ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ













Καλημέρα σας κα Διαμαντή,


Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας  διαθέτετε για αυτήν την
συνέντευξη, καθώς επιθυμία μας είναι να σας  μάθουμε ακόμα καλύτερα.


Ποιος/ α  είναι ο/η αγαπημένος/η  συγγραφέας;

Αγαπημένοι συγγραφείς πολλοί, θα αναφέρω δυο όμως που με σημάδεψαν, Ντοστογιέφσκι και Καζαντζάκης.


 Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» Μενέλαος Λουντέμης.


 Τι σημαίνει η συγγραφή για σας και ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σας;

Μα η ίδια η ζωή και οι άνθρωποι. Τα ερεθίσματα είναι γύρω μας, η ιστορία ενός ανθρώπου, ένα ζώο, ένα φυτό, μια λέξη, μια φράση, μια ιδέα, ένα συναίσθημα, γίνονται έμπνευση για τον συγγραφέα και συμπληρώνονται από την φαντασία του.

Τι  σας  ώθησε να ξεκινήσετε την συγγραφή;

Η συγγραφή είναι εσωτερική ανάγκη που έρχεται σαν χείμαρρος στην ψυχή του ανθρώπου και ζητάει διέξοδο. Οι λέξεις ερωτοτροπούν μαζί σου και παίρνουν τον δρόμο για το χαρτί. Αυτός ο έρωτας για τις λέξεις και το ταξίδι που προσφέρουν με κάνει να γράφω.


Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο «Οι φύλακες της λίμνης» ;

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολύ καλό ιστορικό πλαίσιο.


 Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Με τον ήρωά μου Τεντ, γνωριστήκαμε μέσα από μια διαδικτυακή συζήτηση συγγραφέων, μιας και είναι ποιητής και ο ίδιος. Κάποιες λεπτομέρειες της ζωής του με συντάραξαν  τόσο που ένιωσα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να γραφούν σε βιβλίο. Η ιστορία αυτού του βιβλίου ήρθε και με βρήκε μόνη της με την απαίτηση να γραφεί.










Μέσα στο μυθιστόρημα σας συναντάμε την ιστορία πλεγμένη με την μυθοπλασία. Πόσο σας δυσκόλεψε η μίξη αυτή;

Η μυθοπλασία είναι το εύκολο κομμάτι ενός μυθιστορήματος, η ιστορία είναι το δύσκολο γιατί χρειάζεται έρευνα που απαιτεί χρόνο. Το πάντρεμα των δυο είναι η ομορφιά ενός μυθιστορήματος και δεν με δυσκόλεψε καθόλου γιατί είναι το κομμάτι ακριβώς που λατρεύω στα βιβλία.

Το μυθιστόρημα σας έχει ήρωες δυο άντρες ;

Το μυθιστόρημά μου έχει δυο άντρες ήρωες και καταλαβαίνετε τη δυσκολία μιας γυναίκας να αποδώσει την αντρική ψυχολογία και συμπεριφορά. Δεν ξέρω αν το κατάφερα, μόνο οι άντρες αναγνώστες μπορούν να μας το πουν. Εγώ πιστεύω ότι τα πήγα πολύ καλά.


Συνήθως σε ένα μυθιστόρημα ο/η συγγραφέας  εκτός από το βασικό του θέμα, καταπιάνεται και με διάφορα κοινωνικά θέματα. Ποια θέματα προσπαθείτε να ακουμπήσετε μέσα από αυτό το πόνημα σας;

Πόλεμος, Κατοχή, διωγμός ανθρώπων για θρησκευτικούς λόγους, ξενιτειά, νόστος της πατρίδας. Η Ιστορία της ανθρωπότητας, στάθηκε πολύ σκληρή και άδικη απέναντι σε κάποιους, κι αυτό το βιβλίο στέκεται από την πλευρά του ανίσχυρου και  αδύνατου απέναντι στα παιχνίδια της και πιστέψτε με είναι η πιο επώδυνη συναισθηματικά πλευρά…


Αν έπρεπε να πείτε κάτι σε μας τους αναγνώστες σας , για να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, τι θα μας λέγατε;

Για την αλήθεια των γεγονότων του, είναι συνταρακτικό να βλέπεις να συμβαίνουν αυτά που θα λέγαμε ότι «δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια». Ο Γολγοθάς των ανθρώπων της Ηπείρου στον πόλεμο και την κατοχή, ο Γολγοθάς των εβραίων και το ξεκλήρισμά τους, ο Γολγοθάς του έλληνα που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μέχρι την Αμερική από φτώχεια. Η καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν τραγικές στιγμές της Ιστορίας  συγκλονίζει, το πως γλύτωσαν από τον θάνατο και ποια ήταν η μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Το ξεκλήρισμα των Γιαννιωτών Εβραίων είναι ένα δυνατό σημείο για μένα… Οι άγνωστοι τόποι όπου εξελίσσονται τα γεγονότα το κάνει επίσης ταξιδιάρικο, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μ’ αρέσει στα βιβλία… Το ταξίδι κρύβει πάντα μια προοπτική…







«Οι φύλακες της λίμνης»  είναι το τρίτο σας πνευματικό παιδί. Είχαν προηγηθεί το «Μοιραίες παρεμβάσεις» και η «Υφάντρα της Πόλης».
Τι έχετε να μας πείτε και για αυτά τα πνευματικά σας παιδιά. Ποια η θέση τους στην καρδιά σας;

Έχω τρία φυσικά παιδιά και τρία πνευματικά, και όλα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Όσα χρόνια και να περάσουν δεν είναι ικανά να τα μετακινήσουν από κει γιατί γράφτηκαν με κατάθεση ψυχής.


Κα Διαμαντή, τι στοχεύετε με τα βιβλία σας; Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο;

 Καμιά φορά μπορεί, το πιστεύω αυτό ακράδαντα, εξαρτάται βέβαια από τις ικανότητες του συγγραφέα. Αν καταφέρει και τρυπώσει στο μυαλό του αναγνώστη και φέρει εκεί μέσα σεισμό τότε όλα μπορούν να συμβούν.


Αν σας ζητούσα να χρησιμοποιήσετε τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσετε το βιβλίο σας, ποιες θα ήταν αυτές;
Ταξιδιάρικο, Ανατρεπτικό, Αληθινό.



Σας ενοχλεί η κακή κριτική;

Η ανάγνωση είναι υποκειμενικό θέμα, εξαρτάται από την ψυχή και τη στιγμή του αναγνώστη πρώτον κι ύστερα από το κείμενο. Καμία κακή κριτική δεν ακυρώνει ένα βιβλίο και κανένα βιβλίο δεν αγγίζει όλες τις ψυχές. Όσο κι αν έχουμε οι συγγραφείς στο μυαλό μας ότι γράψαμε το τέλειο βιβλίο δεν μπορεί να είναι έτσι. Αρκεί να γίνονται όλα καλοπροαίρετα και με σεβασμό στον δημιουργό.


Ποιο το μότο της ζωής σας;

«Κανένας δε θα καταφέρει να γίνει αυτό που δεν είναι»


Κα Διαμαντή παράλληλα με την συγγραφή, ασχολείστε και με κάτι άλλο;

Έχω σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Το τέταρτο βιβλίο μου είναι τελειωμένο και θα πάρει τον δρόμο της έκδοσης όταν το κρίνει ο εκδοτικός μου οίκος. Είναι πολύ νωρίς για να αποκαλύψω το θέμα. Σιγά σιγά περνάμε και στο μεθεπόμενο, υγεία να έχουμε και η έμπνευση δεν μας λείπει.


Υπάρχει και κάποιο άλλο είδος συγγραφής που θα θέλατε να καταπιαστείτε με αυτό;

 Η ποίηση μου αρέσει επίσης πολύ και κατά καιρούς γράφω. Το θεωρώ πολύ πιο δύσκολο αυτό το κομμάτι της συγγραφής αλλά μεστό συναισθημάτων.


Κα Διαμαντή πιστεύετε ότι υπάρχουν μυστικά στην συγγραφή;

Ίσως και να υπάρχουν, εγώ ξέρω ότι για να γράψεις ένα βιβλίο χρειάζεται έμπνευση, κι αν δεν την διαθέτεις θα δυσκολευτείς πολύ.



Σας ευχαριστούμε  πάρα πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε!!
Ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Καχαραμπού" της Φραντζέσκα Μάνγγελ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ _ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΕΣΑΝΤ: Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ Φ. ΚΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες" του Στέργου Καλλιγά