Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά


 

"Η ιστορία μας έχει δείξει και μας έχει διδάξει πως δεν υπάρχει τέλος για τα ανθρώπινα κατορθώματα και πως κάθε τι ακατόρθωτο μπορεί να γίνει δυνατό εάν υπάρχει το θάρρος και το σθένος για να τα καταφέρουμε.»

Όνειρα ζωής που οι δυσκολίες τα μετατρέπουν σε «απόρθητα κάστρα».

   

Ο «μαχητής» κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου του Παύλου Γαβαλά με τίτλο «Τα απόρθητα κάστρα» .

Είναι ένας νέος της εποχής μας , που ζει σε μια επαρχιακή πόλη κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ζωή.

Στην Ελλάδα των μνημονίων , έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα των νέων, τόσο στην εύρεση εργασίας, όσο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.  Σε μια εποχή με έντονη την εκμετάλλευση του ανθρώπου στον εργασιακό τομέα,  η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού σηματοδοτεί   περισσότερο την εκμετάλλευση του.

Η εργασία ως ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους στη ζωή, αποτελεί σοβαρό παράγοντα διαμόρφωσης της κοινωνικής ταυτότητας, αλλά και της ψυχικής ισορροπίας ενός ατόμου. Ως μέσο βιοπορισμού και οικονομικής ανεξαρτησίας, η εργασία αποτελεί επίσης, πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, προσωπικής ολοκλήρωσης και κοινωνικής ένταξης και αποδοχής.

Φαντάζει ακατόρθωτο για ένα συνεσταλμένο άνθρωπο, χωρίς «ιδιαίτερη» δυναμική να φέρει εις πέρας καταστάσεις τόσο στις σχέσεις του με το άλλο φύλο όσο και στην επιτυχή αναζήτηση εργασίας. Βουνό απροσπέλαστο για τον «Μαχητή» , η αίσια κατάληξη όσων αναζητεί διακαώς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, έχει αντλήσει τον χαρακτήρα του ήρωα του μέσα από την καθημερινότητα του σήμερα. Με γραφή λιτή και κατανοητή, ξεδιπλώνει το ταξίδι ενός νέου της εποχής μας, που μέσα από την καθημερινότητα αποτυπώνεται παραστατικά ο αγώνας που δίνει για να κερδίσει τα όνειρα του.

Ένας αγώνας άνισος απέναντι στα όνειρα και τις επιθυμίες των νέων, ή μία αφορμή για να ξυπνήσουν συνειδήσεις  και να δοθούν νέες μάχες για τις κατακτήσεις που είχαμε και χάθηκαν σε μια εποχή αδράνειας και φόβου;  Σε κάθε εποχή η νεολαία είναι αυτή που δίνει τις μάχες της με την δική της δυναμική και πιστεύω.

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε κρύβονται δυστυχώς ακόμα περιθώρια και άνθρωποι που ζουν μέσα σ'αυτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου" του Φαίδων Κυριακού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΑΡΑ ΑΝΔΡΕΟΥ