ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΠΑΝΟ










Καλησπέρα Κωνσταντίνε, , και ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις  για αυτήν την συνέντευξη, καθώς επιθυμία μας είναι να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Πως αποφάσισες να γίνεις συγγραφέας; Τι σε ώθησε σε αυτό;
Κατά καιρούς έγραφα πολλές υποθέσεις διάφορων ιστοριών γεμίζοντας τετράδια ολόκληρα από αυτές. Η πρώτη φορά που αποφάσισα να ξεκινήσω μια ιστορία ήταν στο λύκειο. Μετά ακολουθήσε η ηλεκτρονική μεταφορά στον υπολογιστή από ένα άλλο (πάλι τρόμου βιβλίο όπως και η πρώτη), ώσπου, όταν εμπνεύστηκα το βιβλίο μου που εκδόθηκε (Ένοχα Μυστικά) δεν ήθελα να σταματήσω αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται συγγραφή. Αγαπώ τη συγγραφή και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή


Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας  από το μέχρι τώρα «ταξίδι» του βιβλίου;
Με μια λέξη «μαγεία». Οι αναγνώστες μου το έχουν αγαπήσει, καθώς οι περισσότεροι έχουν ταυτιστεί με τους ήρωές μου. Έχω δεχτεί τόση αγάπη. Έχω πάρει τόσα όμορφα μηνύματα από ανθρώπους που με τίμησαν με την ανάγνωση του βιβλίου μου που η χαρά μου ολοένα και μεγαλώνει


Πως αισθανθήκατε όταν το βιβλίο σας εκδόθηκε και το πιάσατε για πρώτη φορά στα χέρια σας;
Η αλήθεια είναι πως δεν πίστευα πως αυτό που κρατούσα ήταν δικό μου. Σε όλη τη διαδρομή ήμουν βουρκωμένος και το κρατούσα συνεχώς στα χέρια μου. Η χαρά και ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος για δυο λόγους. Και γιατί ο συγγραφέας ήμουν εγώ (και είδα να υλοποιείται ένα όνειρό μου) αλλά και σαν γραφίστας διότι εγώ έκανα όλη την επεξεργασία του μέσα κι έξω. Για μένα αυτό που πέρασα 17 Μαΐου του 2019 ήταν εμπειρία ζωής. Τόσο δυνατή που δε θα την ξεχάσω ποτέ.

Τι θα λέγατε σε κάποιον νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το γράψιμο;
Πως η συγγραφή είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να ξεφύγεις από την καθημερινή ρουτίνα της ημέρας. Είναι μια ασχολία που σε κάνει να ταξιδεύεις. Να πας εκεί, όπου εσύ θέλεις, είτε αυτό είναι σε ένα όμορφο μέρος είτε σε ένα βρόμικο όπου εκεί εκτυλίσσεται μια ιστορία τρόμου. Να βουτήξεις πνευματικά σε συναισθήματα που ίσως ποτέ να μη νιώσεις. Το ταξίδι αυτό δεν έχει τέλος. 

Σας έχει τύχει να διαβάσετε ένα βιβλίο που η πλοκή του να σας θυμίζει κάτι από την δική σας ζωή ή να αναγνωρίζετε χαρακτηριστικά της προσωπικότητά σας στους ήρωες των βιβλίων; Να σας δίνει την αίσθηση ότι ο συγγραφέας γνωρίζει αυτά που περνάτε και με έναν δικό του τρόπο τα έκανε βιβλίο;
Διαβάζω πολλά βιβλία. Ελλήνων αλλά και πολλά ξένων συγγραφέων σε όλα τα είδη. Μέσα σε όλα αυτά, έχω βρει πολλές φορές τον εαυτό μου και έχω ταυτιστεί απόλυτα με τον ήρωα. Ειδικά στα σημεία που έχουν να κάνουν με τη φιλία καθώς και την αδελφική αγάπη. Εκεί η ανάγνωση πάει σε άλλο επίπεδο και διαβάζω σαν να πρωταγωνιστώ εγώ εκεί.

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;

Το μεγαλύτερο προτέρημά μου είναι πως είμαι ανοιχτό βιβλίο. Αυτό που βλέπει κάποιος από μένα, αυτό είμαι. Το ελάττωμά μου είναι πως δένομαι εύκολα με ανθρώπους, με ζώα αλλά και με αντικείμενα και όταν υπάρξει μια απώλεια μετά το παίρνω κατάκαρδα και θέλω αρκετό καιρό για να επανέλθω.


 Τι είναι αυτό που σε φοβίζει και τι είναι αυτό που θα σε κάνει να χαμογελάσεις αμέσως μόλις το σκεφτείς;
Από μικρός είχα μια φοβία με το απόλυτο σκοτάδι αλλά τώρα μπορώ να το διαχειριστώ. Αυτό που με κάνει πάντα να χαμογελώ είναι η στήριξη της οικογένειάς μου. Για μένα είναι το Α και το Ω.












Υπάρχουν προσωπικές σου στιγμές και βιώματα στο βιβλίο σου; 
Όχι, δε θα το έλεγα. Φρόντισα να μη βάλω στιγμές δικές μου μέσα. Αυτό που έχω βάλει όμως, είναι ο χαρακτήρας του Ντάνιελ (του κεντρικού ήρωα), στη μετέπειτα ζωή που έκανε φυσικά. Σε αυτόν τον χαρακτήρα έδωσα πολλά στοιχεία μου. Αυτό θα κάνω και σε κάθε ήρωα  μου στα επόμενα βιβλία που έρχονται.

Ποιος είναι ο συγγραφέας Έλληνας ή Ξένος του οποίου έχεις διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και λατρεύεις τον τρόπο που γράφει;
Θα πω από ξένο συγγραφέα καθώς, τον ξεχώρισα από την αρχή. Ο λόγος για τον ταλαντούχο  Stefan Ahnhem του οποίου τα βιβλία εκδοθήκαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ιδιαίτερος συγγραφέας με υπέροχο και λεπτομερή λόγο που σε κάνει να αγωνιάς σε κάθε σελίδα.


Κωνσταντίνε,  τι μαθαίνουμε για σένα μέσα από το βιβλίο σου; Οι χαρακτήρες των βιβλίων σου, αντανακλούν ως ένα βαθμό τον ψυχικό σου κόσμο;

Όπως ανέφερα και παραπάνω ο Ντάνιελ έχει πολλά στοιχεία από μένα στη ζωή που κάνει τώρα (μετά τα ένοχα μυστικά του). Εισχωρώντας όλο και περισσότερο στην ιστορία ο αναγνώστης μαζί με τον ψυχικό κόσμο του ηρώα, μπορώ να πω πως μαθαίνει και εμένα μαζί.


Πότε θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της τριλογίας  των μυστικών;
Την ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να την ξέρω ακόμα, μιας που το βιβλίο το γράφω ακόμα. Ευελπιστώ σύντομα, καθώς, έχω βρει και άλλο εκδοτικό σπίτι στο οποίο και εκεί θα εκδοθούν όλα μου τα βιβλία που ετοιμάζω. Οι αναγνώστες μου θα ενημερωθούν από την προσωπική μου σελίδα για την έκδοσή του.


Ποια είναι η πιο παλιά ιστορία που έχεις γράψει και θυμάσαι;

Είναι η πρώτη μου ιστορία με τίτλο «Ταξίδι σε μια άλλη ζωή». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που παρακολουθούσε τη ζωή ενός νεαρού άνδρα που ζούσε σε ένα χωριό της επαρχίας. Το όνειρό του ήταν να γίνει ένα καλός φωτογράφος. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία, εκείνος τηνάρπαξε και ξεκίνησε πλάι σε μια ομάδα εξερευνητών από την Αθήνα, τραβώντας απλές φωτογραφίες. Η μεγαλύτερη του αποστολή θα  είναι στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο. Εκεί εκτυλίσσεται σχεδόν όλο το βιβλίο. 

To 2016 κερδίζει στο πρώτο βραβείο διηγήματος στην κατηγορία τρόμου LARRY NIVEN 2016 (Βραβείων λογοτεχνίας του φανταστικού) με το διήγημά του «Το Μυστικό του Θεριστή».
Το 2017 κερδίζεις  στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό δυο βραβεία με τα διηγήματα «Η Μάχη των Βελντάρων» και «Η κατάρα των ψυχών». Το 2018 κερδίζεις και πάλι στον ίδιο διαγωνισμό με το διήγημά του «Το Τάγμα των Αγγέλων».
Πως  νιώθεις  κάθε φορά  που βραβεύεσαι; 
Είμαι πολύ σίγουρος για τον εαυτό μου και προσέχω, έτσι ώστε, όταν κλείσω ένα κείμενο να είναι έτσι όπως το είχα εξαρχής στο μυαλό μου. Για τον λόγο αυτό, όταν έρχεται μια βράβευση (εκτός του ότι με γεμίζει ευθύνες ακόμα περισσότερο και ώθηση να συνεχίσω να γράφω), ο ενθουσιασμός και η χαρά μου με γεμίζουν ενέργεια. 



Πιστεύεις ότι ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας; Η συγγραφή μπορεί  να αλλάξει τον κόσμο;
Το πιστεύω απόλυτα. Αν το χειριστεί ή αν θέλετε, μιμηθεί ένα έστω μικρό κομμάτι ενός βιβλίου ένας άνθρωπος που κυβερνά έναν τόπο ή μια χώρα (βιβλίο βέβαια με βαθύ δίδαγμα ζωής) , τότε στα σίγουρα ο κόσμος θα αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει προς το καλύτερο. Είναι και κάτι που το εύχομαι.


Κωνσταντίνε, ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον, σε επαγγελματικό επίπεδο;
Τα μελλοντικά μου όνειρα είναι να συνεχίσω να γράφω με την ίδια ένταση και να ανοίξω τον δικό μου εκδοτικό οίκο που θα έχει τη δική μου σφραγίδα.

Ποιο το μότο της ζωής σου;
Να ζω χωρίς άγχος και τα εμπόδια που συναντώ να τα βλέπω σαν εμπειρίες ζωής.Στα χρώματα της ζωής μου εγώ επιλέγω τις αποχρώσεις.



Ευχαριστούμε θερμά για αυτή την όμορφη κουβεντούλα.
Ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά για την όμορφη αυτή συνέντευξη και για την ευχή!




  Βιογραφικό σημείωμα



 
Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1990, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στην Χαλκιδική
Το θέατρο και το τραγούδι ήταν πάντα τα κυρίαρχα όνειρά του ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη
 μεταγλώττιση. Μια απλή συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση του σχολείου, τον προέτρεψε γρήγορα
 να μπει σε μια θεατρική ομάδα όπου εκτός από ρόλους που ενσάρκωνε «σκηνοθετούσε» και τις χορογραφίες. 
Η αγάπη του για τη συγγραφή και τη γραφιστική ήρθαν σχεδόν μαζί, όταν στη δευτέρα λυκείου έγραψε τα 9 
πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου. Μετά το λύκειο δυο χρόνια έφταναν για να εμπλουτίσει
 περισσότερο το ταλέντο που είχε από μικρός σε μια ιδιωτική σχολή ως γραφίστας.
To 2016 κερδίζει το πρώτο βραβείο διηγήματος στην κατηγορία τρόμου LARRY NIVEN 2016 (Βραβείων
 λογοτεχνίας του φανταστικού) με το διήγημά του «Το Μυστικό του Θεριστή».
Το 2017 κερδίζει στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό δυο βραβεία με τα διηγήματα «Η Μάχη των Βελντάρων»
 και «Η κατάρα των ψυχών». Το 2018 κερδίζει και πάλι στον ίδιο διαγωνισμό με το διήγημά του
 «Το Τάγμα των Αγγέλων». Τα «Ένοχα Μυστικά» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του καθώς και το πρώτο της τριλογίας των Μυστικών.





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Χορός Των Τρελών Γυναικών" της Βικτώριας Μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ