Συνέντευξη με τον συγγραφέα Παύλο Γαβαλά


 

Καλησπέρα σας κε Γαβαλά,

Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την συνέντευξη που μας παραχωρείτε, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

«Απόρθητα Κάστρα» ο τίτλος του  βιβλίου σας  που  κυκλοφορεί  από τις  Εκδόσεις Ελκυστής.  Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας και για την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιραστώ τις απόψεις μου με το αναγνωστικό σας κοινό. Όσον αφορά την ερώτησή σας, οι εμπειρίες και τα βιώματα της καθημερινότητας, τόσο δικά μου όσο και άλλων ανθρώπων, ήταν οι λόγοι που με ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρωθεί;

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 2020. Στη συνέχεια, μπήκαν κάποιες ακόμα «πινελιές» και έγιναν μερικές διορθωτικές κινήσεις, μέχρι να φτάσει στο αναγνωστικό κοινό το Φεβρουάριο του 2022.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι συμβολικός;

Ναι. Τα απόρθητα κάστρα συμβολίζουν όλους αυτούς τους στόχους που εμείς οι άνθρωποι ίσως συναντάμε δυσκολίες στην πραγματοποίησή τους. Όμως, οι δυσκολίες αυτές μπορεί να βρίσκονται στο μυαλό μας κάποιες φορές και να χρειάζεται διανοητική προσπάθεια ώστε να τις ξεπεράσουμε.





Περιγράψτε μου το βιβλίο σας με τρεις λέξεις.

Απλό, κατανοητό και καθηλωτικό.

Τι θα συμβουλεύατε τον αναγνώστη που πρόκειται να το διαβάσει;

Θα τον συμβούλευα να έχει τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή του ώστε να το διαβάσει ολόκληρο. Πολλοί αναγνώστες μου έχουν επισημάνει ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν την ανάγνωση του βιβλίου στη μέση και το διάβασαν μονομιάς μέχρι το τέλος, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας  από το μέχρι τώρα «ταξίδι» του βιβλίου;

Από τα σχόλια των αναγνωστών συμπεραίνω ότι πετυχαίνει τους στόχους τους οποίους είχα θέσει: να προκαλεί, δηλαδή, συνθήκες ταύτισης στο νεαρότερο αναγνωστικό κοινό αλλά και να επιτρέπει στους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των νεότερων ανθρώπων.

Τι σημαίνει η συγγραφή για σας;

Η συγγραφή για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Γενικά η καταγραφή των σκέψεων θεωρώ ότι δημιουργεί ανακούφιση στον άνθρωπο.

Ποιες αξίες θέλετε να αναδείξετε μέσα από τα βιβλίο σας;

Τις αξίες του σεβασμού και της ειλικρίνειας απέναντι σε κάθε άνθρωπο.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;

Ποτέ μην απελπίζεσαι!

Πιστεύετε ότι τα social media έχουν βλάψει ή ωφελήσει τον χώρο του βιβλίου;

Αναμφίβολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ευκαιρία σε συγγραφείς να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους. Όμως, θεωρώ ότι περισσότερο τα μέσα αυτά έχουν βλάψει το χώρο του βιβλίου. Αρκετός κόσμος «απορροφάται» πλέον από αυτά, εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων που θα μου επιτρέψετε να τις χαρακτηρίσω παραγωγικές και επωφελείς για το σώμα και το πνεύμα, όπως η γυμναστική και η ανάγνωση βιβλίων.

Κε Γαβαλά  τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Η αλήθεια είναι ότι σκοπεύω να αφοσιωθώ στην προώθηση και στην ανάδειξη του πρώτου μου βιβλίου, καθώς μετά από μία απαιτητική τουριστική σεζόν ως εργαζόμενος δεν είχα επαρκή χρόνο για να το πράξω. Είναι άλλωστε ένα βιβλίο που διανύει το πρώτο έτος κυκλοφορίας του, οπότε η γνωριμία του με το αναγνωστικό κοινό είναι απαραίτητη. Τον επόμενο μήνα, αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση στον τόπο που κατάγομαι και ζω, στο Ρέθυμνο. Το γεγονός ότι βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των μεταπτυχιακών μου σπουδών δεν μου επιτρέπει να κάνω σχέδια για κάποιο καινούργιο βιβλίο. Στη ζωή βέβαια ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, αλλά το σενάριο ενός νέου λογοτεχνικού βιβλίου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Αφού σας  ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να βάλετε τον επίλογο της συνέντευξης με μια δική σας φράση.

Θέλω να πω σε όλες και σε όλους να μην σταματήσουν ποτέ στη ζωή τους να κυνηγούν τα όνειρά τους.


Το βιβλίο του συγγραφέα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής



https://elkistis.gr/product/τα-απόρθητα-κάστρα/


ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ Χ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα