Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Πίσω από το τζάμι" του Γιάννη Παπαϊωάννου


 

Κάποτε… η ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού και των συντελεστών του, γράφτηκε πίσω από το «μαγικό» τζάμι ενός στούντιο ηχογράφησης.  Τραγούδια που συντρόφευσαν τον απλό λαό στις πίκρες, τις χαρές, σε κάθε δυσκολία και κάθε επιτυχία.  Από στόμα σε στόμα, «ταξίδεψαν τις ψυχές του κόσμου», στο όνειρο, την συμπόνοια, την αγκαλιά, τον έρωτα, τον πόνο, την παρηγοριά.

Μεγάλες μορφές του Ελληνικού πενταγράμμου, που πέρασαν μέσα από τα στούντιο ηχογράφησης χάρισαν στον κόσμο στιγμές που χάραξαν την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού, με καλλιτέχνες που αγαπήθηκαν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι δημιουργίες τους.

Ο «Μαέστρος του ήχου», Γιάννης Παπαϊωάννου, είναι ο ηχολήπτης των studio Columbia που μετουσιώνει την φωνή των καλλιτεχνών, δημιουργώντας δίσκους που ταξιδεύουν την μουσική, σε κάθε σπίτι. Στην πρώτη γραμμή της ηχογράφησης, είναι αυτός, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από πολλούς πετυχημένους δίσκους, εκεί που συντελείται το «θαύμα» στην τελική του μορφή.  Εκεί που το τραγούδι, κάτω από τις οδηγίες του, παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται «μεγάλο» και «αγκαλιάζει» τον κόσμο.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ζωντανεύει μέσα από το βιβλίο του, σπάνιες συνομιλίες με καλλιτέχνες, χειρόγραφα τους, ιστορικά ντοκουμέντα με τραγουδοποιούς που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο της Ελληνικής μουσικής.

Άνθρωποι απλοί, που «σφράγισαν» με την φωνή τους, την ιστορία του τραγουδιού. Πίσω από ένα τζάμι ηχογραφήσεις, συζητήσεις, σχέσεις ζωής…

Ο συγγραφέας, μέσα από το βιβλίο του, μοιράζεται και ξαναζεί αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, μνήμες πως ένα τζάμι, πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ζωή του, όνειρο ζωής το επάγγελμα του ηχολήπτη και η εργασία του στον ναό της μουσικής, την δισκογραφική εταιρεία Columbia.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, αφηγείται ιστορίες τραγουδιών και συνθετών από την εποχή που το όνομα Columbia, σήμαινε ποιότητα, αξιοπιστία, ευαισθησία, επιτυχία.

Σε ένα τέτοιο στούντιο, κάτω από τις οδηγίες και τα μαγικά του χέρια, να πατάνε πλήκτρα στην κονσόλα, γεννιούνται επιτυχίες γεμάτες συναίσθημα, αλλά και σχέσεις ζωής του ίδιου με σπουδαίους καλλιτέχνες του Ελληνικού πενταγράμμου.

Όλα και όλοι συνδέονται μαγικά μέσα σε ένα τέτοιο στούντιο… Άνθρωποι, μουσική, στίχοι, όργανα, συναίσθημα…  Όλα γίνονται δίσκος και όλα μουσική.

Έχοντας μεγαλώσει με ακούσματα σπουδαίων Ελλήνων Ερμηνευτών, όπως ο Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, ο Στράτος Διονυσίου, και τόσων άλλων, μέσα μου νιώθω αυτό το «κάτι» που στις μεγάλες μου στιγμές, στις χαρές αλλά και στον πόνο, με συντρόφευσαν με τις μελωδίες τους. Μελωδίες αγαπημένες που έχουν στιγματίσει τις στιγμές μου.

Ερμηνευτές που στα τραγούδια τους έδωσαν κάτι από την ψυχή τους, κάθε φορά που τα ακούμε, ταξιδεύουμε στο χρόνο, δενόμαστε μαζί τους. Ταυτιζόμαστε με τους στίχους, την χροιά στην φωνή του καλλιτέχνη. Μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες τους , μιλούν για την αγάπη, την ζωή, τον καημό, την ελπίδα.

Το βιβλίο, έχει βιωματικά στοιχεία του συγγραφέα και συζητήσεις του με δημιουργούς, μεταφέροντας άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα των καλλιτεχνών.  Μοιράζεται μαζί μας όλα εκείνα τα συναισθήματα που του δημιουργήθηκαν με την συναναστροφή τόσο σπουδαίων Ανθρώπων.

Μας ταξιδεύει μέσα στα ιστορικά στούντιο της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, την χρυσή εποχή που η μουσική και το τραγούδι άφησαν το αποτύπωμα τους στο χρόνο.

Ένα σπάνιο ταξίδι του ανθρώπου που φρόντιζε με το ταλέντο του και την ξεχωριστή προσωπικότητα του, πάντα για το άρτιο αποτέλεσμα, στη δημιουργία ενός δίσκου.

Μια ολόκληρη ιστορία, η ιστορία της μουσικής,  αναζωπυρώνεται μέσα από την ξεχωριστή αφήγηση του συγγραφέα, εμπλουτίζοντας το βιβλίο του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και καταθέτοντας κομμάτια από την ψυχή του.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί του σύγχρονου ελληνικού μουσικού πολιτισμού, αποτυπώνονται μέσα από τα βιώματα του συγγραφέα.

Μια κατάθεση ψυχής από τον Γιάννη Παπαϊωάννου για όλους εμάς που αγαπάμε την μουσική και την ιστορία της!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα