ΚΡΙΤΙΚΗ - ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΙΟΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ " ΤΑ 24 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"


Η Γκούφι  είναι ένας σκύλος που είχε την ατυχία ή την τύχη να ζήσει κάποια χρόνια στο δρόμο πριν υιοθετηθεί από κάποια οικογένεια.  Όσο όμως έμεινε στο δρόμο κατάφερε να μάθει να επιβιώνει βρίσκοντας κάποιες φορές ανθρώπους που κατάφεραν να την θρέψουν με τροφή αλλά και με συναισθήματα.
Έτσι μέσα από την ζωή της, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει συμπεριφορές ανθρώπων αλλά και τετράποδων φίλων της, και μας μεταφέρει τις γνώσεις της μέσα από τα πιο σημαντικά για κείνη κλειδιά της ζωής.
Τα 24 κλειδιά της ζωής είναι μια αφήγηση μέσα από προσωπικά βιώματα , μέσα από ιστορίες και συναισθήματα που ξεκλείδωσαν την ψυχή και την καρδιά της.
Προσπαθεί να μας δείξει τους δρόμους που ανοίχθηκαν μπροστά της και μας καθοδηγεί με τον τρόπο της, πώς να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια κλειδιά για να μάθουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό.
24 κλειδιά ένα νούμερο συμβολικό για μας, όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου, κλειδιά που ανοίγουν τον δρόμο για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και όπως λέει και η Γκούφι κάποια από αυτά τα βρήκαμε στο δρόμο μας κάποια στιγμή στην ζωή μας αλλά δεν τους δώσαμε και την πρέπουσα σημασία.
Και βέβαια ξεκινάει με το Α την αγάπη ,το κλειδί της καρδιάς, γιατί η αγάπη είναι τα πάντα, περιέχει μέσα της την ασφάλεια την εμπιστοσύνη, το μοίρασμα γιατί όταν αγαπάς μοιράζεσαι, χαρίζεσαι , ανήκεις σε αυτόν που αγαπάς, γιατί όπως λέει και η Γκούφι ……. ΑΓΑΠΗ. Όταν με φωνάζεις και με χρειάζεσαι θα είμαι εκεί , αρκεί να αντέχεις να με γεννήσεις…….
Και μέχρι το τέλος της διαδρομής- αφήγησης μας υπενθυμίζει ότι στο τέλος του δρόμου που είναι το Ω η ωριμότητα το κλειδί της μύησης που εμπεριέχει την γνώση, την εμπειρία και την τρυφερότητα, καταφέρνουμε μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους, μέσα από την γνώση μας πια του ίδιου μας του εαυτού, έχουμε κατανοήσει όλα τα προτερήματα φωτεινά μας σημεία αλλά και όλα τα σκοτάδια που κρύβει η ψυχή μας, σίγουρα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι.
Έχουμε πια την σοφία και την υπομονή να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε όσα βρούμε στο διάβα μας.
Μέσα στην αφήγηση της , η Γκούφι μέσα από τα προσωπικά της βιώματα , ανάμεσα στο Α και το Ω περνούν και ξεχωρίζουν τα κλειδιά της Βούλησης ,της δημιουργίας, της Γενναιοδωρίας της αφθονίας αυτού που  προσφέρει είτε έχει πολλά είτε λίγα γιατί νοιάζεται…..
Βλέπετε ένας σκύλος μας δείχνει πως η αγάπη σε μια οποιαδήποτε σχέση στηρίζεται και θεμελιώνεται από εκείνα τα μικρά πράγματα, το καθημερινό νοιάξιμο του ενός για τον άλλον, ένας σκύλος που με το ένστικτο της επιβίωσης και  το κλειδί της πίστης, το κλειδί της δύναμης που ξεκλειδώνει τα εφτά της θαύματα : την ασφάλεια, την γενναιοδωρία, την αγάπη, την ελπίδα, την ευγνωμοσύνη, την ενθάρρυνση και την ισορροπία.
Η Γκούφι, ο σκύλος εμψυχωτής κλειθροποιός και Φύλακας της χαράς, μας ανοίγει την καρδιά του και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της, και ανοίγει και την δική μας καρδιά και με την γενναιοδωρία της μας δείχνει τον τρόπο πώς να χρησιμοποιήσουμε τα κλειδιά που θα μας ανοίξουν τις πόρτες για μια καλύτερη ζωή.
Η Γιόλα Αργυροπούλου η συγγραφέας – συνοδοιπόρος αυτής της ιδιαίτερης αφήγησης, με την γραφή της μας δείχνει την ευαισθησία της αλλά και την αγάπη της για τους τετράποδους φίλους μας. Για όλες αυτές τις όμορφες ψυχούλες που τις υιοθετούμε για την παρέα τους, για την ανιδιοτελή τους  αγάπη, για όσα μας κάνουν να νιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Μάθημα ζωής αυτό το βιβλίο και για όσους παίρνουν για λίγο κάποιο ζωάκι και μετά το παρατούν έρμαιο στο κρύο και τον φόβο για την επιβίωση.
Ένα βιβλίο μάθημα συμπεριφοράς και ζωής για την αγάπη που πρέπει να δίνουμε σε όλες αυτές τις όμορφες ψυχούλες!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Καχαραμπού" της Φραντζέσκα Μάνγγελ

ΚΡΙΤΙΚΗ- ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ" της ΜΑΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "ΓΔΙΚΙΩΜΟΣ" της Παρασκευής Αδαμίδου Κηπουρίδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ