Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το κοραλλί τετράδιο" της Τζίνας Μιτάκη


 

Πατρίδα…   Άνθρωποι…  Χαμένοι κόσμοι…  Ελευθερία… 

Πόσο δύσκολα ένας πατριώτης, μπορεί να μοιραστεί την πατρίδα του;

Πόσο εύκολα, ένας πρόσφυγας μπορεί να αισθανθεί θαλπωρή και αγάπη, σε ένα ξένο τόπο;

Πόσο κοστίζει τελικά η ελευθερία;

Σε ένα νησί, η Ελευθερία για κάποιους είναι δεδομένη και για κάποιους άλλους αναζητείται απεγνωσμένα.  Οι μικροί ήρωες της ιστορίας της Τζίνας Μιτάκη, μας μεταφέρουν την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.  Στο νέο της βιβλίο «Το κοραλλί τετράδιο», παιδιά από κόσμους διαφορετικούς έρχονται κοντά, άλλα λαβωμένα από τον πόλεμο, άλλα λαβωμένα από την ζωή.

 

Ο μικρός Ιορδάνης συναισθηματικά ακρωτηριασμένος από τον άδικο χαμό των γονιών του, συναντά την Ίρβα, ένα κορίτσι που έρχεται από τον πόλεμο, μόνο στον κόσμο.

Έντονα συναισθήματα, όπως αγάπη, φιλία, πόνος, θυμός, συμπόνοια, στοργή, διαχέονται ανάμεικτα σε όλο το μυθιστόρημα, ψάχνοντας ισορροπία. 

Όμως το άγνωστο και το διαφορετικό, πολλές φορές προκαλούν φόβο στους ανθρώπους.

Ο χαρακτήρας και η παιδεία ενός παιδιού πλάθονται μέσα από τις ηθικές αξίες της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία βιώνει.  Πάντα ένα παιδί είναι ευάλωτο στις ιδέες των μελών της οικογένειας του, αλλά και στις επιρροές που θα λάβει μέσα από την εκπαίδευση.  Ο πολιτισμός καλλιεργείται στις μικρές κοινωνίες και ανθίζει στην μεγαλύτερη, που είναι ένας λαός. 

Γονείς πρότυπα με λάθος αντιλήψεις, οδηγούν τα παιδιά σε βιαιότητες και λανθασμένους δρόμους μίμησης.

Η συγγραφέας θίγει καταστάσεις που ζούμε  καθημερινά στην χώρα μας και ζητήματα σοβαρά που ταλανίζουν την κοινωνία . Παιδιά που βιώνουν την απώλεια των γονιών τους  σε τρυφερή ηλικία,  χάνουν την παιδικότητά τους , μεγαλώνουν γρήγορα, ξαφνικά. Φιλίες- σταθμοί στην ζωή ενός παιδιού,  μένουν ανεξίτηλες στο χρόνο, καθορίζοντας  πολλές φορές ακόμα και την πορεία του στο υπόλοιπο της ζωής του. Μια τέτοια όμορφη φιλία είναι και αυτή μεταξύ του Ιορδάνη και του Λουκά.

Μείζον  θέμα του βιβλίου το προσφυγικό – μεταναστευτικό  στην χώρα μας .

''Για να αγαπάς την πατρίδα σου, δεν χρειάζεται να μισείς τις πατρίδες των άλλων''

Το κοραλλί τετράδιο γίνεται το μέσο  προβολής, ενός  τόσο σοβαρού  θέματος, όπως αυτό φαντάζει στα μάτια των αθώων παιδιών.

Κεντρικοί χαρακτήρες  της νουβέλας, τα παιδιά. Οι μικροί ήρωες παλεύουν με τον εαυτό τους, αγωνίζονται για ένα αύριο διαφορετικό. Ο καθένας με τον τρόπο του. Αγωνίζονται να ξεπεράσουν τον πόνο τους, την απώλεια, τους δαίμονες τους…….

Ο μικρός Ιορδάνης μαθαίνοντας τον κόσμο, ανακαλύπτει πόσο ακριβά κοστίζουν για κάποιους η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια, το Δίκαιο. Τα μάτια του αντικρύζουν το άδικο, αυτό που κάνει την διαφορετικότητα μη αποδεκτή.

Το κοραλλί τετράδιο γεμάτο εξομολογήσεις, γίνεται βιβλίο μνήμης, αποτυπώνοντας το άδικο, το λάθος και την άγνοια των παιδιών. Έχουν δικαίωμα στο λάθος, αλλά και στην συγχώρηση.  Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον!

Με γλαφυρή γραφή και όμορφες περιγραφές τοπίων, η Τζίνα Μιτάκη μας ξετυλίγει την ιστορία της. Μας ταξιδεύει με τα μάτια των παιδιών στην δική τους πραγματικότητα.

Μία ιστορία που  αφορά όλους, γιατί πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά μας.  Τα παιδιά όλου του κόσμου που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, αλλά μόνο να μοιραστούν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο κόσμο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, αγάπη και αλληλεγγύη.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα