Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Λατίνος" του Γιάννη Δέδη


Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Δέδη, «Ο Λατίνος» πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ τριών φίλων και διαδραματίζεται στην σημερινή εποχή.

Κυριαρχεί ο φόβος για το αύριο, στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, που οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αναμετρώνται με το χρόνο.

Στράτος, Μάξιμος, Φώτης πρωταγωνιστούν βαδίζοντας μαζί από παιδιά. Τρεις φίλοι σε μια εποχή κρίσης που όλα βαλτώνουν βλέπουν  την φιλία τους να δοκιμάζεται.

Ο ιδιαίτερος χαρακτηρισμός «Λατίνος» είναι αυτό που καθορίζει έναν από τους τρεις φίλους. Το παρωνύμιο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αντιδρούν με τρόπο  διαφορετικό ,στον καθημερινό αγώνα  για την επιβίωση.

Οι επιλογές τους και η στάση τους στην κατάσταση που επικρατεί, τους φέρνει μπροστά σε επιλογές, σωστές και λάθος. Απολογισμός ζωής και ευκαιριών.

Ο κόσμος πάντα αλλάζει άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο και οι τρεις τους ψάχνουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, τον τρόπο να βγουν αλώβητοι από αυτό το τέλμα που τους έχει φέρει  η οικονομική κρίση.

Κάθε ένας από τους κεντρικούς ήρωες με στάση διαφορετική προς την ζωή, θα βρεθεί απροετοίμαστος τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στον ερχομό της πανδημίας, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, το ηθικό και το ανήθικο.

Μια διαρκής πάλη για να καταφέρουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο τους και να διεκδικήσουν  ένα καλύτερο μέλλον.

Μια ιστορία που περιέχει τόσο κωμικά όσο και τραγελαφικά γεγονότα ανθρώπων καθημερινών, που προσπαθούν εναγωνίως να επιβιώσουν.

Αντιδρούν μεταξύ τους με ευρηματικούς διαλόγους που τους συναντάμε στην καθημερινότητα μας. Άνθρωποι απλοί που η ρουτίνα και η δυσκολία της επιβίωσης, τους οδηγούν να αναζητήσουν πρωτοποριακές ή και ασυνήθιστες λύσεις.

Τολμούν οι ήρωες να συγκρίνουν το τότε με το σήμερα, με αναφορές στους αρχαίους φιλόσοφους με όσα πρόσφεραν στην ανθρωπότητα και την τραγική τους κατάληξη.

Η Ελλάδα- μάνα «τρώει» τα παιδιά της και μαζί και τους τρείς ήρωες υπάρχει όμως πάντα ελπίδα. Θα κάνουν τις σωστές επιλογές; Θα «αρπάξουν» την ευκαιρία που θα τους βοηθήσει να σταθούν πάλι στα πόδια τους;

Ο Γιάννης Δέδης, με την λιτή και απέριττη γραφή του οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από την «Οδύσσεια» των τριών φίλων στην ουσιώδη αναζήτηση της Ιθάκης τους. Μια περιπλάνηση στα θέλω και στα πρέπει, με οδηγό την ελπίδα σε ένα μέλλον αβέβαιο που θα μας προβληματίσει αλλά και θα ταυτιστούμε με τους τρεις ήρωες.

Ένα μυθιστόρημα του σήμερα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα