Κριτική - Άποψη από Χ.Κουρουπάκη για το βιβλίο "Στα μούτρα σου!" του Μιχάλη Κατσιμπάρδη












Ένα τρυφερό βιβλίο , με κεντρικό ήρωα τον Γιωργή, ένα παιδί που μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία, στην δεκαετία του 1970.
Ζούμε μαζί του τις περιπέτειες του, ζωντανεύει όλη η τότε εποχή  μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μέσα από τον αυθόρμητο όσο και απονήρευτο χαρακτήρα του.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου «Στα μούτρα σου!» ,μεγαλώνει και αντρώνεται στην ελληνική επαρχία, μπλέκει με τους φίλους του, φίλοι ζωής, σε χίλιες δυο σκανταλιές, και μέσα από τα παιδικά του μάτια ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.

Διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα, γυρνάμε τόσα χρόνια πίσω, νοσταλγώντας τα παιδικά μας χρόνια, τις ανέφελες στιγμές, θυμήθηκα εκείνη την ανεμελιά,  την ξεγνοιασιά που είχαμε αυτή που μας πρόσφερε εκείνη η εποχή. Οι σχολικές ποδιές με τον άσπρο γιακά, τα κοντά παντελονάκια των αγοριών, οι βόλτες και τα παιχνίδια στις αλάνες, τα ομαδικά παιχνίδια, όλη αυτή η παιδικότητα που απλωνόταν στην ατμόσφαιρα.

Ένα μυθιστόρημα, γεμάτο χιούμορ, συγκίνηση, ξεκαρδιστικές ατάκες, άμεση η γραφή του Μιχάλη Κατσιμπάρδη, όσο και καυστική  πολλές φορές, μέσα από  το ζοφερό κλίμα της εποχής των συνταγματαρχών, της δικτατορίας, το αναβιώνουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Μέσα από τις ιστορίες της καθημερινότητας τους, τα παιδιά ζουν ερωτεύονται, μεγαλώνουν , διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, τόσο από την οικογένεια , όσο και από το σχολείο, με τον σκληρό και άκαμπτο δάσκαλο, που η βίτσα , ήταν πάντα σε περίοπτη θέση πάνω στην έδρα, έτοιμη να τιμωρήσει τους σκανταλιάρηδες μαθητές.
Η βέργα του δασκάλου, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των μαθητών, την χρησιμοποιούσε συχνά ο δάσκαλος ως μέτρο συμμόρφωσης των παιδιών.

Ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε εικόνες και περιγραφές, που με την άμεση γραφή του, σε αγγίζει στην καρδιά , γελάς, συγκινείσαι, θυμάσαι, εκείνη την εποχή, με τα μικρά μαγαζάκια, τα καφενεία,  τα ταβερνάκια, τα μπακάλικα που είχαν μέσα κάθε λογιών πράγματα, ακόμα και τις πιο αγαπημένες μας λιχουδιές, θυμάσαι τις καραμέλες βουτύρου, και το διαχρονικό γλειφιτζούρι κοκοράκι!!
Ένα βιβλίο που περνάει μηνύματα, πραγματικής φιλίας στον χρόνο, αγάπης, αλληλεγγύης, ήθους, την χαρά της ζωής ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Μια καρτ ποστάλ άλλης εποχής, μια βουτιά στην νοσταλγικότητα  των παιδικών λερωμένων με σοκολάτα χαμόγελων μας, μια ανάμνηση που χάθηκε στον χρόνο, στην διαδρομή της εξέλιξης της ζωής μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά