ΚΡΙΤΙΚΗ- ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ Χ.ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ " Ο ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΑΤΑΝΟΥ


Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός είναι ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, στοχαστής, Νίκος Καζαντζάκης, άνθρωπος των γραμμάτων παγκόσμιας εμβέλειας. Ανεπιθύμητος μέσα στην ίδια του την χώρα, από το Κράτος και την Εκκλησία, θεωρώντας τον απειλή για αυτά που γράφει τον κυνηγούν τόσο , που βρίσκει την ελευθερία του μακριά από την αγαπημένη του πατρίδα.
Το κράτος του στερεί επανειλημμένα με αθέμιτα μέσα το βραβείο Νόμπελ, τιμή για το έργο κάθε διανοούμενου, και την ύστατη ώρα η Εκκλησία του στερεί  την δυνατότητα για έναν αξιοπρεπή αποχαιρετισμό.
Ο συγγραφέας μέσα από το έργο του μας αναπαριστά τις τελευταίες ώρες του σπουδαίου αυτού Έλληνα λογοτέχνη , όπως και πολλές σημαντικές πτυχές της ζωής του. Τον πόλεμο που του έκανε η εκκλησία για τα έργα του και το ανάθεμα που του έριξε λέγοντας τον άθεο, ενώ ο Καζαντζάκης πάντα είχε βαθιά πίστη στο θεό, που φαινόταν ακόμα και από την ασκητική ζωή που ζούσε, ως και από τον τρόπο που μιλούσε στους φίλους και συνομιλητές του αφού η αποχαιρετιστήρια φράση του πάντα ήταν « Ο Θεός μαζί σου».
Ο Γιώργος Πράτανος, μέσα από αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο « Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός» , μας ξαναζωντανεύει την πορεία, την ζωή, και το έργο του Καζαντζάκη, έχοντας αφετηρία την τελευταία στιγμή της ζωή του στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή έχοντας πάντα δίπλα του την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη. Η Ελένη Καζαντζάκη, αγαπημένη σύζυγος, σύντροφος και συνοδοιπόρος  του μεγάλου Έλληνα το κράτος όσο και την εκκλησία, που δεν ήθελαν ούτε να γίνει σωστή εξόδιος ακολουθία αλλά ούτε και να τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο μεγάλο μας λογοτέχνη. Πολεμάει με όλα τα μέσα για να καταφέρει να φέρει την σωρό του αγαπημένου της Κρητικού στα πάτρια εδάφη, να επιστρέψει έστω και νεκρός στο χώμα που τον γέννησε. Συμπαραστάτες της, η Αγνή φίλη και δικηγόρος της οικογένειας, ο γνωστός μας Γέρος της Δημοκρατίας αλλά και πολλοί ακόμα επιφανείς άνθρωποι της τότε εποχής.
λογοτέχνη, για δέκα ολόκληρες μέρες , προσπαθεί να πολεμήσει τους εχθρούς του συζύγου της, τόσο
Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τον νεαρό τότε, Φρέντυ Γερμανό στα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, που καλείτε από τον αρχισυντάκτη του, να καλύψει την κηδεία του Καζαντζάκη στην Κρήτη. Ο νεαρός τότε δημοσιογράφος ρίχνεται στην έρευνα για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την ζωή και το έργο του Καζαντζάκη και μεταβαίνει στο ναυλωμένο τότε αεροσκάφος από τον Ωνάση, που μεταφέρει την σορό του νεκρού μαζί με τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους, όσο και εξέχοντες προσωπικότητες της εποχής.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε την αφήγηση , τα όσα τράβηξε μέχρι να ξεψυχήσει ο Καζαντζάκης, μακριά από την αγαπημένη του πατρίδα, τον πόνο και την οδύνη της λατρεμένης του συζύγου όσο και των δικών του ανθρώπων, μέχρι να καταφέρει η ταλαιπωρημένη του σορός να φτάσει στην Κρήτη. Την αγάπη των κρητικών για τον δικό τους άνθρωπο, γιατί δικός τους ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης, το θάρρος και την τόλμη του γενναίου ιερέα που αντίθετα με την γνώμη της εκκλησίας συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, αυτή την φοβερή προσωπικότητα , μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που θρήνησαν πραγματικά για το χαμό του. Περήφανοι οι Κρητικοί, για αυτό το λαμπρό πνεύμα, που γέννησαν τα ιερά χώματα της μάνας Κρήτης.
Πολλά συγχαρητήρια στον Γιώργο Πράτανο, για αυτό το τόσο μοναδικό βιβλίο του!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά