ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

 


Καλησπέρα σας κα Ιωάννου

 Κατ' αρχήν  να σας ευχαριστήσουμε θερμά για αυτήν την συνέντευξη που μας παραχωρείτε, έτσι ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Τι είναι εκείνο που σας ώθησε να γράψετε το βιβλίο «Η Γυναίκα Που Αγάπησα»;

Η Γυναίκα που Αγάπησα γράφτηκε με αφορμή μια σχέση που είχα και με υποχρέωσε με οδυνηρό τρόπο να κάνω βουτιά μέσα μου και να δω τον εαυτό μου αλλά και να βάλει σε εγρήγορση τις αισθήσεις μου ώστε να δω και να ακούσω τι γίνεται γύρω μου σε ότι αφορά τις γυναίκες και τα πλαίσια μέσα στα οποία τις έχουν τοποθετήσει.  Είναι ουσιαστικά το βιβλίο αυτό η ιστορία η δική μου, η δική σου, όλων μας.

 

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει και σας βοηθάει να συνεχίσετε το γράψιμο;

Το γράψιμο είναι για μένα διέξοδος, το οξυγόνο μου. Από παιδί χανόμουνα μέσα στα χαρτιά. Μου έδιναν ένα βιβλίο, ένα τετράδιο για να είμαι ήσυχη. Έτσι και εγώ δραπέτευα στους μαγικούς κόσμους των λέξεων, είτε διαβάζοντας, είτε γράφοντας.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Παρόλο που στο κεφάλι μου βρίσκονται ένα σωρό ιστορίες τις οποίες θέλω να μεταφέρω στο χαρτί, εντούτοις δεν κάθομαι να τις γράψω.  Δεν έχω κάποιο πρόγραμμα , να πω δηλαδή θα κάτσω τώρα να γράψω  και αυτό θεωρώ ότι λειτουργεί αρνητικά.

 

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους, και τι δεν συγχωρείται εύκολα;

Τους αγαπώ τους ανθρώπους. Αγαπώ τα χαμόγελα, τις όμορφες από καρδιάς καλημέρες, τα καθαρά μάτια, την ειλικρίνειά, την αλήθεια, έστω και μερικές φορές μπορεί να πονάει. Δεν συγχωρώ εύκολα το ψέμα, την ανεντιμότητα, τη διπροσωπία και την απάτη.

 

Ποιο χαρακτηριστικό θα θέλατε να έχετε;

Θα ήθελα να ήμουν πιο τακτική, πιο οργανωμένη. Και ίσως όχι τόσο αφελής μερικές φορές.

 

Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Έχω δύο υπέροχα σκυλιά τον Κύρο, ένα παππούλη 14 χρόνων και τον Όττο μου και ένα μικρό διαβολάκι γάτο τον Σφαίρη. Με αυτά ασχολούμαι καθώς επίσης και με τα φυτά μου. Αγαπώ πολύ τους βασιλικούς.

 

Θα επιλέγατε να γίνεται «δεύτερη φωνή» σε ένα συγγραφικό ντουέτο;

Δύσκολη ερώτηση. Μάλλον όχι. Θεωρώ τη γραφή του καθενός μοναδική. Και το γράψιμο ένα μοναδικό και μοναχικό δρόμο.

 

Κα Ιωάννου, υπάρχουν προσωπικά βιώματα μέσα στο βιβλίο σας;

Όπως είπα και πιο πάνω η αφορμή για τη συγγραφή ναι είναι προσωπικό μου βίωμα.

 

10 + 1 ιστορίες γυναικών. Γιατί επιλέξατε την πρώτη ιστορία σας και για επίλογο;

Μοιάζει σαν κύκλος ουσιαστικά. Αυτή η γυναίκα πρέπει να φύγει. Επιβάλλεται να φύγει, να βγει στο φως. Να κάνει το μεγάλο βήμα όπως οι υπόλοιπες. Να αγαπήσει εν τέλει τον εαυτό της.

 

Ποιες αξίες θέλετε να αναδείξετε μέσα από το βιβλίο σας;

Το βασικότερο είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να υψώσουμε τη φωνή και το ανάστημα μας. Να πιστέψουμε στην μοναδικότητα μας.

 




Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας  από το μέχρι τώρα «ταξίδι» του βιβλίου σας;

Τα μηνύματα που παίρνω μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά. Έχει αγαπηθεί το βιβλίο και έχει αγκαλιαστεί.   Μακάρι να φτάσει στον κόσμο. Να μιλήσει στις καρδιές.

 

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας βλέπουμε ότι έχετε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. Ανάμεσα σε όλα σας τα ποιήματα υπάρχει κάποιο που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Όλα τα αγαπάω. Είναι κομμάτια μου. Αλλά αν είναι κάποιο που ξεχωρίζω είναι ένα κυπριακό που έγραψα τελευταία. Ελπίζω να μην σας δυσκολέψει η διάλεκτος. 

 

Μέλιν στάσσει το στόμα σου

Πέρκαλλε άρκοντα μου

Το γαλανόν το βλέμμα σου

Σκλάβωσεν την καρκιάν μου

 

Οντας σε πρωταντύκρυσα

Η γης σγιαν ναν τζαι σούστειν

Ο ήλιος άλλαξεν  στρατήν

Τζαι στα βουνά εχώστην

 

Κατέβηκες σαν άγγελος

Που το ψηλόν θρονίν σου

Τζαι σαν το σσιέρην μ΄απλωσες

Μου δωκες την ψυσσίην σου

 

Το γέλιον που μου χάρισες

Κρατώ το φυλαμένον

Τζαι έχω το σαν το φυλακτόν

Στο στήθος κρεμμασμένον

 

Υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζετε ιδιαίτερα και σας έχουν επηρεάσει;

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Καζαντζάκη και τον Μάρκεθ.  Αγαπώ όμως και την ποίηση. Στο κομοδίνο μου υπάρχουν πάντα δύο βιβλία, ανεξάρτητα με το τι διαβάζω κατά καιρούς.  Η Ασκητική και Η Τέταρτη Διάσταση του Ρίτσου.

 

Ποια είναι τα συστατικά για ένα επιτυχημένο λογοτεχνικά και εμπορικά βιβλίο;

Να γράφει κάποιος με την καρδιά του. Να κάνει κατάθεση ψυχής. Ο αναγνώστης το αναγνωρίζει αυτό, το καταλαβαίνει.

 

Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Στο μυαλό μου όπως έχω πει και πριν είναι δύο ιστορίες. Κάτι έχω βάλει και στο χαρτί αλλά θα πρέπει να στρωθώ να οργανωθώ. Το ένα βιβλίο αφορά ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και το άλλο την ιστορία ενός άντρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

 

Υπάρχει κάποιο άτομο που διαβάζει πρώτο αυτά που έχετε γράψει;

Ότι γράφω, είτε ποίημα είναι, είτε πεζό το διαβάζει πρώτα η κόρη μου. Ο αυστηρότερος κριτής μου.  Έτυχε να γράψω κάποιες φορές στη σελίδα μου στο facebook κάποια πράγματα και να μου στείλει μήνυμα και να μου λέει, δεν μου αρέσει. 

 

Τα social media, πιστεύεται ότι έχουν βλάψει ή ωφελήσει τον χώρο του βιβλίου;

Να σου πω, τα κοινωνικά δίκτυα καλώς ή κακώς είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε τη δουλειά μας. Είναι προσιτά σε όλους, θα μας γνωρίσουν θα μας διαβάσουν, θα μας αγαπήσουν ή θα μας απορρίψουν.  Εντούτοις ο χρόνος θα δείξει ποιος θα μείνει ποιος αξίζει.

 

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Χαρά μου στις δύσκολες εποχές που ζούμε το μόνο που ευχόμαστε είναι να είμαστε όλοι καλά. Το όνειρο μου είναι να αγκαλιάσω τους ανθρώπους που αγαπώ, να βρεθούμε ξανά, να γελάσουμε ξέγνοιαστα.  Τώρα σε ότι αφορά τα βιβλία μου, να τα αγαπήσει ο κόσμος, να τα βάλει στην καρδιά του.

 

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;

Α, θα σου πω μια φράση από μια παιδική ταινία που βλέπαμε με την κόρη μου.  Και αυτή με χαρακτηρίζει. Πίσω από τα σύννεφα πάντα κρύβεται ο ήλιος. 

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την όμορφη κουβεντούλα.  Ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας. Κάθε καλό σε όλους.  Και κοιτάξτε να αγαπάτε. Τον εαυτό σας και τους ανθρώπους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Χορός Των Τρελών Γυναικών" της Βικτώριας Μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ