Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ματωμένο μετάξι" της Θεοφανίας Ανδρονίκου- Βασιλάκη


 

Ανάμεσα σε δυο κόσμους υφαίνει η Θεοφανία Ανδρονίκου- Βασιλάκη το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ματωμένο μετάξι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Δύο χρονικές περίοδοι, από το 1964 στο 2022, από την Αθήνα στην Αστόρια ξετυλίγονται μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα, όπου όλοι ψάχνουν την άκρη του νήματος, την άκρη του μίτου της ιστορίας, προκαλώντας τον αναγνώστη.

Αφορμή ένα έγκλημα που διαδραματίστηκε στην Αθήνα το 1964, μιας νεαρής γόνου, από τις πιο πλούσιες οικογένειες εκείνης της εποχής και η αποκάλυψη που έρχεται στο φως σήμερα,  μιας υιοθεσίας.

Μια περίπλοκη ιστορία ξεδιπλώνεται, με μια δολοφονία που συνδέεται με σκοτεινά μυστικά, δολοπλοκίες και έναν καταδικασμένο έρωτα μέσα σε μια «καθωσπρέπει» κοινωνία που επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς και ηθικής στους ανθρώπους.

Η συγγραφέας με το μυθιστόρημα της μας «ξεναγεί» στην δεκαετία του ΄60  αναλύοντας σε βάθος το κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής. Η συμπεριφορά των ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας, ο τρόπος που δημιουργούν τις επιχειρήσεις τους παράλληλα με τα χαμηλά στρώματα , οι άνθρωποι που τους υπηρετούν, οι σχέσεις μεταξύ τους, ο ρόλος που παίζουν στη διαδρομή των ετών, καθώς και καταστάσεις συναισθηματικές και ψυχολογικές δρουν και αλληλοεπιδρούν,  βάζοντας το λιθαράκι τους στην ιστορία και στην μετέπειτα εξέλιξη της. Ο έρωτας, ο γάμος, οι σπουδές, οι  ανθρώπινες σχέσεις, ακυρώνονται μπροστά στο συμφέρον. Ζωές καταστρέφονται, λυκοφιλίες βγαίνουν στο φως, όνειρα ανεκπλήρωτα και συναισθήματα αναιρούνται. Ένα έγκλημα γίνεται η αφορμή για να «τρίξουν» τα θεμέλια μιας οικογένειας και να διχάσει τα μέλη της.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές που γιγαντώνει την αγωνία στον αναγνώστη για την έκβαση της ιστορίας. Ποικίλα συναισθήματα  κατακλύζουν τον αναγνώστη διαβάζοντας το. Οργή και πόνος για τις αδικίες, αγωνία, έκπληξη και στο τέλος μια δυνατή λύτρωση, επιτέλους έρχεται για τα πρόσωπα της ιστορίας.

Το σήμερα έρχεται να φωτίσει τα σκοτάδια του παρελθόντος και να ξετυλίξει το μίτο των αποκαλύψεων. Ένα μπερδεμένο κουβάρι η ιστορία που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και ψάχνει μετά από χρόνια την έξοδο στο φως.

Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη μας ταξιδεύει από το παρελθόν στο παρόν, μέσα από μια συναρπαστική ιστορία προκαλώντας μας να φτάσουμε ως το τέλος της για να ζήσουμε μαζί με τους χαρακτήρες του βιβλίου της την δικαίωση των ηρώων.

 Όταν το σήμερα συναντήσει το χθες, η δικαίωση είναι αναπόφευκτη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά