Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η ζωή τους στη νύχτα" της Αλεξάνδρας Αγγελοπούλου


 

Η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου με απλή γραφή, αιχμηρές περιγραφές και σκληρή γλώσσα, παρουσιάζει την αλήθεια ωμή, έτσι ακριβώς όπως είναι και η ζωή, μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η ζωή τους στη νύχτα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Πως είναι αλήθεια ο κόσμος της νύχτας σε μια επαρχιακή πόλη; Σίγουρα όχι στρωμένη με ροδοπέταλα. Πίσω από τα λαμπερά φώτα που βλέπουμε ως θεατές η νύχτα κρύβει αμαρτίες, μαύρες ψυχές που αποζητούν το εύκολο κέρδος, ναρκωτικά, πορνεία, εμπόριο λευκής σαρκός, πουλημένους  αστυνομικούς  και νέους ανθρώπους που αναζητούν τον τρόπο να φύγουν από τον τόπο αυτό που μοιάζει λίμνη με στάσιμα νερά.

‘Άνθρωποι, φιλίες και έρωτας δοκιμάζονται.

Δυο φίλες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με τελείως διαφορετικό τρόπο μέσα από καταστάσεις που δοκιμάζουν τον χαρακτήρα αλλά και τα πιστεύω τους για την ζωή.

Η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, με αφηγηματική  και άμεση γραφή, δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι είναι μέσα στην ροή της ιστορίας και πάει χέρι χέρι με τους χαρακτήρες του βιβλίου. Καυστικό, με πλούσια πλοκή, και συνεχόμενη δράση.

Μια ιστορία που θίγει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, με τη διαφθορά της κοινωνίας στο ζενίθ της, αντιλήψεις μιας άλλης εποχής των γονέων για τα κορίτσια τους, κακοποίηση λεκτική και σεξουαλική των γυναικών, εκμετάλλευση, trafficking, στόματα κλειστά που φοβούνται και σιωπούν.

Ένα βιβλίο που φωτογραφίζει  ανθρώπους απλούς του μεροκάματου που προσπαθούν να επιβιώσουν, νονούς της νύχτας που διεκδικούν από τους άλλους τα πάντα,  εργαζόμενους των νυχτερινών κέντρων που αναζητούν μια θέση στο φως με το όποιο κόστος.   Όλοι τους μαζί ένα γαϊτανάκι, στο παιχνίδι του έρωτα και της επιβίωσης. 

Η συγγραφέας με δυνατή ρεαλιστική πλοκή, δείχνει ότι οι αλήθειες πρέπει να λέγονται και να μην στολίζονται με φρου φρου και αρώματα ώστε να αρέσουν.  Ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγει την νύχτα, τους ανθρώπους της, τον αγώνα, τους κινδύνους, την απανθρωπιά, αλλά και τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από καταστάσεις δύσκολες, επικίνδυνες.

  Όμως η ζωή είναι ικανή για όλα, η δύναμη των ανθρώπων απρόβλεπτη και τα πάντα μπορούν ν ‘αλλάξουν τροπή αρκεί να περάσουμε την κόκκινη γραμμή, αυτή που μας κρατά αιχμάλωτους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά