Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Η τέχνη του θανάτου" των Ambrose Parry


 

Οι αγαπημένοι συγγραφείς επέστρεψαν με το νέο τους βιβλίο: Η τέχνη του θανάτου. Μέσα από τις σελίδες τους μας ταξιδεύουν ξανά πίσω στον χρόνο, στο 18ο αιώνα του Εδιμβούργου.

 

Το δίδυμο, που υπογράφει ως Parry Ambrose έχει φέρει ένα διαφορετικό, νέο κύμα στην αστυνομική λογοτεχνία.

Τους γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο τους βιβλίο: Το πεπρωμένο της σάρκας, ένα δυνατό ντεμπούτο. Ένα ντεμπούτο, που μας μυεί σε ένα ασυνήθιστο αλλά και συνάμα γοητευτικό, ρεαλιστικό κόσμο. Τον κόσμο της ιστορίας της ιατρικής.

 

Και στα δύο τους βιβλία ο αναγνώστης θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Στο 18ο αιώνα στο Εδιμβούργο. Στις κακόφημες αλλά και πιο σικάτες γειτονιές. Ο αναγνώστης θα γοητεύει από τον κόσμο των παρείσακτων ηρώων, τις πόρνες, τους τζογαδόρους και τη μαφία της νύχτας, αλλά και την άλλη πλευρά της ζωής, τη σικάτη, τον ιατρικό κόσμο και την καλή κοινωνία της εποχής.

 

Στο πρώτο τους βιβλίο μας μύησαν στον κόσμο της ιατρικής, της θέσης, που είχε την τότε εποχή η γυναίκα στα ιατρικά δρώμενα αλλά και τις προκαταλήψεις και τις φοβίες, που αντιμετώπισαν οι γιατροί εκείνης της εποχής από τους πελάτες τους για τις μεθόδους αγωγής, που εφάρμοζαν.

Στο νέο τους βιβλίο έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο αστυνομικό ιατρικό θέμα και μια άλλη πιο ενδιαφέρουσα τροπή στο κοινωνικό κομμάτι.

 

Ο Γουίλ και η Σάρα δύο διαφορετικοί μα με ίδιες φιλοδοξίες και όνειρα, άνθρωποι, γιατρός ο ένας, και η Σάρα μια γυναίκα, που  εκπροσωπεί  το γυναικείο φύλλο θέλει να  καταρρίψει το τείχος, που η κοινωνία και η εποχή έχει χτίσει για τον ιατρικό κόσμο φιλοδοξεί να μπει στο άβατο &  ανδροκρατούμενο κόσμο της ιατρικής. Αυτοί οι δύο ήρωες έχουν τον κύριο ρόλο στα δύο αυτά πρώτα βιβλία. Γίνονται ντετέκτιβ με μοναδικό πλεονέκτημα τις γνώσεις τους στην ιατρική και στο ένστικτο τους.

 

Τα δύο αυτά βιβλία συνδέονται κατά κάποιον τρόπο. Στο πρώτο γνωρίζουμε τους ήρωες και τον τρόπο, που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία. Μας γνωστοποιεί τα φονικά δρώμενα, που έχουν επιλέξει οι συγγραφείς να ασχοληθούν με τις ιστορίες τους. Γνωρίζουμε τους ήρωες, που θα μας απασχολήσουν από  'ό,τι' φαίνεται και στα υπόλοιπα βιβλία και στο δεύτερο βλέπουμε τα μονοπάτια, που θα ακολουθήσουν.

 

Η τέχνη του θανάτου  ξεκινά από εκεί, που σταμάτησε το πρώτο. Είναι σαν να ξεκινάς να διαβάζεις για την επόμενη μέρα τους. Όλα ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν.

 

Το βιβλίο κινείται στις κατηγορίες του κοινωνικού, ιστορικό καθώς αναφέρεται στην ιστορία της ιατρικής και με μια χροιά  ενσυναίσθησης ανάμεσα στους δύο κόσμους που το περιβάλουν και λίγες πινελιές ερωτικής διάθεσης.

 

Η διαφορά με το πρώτο τους βιβλίο είναι ο " θάνατος".

Δηλαδή οι φόνοι, ο δολοφόνος και τα κίνητρα τους .

 

Στα μυθιστορήματα αστυνομικής λογοτεχνίας ο δολοφόνος έχει ένα σημαντικό ρόλο στην εκάστοτε ιστορία. Φυσικό ρόλο ή αφύσικο και ίσως και αλληγορικό. Σε αυτό το βιβλίο ο ρόλος του είναι αμφιλεγόμενος.

Ο δολοφόνος διχάζει. Ο ρόλος του εξισορροπεί και συνάμα καταστρέφει.

Είναι το πρόσωπο, που διαφεντεύει στην ιστορία και δίνει μια χροιά αρχαίας τραγωδίας.

Έχει δύο διαφορετικούς ρόλους. Ένα πλάσμα με το ίδιο σώμα, που εξυπηρετεί διαφορετικούς ρόλους.

Το παράδειγμα προς μίμηση και από την άλλη είναι το λάθος, γιατί είναι δολοφόνος.!

 

Η εξισορρόπηση, που φέρνει είναι στο κοινωνικό κομμάτι της εποχής.

Στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και περισσότερο δε στην ιατρική.

Το θέμα, όπου έχουν καταπιαστεί οι συγγραφείς του βιβλίου στις ιστορίες τους.

 

"Σίγουρα θα έχετε δει πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την κόλαση και ίσως αποτραβηχτήκατε μπρος  στα λυσσαλέα, παραμορφωμένα χαρακτηριστικά των δαιμόνων που βασανίζουν τους αμαρτωλούς. Όμως,  όσο περισσότερο θα τρομάζετε αν συνειδητοποιούσα τε ότι ένας πραγματικός δαίμονας έχει καλοκάγαθο πρόσωπο;"

....

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία, που μας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες μας. Βιβλία ίδια και διαφορετικά. Βιβλία, που εμείς επιλέξαμε να αποκτήσουμε και μερικές φορές πολύ σωστά σκεφτόμαστε ότι δε χρειαζόμαστε αλλά. Όμως, πιστεύω πως αξίζει να ανοίξετε τις καρδιές σας και τη βιβλιοθήκη σας στο συγγραφικό αυτό δίδυμο.

Προσφέρουν μια γοητευτική αναγνωστική εμπειρία.

Αναμφίβολα μόνο και μόνο για την  θεματολογία, που έχουν επιλέξει να ντύσουν τα έργα τους.

 

Η τέχνη του θανάτου θα σας προσφέρει πολλούς λόγους να τους αγαπήσετε. Ένας από αυτούς είναι η βουτιά στη γέννηση της ιατρικής. Την εξέλιξη της επιστήμης. Με τρόπο, που δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά του δίνει γνώση πάνω σε αυτή τη θεματολογία , και σε συνδυασμό με το αστυνομικό κομμάτι κάνει τα βιβλία αυτά τρομερά ενδιαφέροντα.

 

Ανυπομονώ για το επόμενο τους βιβλίο.

Είμαι σίγουρη ότι και το επόμενο θα με παρασύρουν σε αυτό τον μαγικό κόσμο χωρίς ανάσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά