Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Στο σκοτάδι κράτα με" του Απόλλων Σκαμπαβια






{ Είμαι ο Αλέξανδρος και το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι το όνομα μου.}

 

Η πρώτη θετική εντύπωση για να επιλέξω το μυθιστόρημα αυτό ήταν το εξώφυλλο. Το εξώφυλλο σε συνδυασμό με τον τίτλο εκπέμπουν την αίσθηση του Dark romance και ένα μυσταγωγικό άρωμα που γοητεύει.

 

   Από την αρχή της ανάγνωσης πλανάται ένα μυστήριο μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Σε κάθε σελίδα είναι έντονο το αίσθημα της μελαγχολίας και δημιουργεί την εντύπωση της έναυσης που οι λέξεις και η ατμόσφαιρα είναι το καύσιμο που θα την πυροδοτήσουν.

 

   Το, στο σκοτάδι κρατά με είναι ένα περίεργο και σαγηνευτικό μυθιστόρημα που έχει να παρουσιάσει μια πρωτότυπη ιστορία αγγίζοντας το εγκεφαλικό, ψυχολογικό θρίλερ.

 

 Ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία του μας ταξιδεύει σε μία ιστορία πολύπλοκη, γεμάτη διδάγματα ακροβατώντας ρεαλιστικά στην ροή της ιστορίας.

 

   Ο αστάθμητος παράγοντας της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος. Είναι ο ήρωας που θα φέρει την επανάσταση, την θυσία και το ολοκαύτωμα. Η ύπαρξη του είναι η αιτία που θα φέρει το σκοτάδι αντιμέτωπο με το φως, σε μία μάχη που οι θύτες και τα θύματα θα αναμετρηθούν σε μια συνωμοσία ανταλλάσσοντας ρόλους.

 

    Η ιστορία εξελίσσεται σαν θάλασσα, ήρεμη που τα νερά της παφλάζουν απειλητικά έως την στιγμή που έρχεται η μεγάλη ανατροπή και η θάλασσα αγριεύει θέλοντας να πνίξει καθετί στο πέρασμα της.

    Και όλα αλλάζουν!

     Δράση & αγωνία ανεβάζουν παλμούς και προετοιμάζουν τον αναγνώστη για την επικείμενη βόμβα που θα του κόψει την ανάσα.

     Το «Στο σκοτάδι κρατά με» είναι ένα μυθιστόρημα που θίγει πολλαπλά θέματα κοινωνικά θέματα.

Τα κυριότερα είναι η ενσυναίσθηση της τηλεπαθητικης ενωσης του νου που έχουν τα δίδυμα αδέλφια. Η έλλειψη αγάπης και η επιβίωση απέναντι στην εξουσία που έχουν οι γονείς στα παιδιά τους. Πραγματεύεται τις καταστάσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν η έλλειψη αγάπης γίνεται κλοιός και διαλύει τις ισορροπία χτυπώντας τις ευαίσθητες χορδές στις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικότερα όταν οι σχέσεις αυτές είναι συγγενικές.

Καλό & κακό.

Φως & σκοτάδι. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο.

  Ο συγγραφέας μέσα από τους ήρωες του μας παρουσιάζει την θεωρία γιν και γιανγκ στην ολότητά της.

Οι ήρωες και οι ρόλοι τους είναι το Γιν & το Γιάνγκ. Ο συγγραφέας έχει χτίσει ανάμεσά τους μία ισορροπία που την καταστρέφει σπάζοντας την για να δείξει πώς μπορεί να σχηματιστεί ξανά κομμάτι-κομμάτι από τους δημιουργούς της. Άλλοτε με καταστροφικές συνέπειες, και άλλες φορές με μορφή της δύναμη της ενσυναίσθησης των συναισθημάτων. Με αυτό τον τρόπο αντικρίζουμε το ρεαλισμό της θεωρίας αυτής. Για να υπερτερήσει το καλό μερικές φορές πρέπει να περιοριστεί το κακό. Δεν μπορείς να διώξεις το κακό. Το κακό είναι οι αναμνήσεις, οι πληγές και κομμάτια της ζωής που κάνουν τους ανθρώπους δυνατότερους, χωρίς το κακό δεν υφίσταται το καλό.

Γεννηθήκαμε από το κακό, από τα σπλάχνα του πλάσαμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Το μόνο αρνητικό σε αυτό το βιβλίο για εμένα, είναι η επανάληψη γεγονότων και σκηνών καθομοίωση που έχουν επαναληφθεί στο βιβλίο. Αυτή όμως η επανάληψη εξυπηρετεί την ροή και την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Απόλλων Σκαμπαβιας είναι ένας συγγραφέας που μας συστήνεται με το ντεμπούτο του με ένα πρωτότυπο & ευρηματικό μυθιστόρημα θέτοντας ψηλά τον πήχη.

Στο σκοτάδι κρατά με είναι μία πολύ δυνατή αρχή για την γνωριμία του με το αναγνωστικό κοινό, μια αρχή που αφήνει θετικές εντυπώσεις και ανυπομονησία για το επόμενο βιβλίο και τη νέα ιστορία που θα μας διηγηθεί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά