Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ευτοπία : Η γέννηση ενός νέου κόσμου" της Άννης Παπαθεοδώρου


 

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας Ευτοπία , με τίτλο «Η γέννηση ενός νέου κόσμου», της Άννης Παπαθεοδώρου, μας μεταφέρει παραμονές της εξέγερσης κατά  του Μανιφέστου, ενώ αρχίζει να αχνό φαίνεται ένα μέλλον πιο φωτεινό.

Σαράντα χρόνια μετά από την επιβολή του Μανιφέστου, οι ιδρυτές του έχουν εφυσυχαστεί, με την ιδέα ότι ο παγιδευμένος στα πλοκάμια τους κόσμος ζει σύμφωνα με τους κανόνες τους και δεν αντιδρά. Οι άνθρωποι, σε όσους νόμους- κανόνες και αν τους έχουν επιβληθεί, δεν αντιδρούν  όσο παράλογοι και αν είναι. Δεν υπάρχει πια Ελευθερία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πλέον ανύπαρκτα. Το Πρώτο Χωριό και οι Άλφα, δυο κόσμοι «αντίδραση», συνεχίζουν να αντιστέκονται στον ακραίο παραλογισμό της νέας τάξης πραγμάτων, που τους έχει επιβληθεί, ζώντας σε ένα παράλογο κόσμο, που έστησαν οι αρχές του Μανιφέστου γι’ αυτούς.

Οι Άλφα έχοντας σχεδιάσει τρόπους δράσης κατά του δυστοπικού κόσμου, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επανάσταση, που θα συντρίψει το Μανιφέστο και θα φέρει πίσω την Ελευθερία και την Ισότητα σε όλους τους ανθρώπους.

Η ώρα της επανάστασης έχει φτάσει!

Δυο οικογένειες ζουν και ισορροπούν ανάμεσα στην εξουσία και στην επανάσταση. Το ενδιαφέρον μας, επικεντρώνεται στην ζωή και στην δράση των οικογενειών  Μαυρίδη και Μακρόπουλου, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα που οδηγούν στην επανάσταση κατά του Μανιφέστου. Όλοι προσμένουν την νίκη των Άλφα, την λύτρωση και την ανοικοδόμηση ενός νέου και ελεύθερου κόσμου. Ζωή με ανθρωπιά, με αγάπη!

Ο δυστοπικός κόσμος πρέπει να πεθάνει και ένας άλλος να αναγεννηθεί. Η Ευτοπία, ο αθέατος κόσμος μπορεί να γίνει η γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον;

Οι χαρακτήρες των ηρώων εξελίσσονται μέσα από τις καταστάσεις που ζουν. Ακολουθούμε τους ήρωες του βιβλίου,  αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες τους, τις σκέψεις τους, τα θέλω τους.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες με την δράση τους, καθώς και τις παραστατικές περιγραφές των γεγονότων, ενισχύουν την έντονη πλοκή του βιβλίου, προσφέροντας ταυτόχρονα στον αναγνώστη την ικανοποίηση ότι υπάρχει πάντα το καλό, κρυμμένο κάπου, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή να συγκρουστεί με το κακό. Φαντάζει ένας αγώνας άνισος, μα γεμάτος ελπίδα!  Η αγάπη θα συγκρουστεί με τον φόβο ενός σκοτεινού κόσμου.

 Γεμάτο ένταση, ανατροπές και δράση, το μυθιστόρημα αυτό, σε οδηγεί στα χνάρια των ηρώων, εκεί που ο αγώνας για ένα δίκαιο και ελεύθερο κόσμο, θα πάρει σάρκα και οστά.  Οι  ήρωες, αναζητούν την «κάθαρση» από όλα όσα μαστίζουν την κοινωνία τους. Ονειρεύονται ένα νέο κόσμο, με όσα οι δημιουργοί του Μανιφέστου, τους στέρησαν : Ελευθερία, δικαίωμα στην εργασία και την μόρφωση, ισότητα, την οικογένεια.

 

Με γραφή ζωντανή, ρεαλιστική, γρήγορη και ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα, το μυθιστόρημα αυτό με τις εικόνες του δημιουργεί στον αναγνώστη τροφή για σκέψεις, προβληματισμό και συναισθήματα.

Η γραφή ρέει αβίαστα μέσα από έναν λόγο σημερινό, αλλά και λυρικό γεμάτο γλαφυρότητα και ζωντάνια.

Το μυθιστόρημα αυτό, αγγίζει ευαίσθητες χορδές του παρόντος και ταυτόχρονα προβληματίζει το αναγνωστικό κοινό για την πορεία του κόσμου. Θα μπορούσε η ζωή μας άραγε να μετατραπεί σε μια  κόλαση;

Τίποτα δεν είναι σίγουρο, βλέποντας τον κόσμο μας να αλλάζει ριζικά, να μετατρέπεται σε ένα καλά χειραγωγημένο περιβάλλον που κάποιοι λίγοι θα τολμούν να βιάζουν τις ζωές των υπολοίπων.

Θα μπορούσαμε άραγε, να δούμε αυτή την ιστορία σαν ένα προφητικό «μέλλον»;

Η Ελευθερία θα καταφέρει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη δυστοπία και με ποιο κόστος, τελικά;

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα για ένα μέλλον που σίγουρα δεν θα θέλαμε να ζήσουμε….


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ.Κουρουπάκη για το βιβλίο "Στα μούτρα σου!" του Μιχάλη Κατσιμπάρδη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΔΕΛΤΥΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ