ΚΡΙΤΙΚΗ- ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ


Με φόντο την Καστοριά στις αρχές του 20ου αιώνα ξετυλίγεται η ιστορία της Ρόζας και του Φοίβου και της μεγάλης τους αγάπης που όμως ήταν κατακριτέα από Θεό και ανθρώπους. Παράλληλα στο 2010 η Νιόβη συγγραφέας στο επάγγελμα,  έχοντας κληρονομήσει ένα αρχοντικό στην Καστοριά , αποφασίζει να πάει εκεί , ώστε να καταφέρει να τελειώσει το βιβλίο που γράφει. Νιώθοντας πως έχει χάσει την έμπνευση της και θέλοντας να αποφύγει τον Άγγελο, τον νέο συνεταίρο στον εκδοτικό που συνεργαζόταν, καταφεύγει στο αρχοντικό.
Μια ιστορία γραμμένη σε παράλληλο χρόνο, στο παρόν και στο παρελθόν υμνεί το μεγαλείο της απόλυτης αγάπης, της αγάπης της Ρόζας και του Φοίβου….
Ένα αρχοντικό φτιαγμένο κοντά στην πανέμορφη λίμνη της πόλης ανήκει στην οικογένεια της Ρόζας , και εκεί γεννιέται ο απόλυτος έρωτας της για τον Φοίβο. Μια αγάπη που άντεξε στο χρόνο.  Ένας έρωτας που άνθισε στις καρδιές τους όμως η μοίρα και οι άνθρωποι είχαν άλλη γνώμη. Ένα τέλος που ήρθε τόσο απρόσμενα…..
Η Νιόβη έχοντας ζήσει στο παρελθόν μια αγάπη που την σημάδεψε βαθιά με τον χειρότερο τρόπο, έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της, έχει κλειδώσει τα συναισθήματα της  και αυτό έχει επιπτώσεις και στην δουλειά της.
Φτάνοντας στο αρχοντικό, προσπαθεί να τελειώσει το βιβλίο της ελπίζοντας σε μια καλύτερη κριτική από τον νέο συνέταιρο του εκδοτικού της οίκου, τον Άγγελο.
Προσπαθώντας να ξαναβρεί την έμπνευση της, μέσα από περιπάτους και περιηγήσεις στην γύρω περιοχή , μαθαίνει την ιστορία του και τις διαδόσεις των κατοίκων της Καστοριάς για αυτό. Από την αρχή νιώθει  ένα περίεργο δέσιμο με το σπίτι …στην πορεία ανακαλύπτει μέσα στην σοφίτα του ένα παλιό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο της Ρόζας , που μέσα του είναι κρυμμένο το μυστικό της αγάπης της για τον Φοίβο τα όνειρα και οι προσδοκίες των δυο νέων για να καταφέρουν να ζήσουν μαζί , τα κρυμμένα σ’  αγαπώ και το απρόσμενο τέλος.
Ο Άγγελος φτάνει στο αρχοντικό για να την βοηθήσει να τελειώσει το μυθιστόρημα της, και όσο και να μην το δέχεται μέσα της η Νιόβη ένας έρωτας γεννιέται μεταξύ τους. Μια αγάπη τόσο αληθινή που γιατρεύει τα σημάδια της καρδιάς της και τους οδηγεί στην πλήρη ευτυχία.
Η Μαρία Προδρόμου έχει γράψει ένα υπέροχο μυθιστόρημα , μας ταξιδεύει μια στο παρόν και μια στο παρελθόν, υμνώντας την δύναμη της απόλυτης αγάπης , βιώνουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές της : τον Φοίβο, την Ρόζα, την Νιόβη και τον Άγγελο, το θαύμα της αγάπης, τα όνειρα τους, τον πόνο τους, την ζήλια, την οργή, την ζωή και τον θάνατο και τέλος την δικαίωση και την λύτρωση.
Ένα βιβλίο που με την λυρική και περιγραφική πένα της συγγραφέως μέσα από τα τοπία, τα ήθη και τα έθιμα της τότε εποχής, της ιστορίας του τόπου και των συναισθημάτων των ηρώων με συνεπήρε από την αρχή ως το τέλος.
Πραγματικά το απόλαυσα!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά