Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Η γυναίκα που λαχταρούσε να αγαπήσει" της Εκατερίνα Γκράφ


 Όταν ο αναγνώστης, κρατήσει στα χέρια του αυτό το βιβλίο, ίσως αποκομίσει την  εντύπωση ότι πρόκειται για ένα αισθηματικό βιβλίο.

Όμως, το πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημά, κρύβει στις σελίδες του πολλά περισσότερα.

Ο τίτλος του βιβλίου ταιριάζει απόλυτα με αυτό, που προσφέρει η ιστορία του στον αναγνώστη.

Η γυναίκα, που λαχταρούσε να αγαπήσει είναι ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα.
Είναι ένα μυθιστόρημα, που καλύπτει πολλαπλά είδη λογοτεχνίας.
Απαρτίζεται απ` τις περισσότερες κατηγορίες ειδών λογοτεχνίας.
Έχει ιστορικό υπόβαθρο πολύ έντονα χαραγμένο σε όλο το βιβλίο. Κινείται στο πλαίσιο του κοινωνικού δράματος καθώς φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα του πολιτικού κατεστημένου, που δημιουργούνται στην κοινωνία της εποχής, που διαδραματίζεται το βιβλίο. Φυσικά Υπάρχει και το βιωματικό - βιογραφικό κομμάτι, καθώς το βιβλίο στηρίζεται στο πρόσωπο και τη ζωή της Ελισαβετα Τροπινινα. Σαφώς και το αισθηματικό κομμάτι παίζει το δικό του ρόλο, καθορίζει πράξεις και τα γεγονότα, που έπονται μέσα από τα συναισθήματα, τους έρωτες και τις αποτυχίες της ηρωίδας.

Η συγγραφέας με αυτό το λογοτεχνικό αφήγημα της παρουσιάζει μία ωδή για τη γυναικεία μορφή.
Προβάλλει την οντότητα της γυναίκας σε όλες τις πτυχές του ρόλου της, τόσο στην κοινωνία αλλά και μέσα στημ οικογένεια.
Τη γυναίκα, που αγαπά.
Τη γυναίκα, που ερωτεύεται.
Τη γυναίκα μάνα.
Τη γυναίκα πατριώτισσα.
Τη γυναίκα, που υποφέρει.
Τη γυναίκα, που λάμπει.

Στην προκειμένη περίσταση  η πρωταγωνιστική αυτή μορφή είναι η Ελισαβετα Τροπινινα. Όμως, αν, και ο δικός της ρόλος είναι η κυρία παρουσία, μέσα στα δικά της βιώματα μέσα στην ιστορία - ζωή , ο αναγνώστης θα μπορέσει να δει όλες τις γυναίκες. Ηρωίδα είναι ο ρόλος του καθρέφτη απέναντί της όμως είναι η αντανάκλαση του γυναικείου φύλου.

Μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης θα ταξιδέψει από το Ισραήλ της Ρωσίας σε πολλές χώρες Ευρωπαϊκές και μη. Τα περισσότερα γεγονότα εξελίσσονται στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Το ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου στηρίζεται πάνω στο ΕΣΣΔ.
Ηρωίδα κατοικεί, σπουδάζει και εργάζεται  κάτω από τα φτερά της Σοβιετικής Ένωσης.
Η συγγραφέας παρουσιάζει μία εκτενέστερη ανάλυση του κράτους αυτού.
Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας της, όπου της έχει δώσει πολλαπλούς ρόλους ο αναγνώστης λαμβάνει τη γνώση για τον τρόπο, που λειτουργούσε το κράτος Σαβέτσκιι Σαγιούζ.
Δίνει μεγάλη έκταση στο κοινωνικό πολιτικό καθεστώς και πώς αυτό επηρέαζε όχι μόνο το στρατιωτικό και βουλευτικό δυναμικό της  αλλά και τον λαό, που υπηρετούσε.
Στα γεγονότα, που φανερώνονται από τον βίο της ηρωίδας ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέσηπου έρχεται πολλές φορές η ηρωίδα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη το συναίσθημα και την αγάπη της για την πατρίδα.
Υπάρχουν σκηνές σοκαριστικές, που υποδηλώνουν τη  λογική και τον φόβο, που αισθάνονται οι άνθρωποι εκείνης της χώρας και της εποχής, στο άκουσμα " ΕΣΣΔ"

Στο κοινωνικό κομμάτι, αντικρίζουμε την ηρωίδα να παλεύει ανάμεσα στο σωστό με την ηθική, που έχει γαλουχηθεί, και το " λάθος", όταν το δίλημμα έχει να κάνει με ενσυναίσθηση. Οι μάχες, που πρέπει να δώσει είναι για τον πόλεμο, που βρίσκεται μέσα της. Της καρδιάς και του συναισθήματος, της ελευθερίας και της αγάπης, απέναντι στον φόβο, στην πατρίδα και στον εξορισμο.
Αντιμάχεται άλλες φορές σθεναρά  και άλλες πάλι υπόγεια για νά βρει τον εαυτό της και να μη χάσει τα όμορφα συναισθήματα, που περιβάλλουν τον άνθρωπο.

Οι έρωτες, το πάθος και η αγάπη έχουν το δικό τους δυνατό ρόλο στην ιστορία. Είναι τα στοιχεία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα πράξεις της ηρωίδας και στιγματίζουν κάποιες κινήσεις που κάνει για, να κάνει  το δικό της ρουά ματ στο παιχνίδι της με τη ζωή, που αν και δεν επέλεξε την έζησε  από την αρχή με το δικό της μυ μοναδικό τρόπο.

Κλείνοντας την άποψή μου, θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου, γιατί αφήνει ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα, που λέει και η συγγραφέας περνά μέσα από το έργο της. Για τη γυναίκα.

{" Η γυναίκα συγχωρεί, υποτάσσεται η επαναστατεί, αλλάζει τα δεδομένα της, ταπεινώνεται και ταπεινώνει, ή ξεσηκώνεται και αντιπαλεύει τη μοίρα της. Ξεκινά, τολμηρά και μακρινά ταξίδια, επιβιώνει σαν από θαύμα, συνωμοτεί με τους θεούς ( που μερικές φορές έχουν την καλοσύνη να την προσέξουν) αγαπά, δημιουργεί, κάνει λάθη. Μερικές φορές, στη μάχη της με το θεριό χάνει τα πάντα. Τότε, αφού κλάψει για λίγο λυτρωτικά, δίχως ποτέ να λυγίσει, βρίσκει ξανά τη δύναμη να συνεχίσει τον δρόμο της..!}

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Καχαραμπού" της Φραντζέσκα Μάνγγελ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ _ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΕΣΑΝΤ: Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ Φ. ΚΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες" του Στέργου Καλλιγά