Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Μάρτιν" του Πέτρου Κουτρουμπίλα


 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι, αποτελείται από  πέντε αστυνομικές νουάρ ιστορίες, με τον ίδιο επιθεωρητή Μάρτιν, που πρωταγωνιστεί, με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

 

 

Αυτές οι ιστορίες είναι διαφορετικές η μία με την άλλη, δεν ακολουθούν την ίδια πεπατημένη. Όμως η διαφορετικότητα τους, έχει να κάνει με το ύφος τους.

Έχουν άρωμα Αγκάθα Κρίστι, μία αύρα από μεσαίωνα, σταγόνες τρόμου και αρκετές πινελιές σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Σε αυτές τις ιστορίες, όπως προανέφερα ο κεντρικός ήρωας είναι ο επιθεωρητής Μάρτιν. Δεν είναι ένας χαρακτήρας σαν αυτούς, που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήρωας -  αντιήρωας. Έχει μία φυσιογνωμία ξεχωριστή όσο και αλλοπρόσαλλη. Γνωρίζοντας τον, μέσα από τις υποθέσεις του, μπορεί να σας θυμίσει λίγο τον αστυνόμο Σαΐνη κι όμως, είναι ένας επιθεωρητής που γνωρίζει πώς πρέπει να γίνει το σωστό βήμα πριν ανοιχτούν όλα τα χαρτιά της κάθε υπόθεσης. Είναι από αυτούς τους ήρωες, πού ή θα αντί παθήσεις ή θα λατρέψεις..!

Έχει έναν ιδιόμορφο τρόπο να λύνει την κάθε υπόθεση, αλλά σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η γραφή του ίδιου του συγγραφέα.

 

 

Ξεκινώντας την ανάγνωση του μυθιστορήματος, με παραξένεψε αρκετά η γραφή του συγγραφέα. Για να μπορέσω να προσαρμοστώ στον τρόπο που γράφει έπρεπε να τελειώσω την πρώτη ιστορία. Εκεί κατανόησα ότι αυτός ο συγγραφέας έχει κάτι διαφορετικό.

Βέβαια μιλάμε και για ένα παιδί που η πρώτη απόπειρα του είναι αυτό το μυθιστόρημα. Πέρα από αυτό τον παράγοντα όμως, Από τη στιγμή ,  που κατάφερα να βαδίσω, στον τρόπο γραφής, μπήκα σε έναν διαφορετικό κόσμο του αστυνομικού βιβλίου.

 

Θεωρώ ότι ο κύριος Κουτρουμπιλας, φέρνει ένα νέο αίμα στην Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία.

Θα έλεγα ότι εκσυγχρονίζει τα τωρινά δεδομένα βάζοντας ένα άρωμα παλαιότητας για να φέρει κάτι καινούργιο και δυνατό.

 

Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα . Έχει τη γεύση του διαφορετικού και αλλοπρόσαλλου.

Και αυτό έχει μία μοναδική μαγεία.

 

Θα ήθελα να διαβάσω ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα του συγγραφέα για να δω και πού μπορεί να φτάσει το εγχείρημα που πιστεύω ότι θέλει να περάσει σε αυτή τη νέα εποχή της λογοτεχνίας.

 

Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία. Έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει.

Και πού ξέρετε μπορεί ο κυκλοθυμικός κύριος Μάρτιν, να γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι των αγαπημένων σας ηρώων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα