Κριτική - Άποψη από Χ.Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ίσκιοι στο Φως" της Άρτεμις Παπανδρέου




Οι «Ίσκιοι  στο φως», ένα μυθιστόρημα κοινωνικό,  πραγματεύεται  τις πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την λυρική και άρτια δομημένη  γραφή της Άρτεμις Παπανδρέου.
Πρωταγωνιστές, οι σύζυγοι στην σκηνή ενός θεάτρου του παραλόγου.
Η συγγραφέας φέρνει στο φως με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά και με λεπτότητα, όλα αυτά που μπορεί να κρύβονται πίσω από την κλειστή πόρτα ενός ζευγαριού ,μιας οικογένειας. Δύσκολες σχέσεις και ενδοοικογενειακή βία, λεκτική και σωματική, έρχονται στο προσκήνιο, μέσα από την ιστορία της Μελίνας. Ένας άντρας εξουσιαστής, μια γυναίκα θύμα.

Η σχέση ενός ζευγαριού, όπου η τάση εξουσίας του συζύγου απέναντι της, δημιουργεί επώδυνες καταστάσεις. Ένας φόβος που θεριεύει μέσα από την ψυχική της αγωνία, αλλά και την σωματική της κακοποίηση.
Η μάχη και ο αγώνας για να σταθεί στα πόδια της, μέσα από την εξομολόγηση της πρωταγωνίστριας, γίνεται εικόνα στην φαντασία του αναγνώστη.
Όταν το θύμα ανακαλύψει το φως, οι σκιές της ζωής της θα σβήσουν και το αποτρόπαιο παιχνίδι εις βάρος της θα πάρει τέλος…
Ο θύτης δεν θα έχει πλέον καμία ισχύ, δεν θα ασκεί καμία εξουσία πάνω της.
Η Μελίνα προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες της, θα βρει την δύναμη να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει, να ερωτευθεί.


Συναισθηματικά δοσμένο αλλά και με ρεαλισμό μέσα από την χειμαρρώδη εξομολόγηση της ηρωίδας, το βιβλίο αυτό αποτελεί ύμνο στην γυναίκα και την δύναμη που κρύβει μέσα της. Η Μελίνα είναι ο καθρέφτης, χιλιάδων κακοποιημένων γυναικών, που πρέπει να πάρουν την σωστή απόφαση…
Η Άρτεμις Παπανδρέου με την πένα της, με γέμισε εικόνες και συναισθήματα  τόσο έντονα που δεν με άφησε ανεπηρέαστη. Για μέρες αφού τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου, δεν κατάφερα να ξεφύγω από την ένταση.

Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα για τις γυναίκες που υπομένουν την βία, μέσα στην οικογένεια και δεν αντιδρούν, αλλά και για εκείνες που τόλμησαν να διεκδικήσουν μια νέα αρχή γεμάτη φως.
Ένα μάθημα ζωής, με την δύναμη της γραφής της συγγραφέως , ένα βιβλίο που μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, ακόμα και αυτών που φοβούνται να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.

Η ζωή είναι περιπλάνηση, είναι ταξίδι…
Όμορφο ή άσχημο. Πάντα, υπάρχει μετά… Αρκεί να κάνεις το βήμα αυτό, που θα σε φέρει πιο κοντά, σε αυτό που περίμενες, σε αυτό που ονειρεύτηκες …

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα