Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο" του Στέφανου Δάνδολου


 

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος τα τελευταία τρία χρόνια, ασχολείται συγγραφικά με ιδιαίτερες ιστορίες ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο μας, δίνοντας στον αναγνώστη μία πιο ανθρώπινη πλευρά τους και όχι εκείνη της απρόσωπης εξουσίας.

Αυτή τη φορά έρχεται με ένα βιβλίο διαφορετικό. Ένα βιβλίο που πριν καν το ανοίξεις σε πιάνει ένα δέος από τον τίτλο και από το ίδιο το εξώφυλλο. Νιώθεις σαν να κρατάς ένα πολύτιμο θησαυρό!

Αυτή τη φορά το ταξίδι της ιστορίας μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Στον κόσμο της Ρώμης, εκεί που θαυμάζουν τη σκληρότητα περισσότερο από την αρετή, εκεί όπου η αλαζονεία είναι πιο αποδεκτή από τις ιστορίες αγάπης. Εκεί που γεννήθηκε η ελπίδα και άλλαξε ο κόσμος.

Σε Εκείνον που σταυρώθηκε.

Σε Εκείνον που πήρε πάνω του τις αμαρτίες μας.

Σε Εκείνον που μας αγάπησε όπως ακριβώς είμαστε.

Σε Εκείνον και την Σταύρωση Του.

 

" Οι στάχτες δεν ξαναγίνονται ξύλα. Εκείνος γέρασε. Εκείνη σπασμένη, ραγισμένη.!"

 

Ο Στέφανος Δάνδολος με αφετηρία ένα κρυφό μήνυμα που δεν διαδόθηκε ποτέ στον κόσμο γράφει την ιστορία της Σταύρωσης του Χριστού, τις επιπτώσεις που άφησε στους ανθρώπους που την παρακολούθησαν αλλά και που κάποιοι από αυτούς πρόσθεσαν τα δικά τους καρφιά στο Σταυρό Του. Ταυτόχρονα μας ξεναγεί σε ιστορικά γεγονότα, σε εμβληματικές προσωπικότητες και σε αλήθειες που κρύφτηκαν πίσω από την αλαζονεία και τη σκληρότητα της εποχής. 

Μέσα όμως από τις λέξεις, τα γεγονότα, και τις ιστορικές αναφορές αναδύεται ο έρωτας και η αγάπη

Ο Γάιος Πόντιος Πιλάτος που ερωτεύτηκε την Κλαυδια Προκλα.

Ο πετρώνιος Μάξιμος που αγάπησε την Ιουστινεα του.

Η Ραχήλ που αγάπησε τον Χριστό και καταρρακώθηκε από  τις τύψεις της ότι εκείνη Τον σκότωσε.

Και μαζί αλλά και ένας - ένας που η Σταύρωση Του έγινε η αλλαγή μέσα τους και άλλαξαν τον δικό τους φτωχό μικρόκοσμο τους.

 

Ο συγγραφέας μας μιλάει για αυτούς τους ανθρώπους, και μας αφηγείται το έργο και την ιστορία τους ξεδιπλώνοντας όχι τον χαρακτήρα και τα έργα τους αλλά την ίδια τους την ψυχή.

Για τον Πόντιο Πιλάτο που ένιψε τας χείρας του αλλά βυθίστηκε και βύθισε την ίδια του την ζωή και τους ανθρώπους της Ρώμης με το ίδιο το "νερό" που αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την Σταύρωση του Ιησού..

Για την Κλαυδια Προκλα που η εκκλησία μας την ανακήρυξε Αγία, μια γυναίκα που ερωτεύτηκε, πόνεσε και άφησε το δικό της στίγμα στην ορθόδοξη πίστη και ακόμη παραμένει άγνωστη σε πολλούς.

Τον Μάξιμο Πετρώνιο που άλλαξε την ζωή του εν μια νυκτί. Από σπουδαίος πολέμαρχος και μακελάρης της Ρώμης έγινε ένας ήρεμος, πράος άνθρωπος βοηθώντας κάθε ψυχή που είχε ανάγκη για κάθε μία διαφορετική ψυχή που πήρε.

 

Ένα σπαρακτικό ανάγνωσμα.

Ένα βιβλίο που η αλήθεια παντρεύεται με την μυθοπλασία και φέρνει εικόνες στο νου του αναγνώστη ανατριχιαστικές και τόσο ζωντανές που τις ζει σε κάθε σελίδα.

 

Ένα συγγραφικό στοίχημα του Στέφανου Δάνδολου που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ένα βιβλίο που για εμένα προσωπικά ο συγγραφέας το εκδίδει για να αφήσει το δικό του τέλος στα μονοπάτια της συγγραφής για να έχει ο αναγνώστης να θυμάται τον δημιουργό του. Και όμως όχι, εκείνος συνεχίζει να γράφει και εγώ αναρωτιέμαι πού μπορεί να φτάσει το ταλέντο αυτού του ανθρώπου;

 

Ένα ταξίδι που η αφετηρία και το τέλος του μας θυμίζει ποια είναι η αρχή της ιστορίας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα