Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Θα την έλεγαν Ελευθερία" της Χριστίνας Σουλελέ


 

Αγγελική, Σμαράγδα, Θαλασσινή.

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές γεμάτες όνειρα. Αρνητές του συμβιβασμού, σε χρόνους διαφορετικούς, πολεμούν για όσα ονειρεύτηκαν. Τρία πρόσωπα "διεκδικητές" της ζωής , πολεμούν το άδικο.  Γυναίκες αξιοθαύμαστες, που με τις ιστορίες τους δίνουν μαθήματα αυτοθυσίας , αγάπης, φιλίας, ήθους, δικαιοσύνης.

Καθεμία, αφήνει το στίγμα της με ένα αγώνα διαφορετικό ενάντια στο κατεστημένο και τις κοινωνικές αντιλήψεις, σε μια διαφορετική εποχή.

1970 Αγγελική.  Μέσα στη χούντα "πολεμά" για μια Ελλάδα ελεύθερη δημοκρατική. Η ζωή, της δίνει αλλά και τις παίρνει από τα πιο απλά ως τα πιο σπουδαία και εκείνη εκεί ακόμη αγωνίζεται.

1990 Σμαράγδα.  Μια δεκαετία γεμάτη με ένα σκοπό.  Ζει και ανασαίνει για να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο, να γίνει καπετάνισσα.

2020 Θαλασσινή. Τυφλή εκ γενετής, αντικρύζει  και μαθαίνει τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο. Βλέπει την ζωή με τα μάτια της καρδιάς, την νιώθει, την αγγίζει,  με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις της.

Μεγαλώνει και αγωνίζεται για ίσα δικαιώματα, παλεύει ενάντια σε μια κοινωνία που την τοποθετεί στο περιθώριο.

Η μοίρα θα ενώσει τις τρείς γυναίκες μέσα στο νέο μυθιστόρημα της Χριστίνας Σουλελέ «Θα την έλεγαν Ελευθερία».

Στο βαπόρι της ζωής τους στέκονται αγέρωχες και παλεύουν για μικρά και μεγάλα επιτεύγματα. Οραματίζονται ένα κόσμο καλύτερο ,αψηφώντας  τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Η Χριστίνα Σουλελέ ξεδιπλώνει μέσα από την πένα της τις σχέσεις των ανθρώπων απέναντι στην στάση της  κοινωνίας.

Ένα μεστό κοινωνικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα αχαρτογράφητα πελάγη της ζωής των τριών ηρωίδων του βιβλίου.

Ένας διαρκής αγώνας είναι η ζωή.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στο χρόνο. Οι τρεις κεντρικές ηρωίδες της, έρχονται να ξετυλίξουν την διαδρομή γεγονότων και πράξεων, που ερμηνεύουν το παρελθόν και εξηγούν το παρόν.

Η Χριστίνα Σουλελέ με γλαφυρή γραφή, ζωντανές περιγραφές της σύγχρονης Ιστορίας μας και χαρακτήρες ανθρώπων με φιλοδοξίες, πάθη και μυστικά καλά κρυμμένα στο σεντούκι του χρόνου, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος. Αγγίζει με ευαισθησία τα άτομα με «ιδιαιτερότητες», κάτι που δεν συμβαίνει με την κοινωνία μας.

Ένα μάθημα ζωής από το παρελθόν που φωτίζει το παρόν και δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, σε καιρούς χαλεπούς.

Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα και ελπίδα. Γιατί η ζωή ξέρει να πολεμά και να κερδίζει, αρκεί να το θελήσουμε!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα