γιατί οι  καλύτεροι άσοι δεν κρύβονται σε κανένα μανίκι, έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, και έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα ψυχολογικά θρίλερ συνήθως έχουν τη γοητεία του τρόμου. Κάποιες φορές αιωρείται, και άλλες πάλι εμφανίζεται μέσα από κάποιες σκηνές από τους ρόλους των ηρώων. Κάποιες φορές ναι. Όμως ο αυτός ο συγγραφέας έχει κάνει το αδιανόητο...

Ο τρόμος είναι ζωντανός... Ρεαλιστικός.. σε αγγίζει, δεν εισβάλει μόνο στο μυαλό σου, αγγίζει κάθε ίνα του κορμιού και της ψυχής σου.  Ξέρω ότι ήδη το νιώθεις...!

 

Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν μικρά κεφάλαια. Κάθε ένα κεφάλαιο ξεκινά με μία μικρή ή  μεγάλη φράση του ασβού. Μετά από αυτό συνεχίζει η ιστορία να εξελίσσεται.

Όμως με έναν περίεργο τρόπο, διαβάζοντας το κάθε κεφάλαιο, και εστιάζοντας στο συναίσθημα των φράσεων, είναι σαν οι ίδιες οι φράσεις να είναι και το κίνητρο της κάθε νέας τροπής της ιστορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διχάσει τον αναγνώστη.. και να αναρωτηθεί: Ποιος τελικά είναι ο ασβός.

  

    Ανατροπές και δράση.!

 

Μπορεί οι ανατροπές να είναι μικρές, όμως είναι από εκείνες που όσο πιο μικρές είναι τόσο μεγαλύτερο θόρυβο κάνουν.  Είναι μικρές και σε πολλά διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου.  Δεν είναι οι ανατροπές που αλλάζουν την ιστορία, αλλά η ιστορία που εξαρτάται από τις ανατροπές της.   Η αγωνία είναι μία αδιάκοπη φαγούρα από ζωύφια που σέρνονται αόρατα στη σάρκα... Έντονη, δυνατή σου κόβει την ανάσα.!

 

  Στις τελευταίες σελίδες οι παλμοί αυξάνονται. Ο συγγραφέας έχει ακόμη κάτι να δώσει.

   Γυρνά τη ρουλέτα αλλά δεν αρκείται στο τίποτα..  τα θέλει όλα, και στα προσφέρει με τέτοιον τρόπο, που σε κάθε λέξη, πρόταση, και παράγραφο δημιουργεί στον αναγνώστη σύγχυση, φόβο, τρόμο και μία ανατριχίλα που  σοκάρει..

 

  " Καθώς διαβάζεις το βιβλίο μου, σίγουρα θα αναρωτιέσαι ποια κομμάτια είναι πραγματικά και ποια τα συνέλαβα με τη φαντασία μου, μόνο και μόνο για να σε διασκεδάσω..;

Ο ασβός  είναι πραγματικός. Ξέρεις πολύ καλά πως λέω αλήθεια..

Όταν σου μιλάω μέσα από το κείμενό μου νιώθεις πως είσαι ο εκλεκτός ή πως απείλησε; "

Τελικά αγαπημένε μου αναγνώστη, ποιος έγραψε αυτό το βιβλίο;

Ο συγγραφέας; Ο ασβός; Ή.... Εσύ.!

  Μετρά τις ανάσες σου... Η αλήθεια έρχεται στο φως..

Σε τρομάζει που όλα γύρω είναι πνιγμένα στο σκοτάδι...;   Δεν είσαι έτοιμος για το τέλος..?

Ω.. πίστεψέ με κανείς δεν είναι.!

 

  Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις αυτό το βιβλίο, βεβαιώσου ότι είσαι σίγουρος για την απόφασή σου. Τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο. Πριν το διαβάσεις.. σκέψου αν αντέχεις να βρεθείς αντιμέτωπος με τους εφιάλτες σου. Εκείνους που άφησες πίσω και πίστεψες άθελά σου ότι ξεχάστηκαν.!

Πριν αφεθείς στην γοητεία του ασβού βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.!

Αγαπημένε μου αναγνώστη, σου υπόσχομαι, ότι ο ασβός είναι το πιο διαστροφικό, φρικιαστικό, θρίλερ, πού θα σε γοητεύσει, θα σε σοκάρει, και θα εισχωρήσει βαθιά στο μυαλό σου. Δεν θα μπορείς να ξεφύγεις, άλλα ίσως στο τέλος και να μην θες να ξεφύγεις.. Είναι ο ασβός. Είσαι ο αναγνώστης..

Είσαι έτοιμος να μάθεις την ιστορία του;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά