Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο δρόμος του σπαραγμού" της Στέλλας Καλλέ


 

Μέσα από το νέο βιβλίο της, με τίτλο «Ο δρόμος του σπαραγμού», η Στέλλα Καλλέ μας αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας Ελλήνων του 1910  στο Κάραγατς.

Η συγγραφέας μας κάνει συνοδοιπόρους της κεντρικής ηρωίδας στο μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς .

Φανή και Παναγιώτης, δημιουργούν μια από τις εύπορες οικογένειες της Ανδριανούπολης και ζουν ευτυχισμένοι με τα παιδιά τους, στην γη που μεγάλωσαν και αγάπησαν.

 Το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πάντα. Αφήνουν πίσω τους την γενέθλια γη, το βιός τους, γνωρίζοντας πως δεν θα τα δουν ποτέ ξανά. Αναζητούν την τύχη τους στην Ελλάδα, σε ένα χωριό του Έβρου και προσπαθούν να  ξαναχτίσουν από την αρχή την ζωή τους.  

Ο δρόμος της προσφυγιάς, δύσβατος. Η Φανή μαζί με τον άντρα της , παλεύουν σκληρά και αγόγγυστα, να στήσουν από την αρχή την ζωή τους, κρατώντας πάντα σαν φυλαχτό τις μνήμες της ευτυχισμένης αλλοτινής ζωή τους.

Με γλαφυρές περιγραφές,  μια ολόκληρη εποχή γεμάτη  ήθη , έθιμα και ντοπολαλιά, από τόπο λατρεμένο, ξεπηδά από το παρελθόν ζωντανεύει και ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη, μέσα από τις μνήμες της Φανής.

Οι μπαξέδες, τα μποστάνια, τα εύφορα χώματα, οι βεγγέρες, το λουκούμι τριαντάφυλλο, το κυδωνόπαστο, οι ευωδιές του τόπου της, οι λαλαγγίτες, το σαραγλί, οι σαρμάδες, τα άνθη λεμονιάς και τα μεταξωτά υφάσματα, θα κρατούν συντροφιά στη Φανή, τις νύχτες που ο ύπνος δε θα έρχεται.

Η Φανή, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις όχι μόνο να φτιάξει το σπιτικό της στην νέα γη, αλλά και με την μοίρα να σκορπά στην ζωή της συνεχώς θλίψεις. Αγωνίζεται να αντέξει τον πόνο του θανάτου, που σαν ερπετό κυκλώνει την οικογένεια της από παντού. Μια γυναίκα που μέσα από τις πίκρες που την κερνάει απλόχερα η ζωή, εκείνη δείχνει την δύναμη της  διδάσκοντας την αξία της ζωής και της  άνευ όρων αγάπης.

Πόσα μπορεί να αντέξει η ψυχή; Πόσες πίκρες να βαστάξει η καρδιά;

Ένα μυθιστόρημα έντονα συγκινητικό, πλούσιο σε συναίσθημα, όπως και η μεγάλη καρδιά της Φανής. Το πολυτάραχο οδοιπορικό της ζωής της, γεμάτο χαρές, λύπες, απώλειες…

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η Στέλλα Καλλέ, σκιαγραφεί άρτια τους χαρακτήρες του. Περιγραφές της κάθε εποχής με εικόνες ολοζώντανες κατακλύζουν τον αναγνώστη μέσα από την πένα της συγγραφέως. Με λυρική γραφή, μας μαγνητίζει σε ένα ταξίδι ζωής και μνήμης.

Μια ιστορία για όσα άφησαν πίσω, για όσους έχασαν, για όσα δεν ξέχασαν ποτέ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα