Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ισελιαθ" του Νικόλαου Παπακώστα


 Όταν ο αναγνώστης θα κρατήσει στα χέρια του, αυτό το βιβλίο ίσως κάνει τη σκέψη ότι θα διαβάσει ένα βιβλίο, φανταστικής λογοτεχνίας. Ως ένα βαθμό η σκέψη αυτή είναι σωστή αλλά έχει άλλη βαρύτητα το είδος αυτό, στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα.

Τι είναι, λοιπόν, το Ισελιαθ;

🔶 Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με όλα τα κριτήρια, που τοποθετούνται σε αυτή την κατηγορία. Όμως, έχει μία διαφορετική οπτική και πινελιά στο στοιχείο τόσο της μυθοπλασίας αλλά &  της ίδιας της κατηγορίας.

Στην ελληνική αστυνομική μυθοπλασία δεν έχω ξανά συναντήσει αυτό το εγχείρημα, αλλά ούτε σε κάποιο εγχώριο βιβλίο. Η σύλληψη της ιδέας είναι ναι μεν πρωτότυπη   αλλά και ιδιαίτερη. Είναι στην κατηγορία που, είτε θα εντυπωσιάσει είτε θα φτάσει στο άλλο άκρο του αδιάφορου. Ένα δίκοπο μαχαίρι γιατί, είναι " ξένο" στα μάτια μας.


📍  Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν πρωτότυπο;

Όλο το βιβλίο έχει στοιχεία διαφορετικά και πρωτότυπα αλλά θεωρώ ότι οι ήρωες το κύριο γνώρισμα αυτής της διαφορετικότητας.

Στη σκοτεινή νυχτερινή Θεσσαλονίκη.... Κατοικούν..

👉🏿 Μια σερβιτόρα εσωστρεφής, όπου η ζωή της αλλάζει μέσα στο μαγαζί, που είναι ο κόσμος της.

👉🏿 Ένας υπερήλικας ζωγράφος, που αν, και έχει χάσει την πίστη του στην ομορφιά της ζωής, ζωντανεύει ξανά μέσα από τα πινέλα του.

👉🏿 Ένας αστυνομικός, που το φωνάζουν Μπέκα, αλκοολικός, τζογαδόρος, που παλεύει καθημερινά με τους δαίμονες του

👉🏿 Ένας "άγγελος θανάτου. Αυτός ο ήρωας συνδέεται με τους δαίμονες του αστυνομικού.

Και..

👉🏿 Ισελιαθ. Ένας μάγος, που εκτοπίστηκε στον κόσμο της ιστορίας, το σήμερα από τον δικό του φανταστικό κόσμο του Χάρι Πότερ.

Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει η δράση, η αγωνία, η ατμόσφαιρα, το συναίσθημα και φυσικά το στοιχείο του φανταστικού σε μια διαφορετική σύλληψη.

Η ιστορία, χωρίζεται στο σήμερα, στο παρελθόν, και σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Τον κόσμο της μαγείας και τον δικό μας κόσμο.
Όμως ο ρόλος, που κινεί τα νήματα, σε αυτό το βιβλίο, τα κίνητρα δηλαδή της ροής και της εξέλιξης, δεν είναι άλλος από αυτόν του ζωγράφου.

Η αγωνία και η δράση εντείνεται περισσότερο στις πράξεις, στις σκέψεις και στον προσωπικό Γολγοθά των ηρώων. Στο βιβλίο αυτό πέρα από τα αστυνομικά στοιχεία, πέρα από τους φόνους και τη δράση, ο συγγραφέας έδωσε μία νότα παραπάνω. Ένωσε τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της  οντότητας μας, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους.

Κρίνω, πώς θέλησε να αφυπνίσει τη δύναμη του ανθρώπου, της ψυχής του ανθρώπου, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αρχή ή το τέλος της ζωής του, όχι μόνο, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο αλλά, ακόμη και, όταν αντιπαλεύει με γεγονότα που τον επαναφέρουν ξανά στους " ζωντανούς".

Η αγωνία έχει κυρίαρχο ρόλο και στους δύο κόσμους.
Ο κόσμος της μαγείας όμως δεν είναι ουδέτερος ούτε στο δικό μας κόσμο, έχει περισσότερη βαρύτητα στις τελευταίες εξελίξεις της ιστορίας.

Όλοι οι ήρωες έχουν ένα ρόλο σε αυτό το βιβλίο, κάνεις δεν είναι παράταιρος. Ο μόνος, που ίσως θα φανεί στον αναγνώστη ασυνδυαστος είναι αυτός του " αγγέλου θανάτου". Δεν έχει ιδιαίτερο βάρος στην ιστορία. Είναι ένας συνδετικός κρίκος που φέρνει στην επιφάνεια το λόγο, που ο αστυνομικός παλεύει με τους δαίμονες του.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, έρχεται η κορύφωση των εξελίξεων. Σε αυτό το σημείο ο αναγνώστης, κατανοεί περισσότερο την ιδέα του συγγραφέα.



Το Ισελιαθ είναι ένα βιβλίο περίεργο, ιδιαίτερο και μια ιδιόμορφη αλλαγή στην πεπατημένη της κατηγορίας όπου ανήκει.

Ο συγγραφέας τόλμησε, ρίσκαρε και μπορώ να πω ότι εμένα με κέρδισε. Θεωρώ ότι αυτό το ρίσκο ή θα απογειωθεί ή θα απογοητεύσει. Διότι είναι μία πολύ παράτολμη ιδέα. Και οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας έχουν συνηθίσει σε ένα διαφορετικό μοτίβο στα βιβλία της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Πιστεύω όμως ότι πρέπει να του δώσουμε μία ευκαιρία, αν μη τι άλλο για το διαφορετικό νέο αίμα, που αν το αναγνωστικό κοινό δώσει την πρέπουσα σημασία, τη μία ευκαιρία, θα τον εκπλήξει και θα τον καθηλώσει.

Εμένα ο κύριος Νικόλαος Παπακώστας με κέρδισε. Και νομίζω ότι μπορεί να κερδίσει και εσάς. Κάντε αυτό το ταξίδι. Άξιζε μία προσπάθεια..!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Χορός Των Τρελών Γυναικών" της Βικτώριας Μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΧΛΗ