Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Με μποτίνια, με γοβάκια και σπορτέξ" της Νέλλας Συναδινού

 






Γυναίκες. Αγωνίστριες,  μαχητές της ζωής άλλων εποχών, απολαμβάνουν τα λάφυρα τους, τα κεκτημένα τους. Η νίκη τόσο γλυκιά, η διαδρομή σκληρή, δύσκολη. Τα κέρδισαν με αγώνα, υπομονή και πείσμα. Ένα οδοιπορικό μέσα από τις ιστορίες δέκα γυναικών. Μνήμες…

 

Ανθή, Μορφούλα, Τσοφούλα, Νίνα, Πότω, Ελπίδα, Μαριάννα, Μέλα, Χριστίνα, Ράνια.

Γυναίκες που οι  ιστορίες τους διανύουν δεκαετίες γεμάτες αγώνα για τα δικαιώματα τους ,για  μια καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία.

«Η γυναίκα μέσα στο χρόνο». Ο αγώνας της για ίση αντιμετώπιση στην μόρφωση και στην επαγγελματική αποκατάσταση σε μια εποχή που για το σύνολο του κόσμου, η γυναίκα ήταν μόνο για την τεκνοποίηση και το νοικοκυριό.

Σε έναν αγώνα άνισο ,που δίνουν οι γυναίκες στην χαραυγή του εικοστού αιώνα μέσα σε μια κοινωνία με μεσαιωνικές ιδέες , η κοινωνική προκατάληψη είναι  αναπόφευκτη.

Οι δέκα ηρωίδες του βιβλίου, κάθε μια στην δική της εποχή, βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Παλεύουν για την ζωή, κόντρα στα οικεία περιβάλλοντα τους.

Ένα βιβλίο που καθρεφτίζει τις επιθυμίες, τα όνειρα, τις ανάγκες τους και την διαρκή πάλη για να αποκτήσουν όσα επιζητούν.

Η Νέλλα Συναδινού, με γλαφυρή γραφή περιγράφει την τότε εποχή. Μέσα από μια φωτογραφική μνήμη, ξεδιπλώνοντας την  Ιστορία, αποθανατίζει με ακρίβεια την κάθε εποχή που ζει η εκάστοτε ηρωίδα.

Οι εικόνες ζωντανεύουν. Μεταφερόμαστε από την μια εποχή στην άλλη και αισθανόμαστε μέρος της ιστορίας.

Δέκα γυναίκες παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Κάθε μια με διαφορετικό κίνητρο. Επιζητούν ελευθερία, λύτρωση, μια προσδοκία, μια αλήθεια… Γυναίκες που τις χαρακτηρίζει η τόλμη και η εξυπνάδα. Τόσο ίδιες , τόσο διαφορετικές. Από την αρχή του εικοστού αιώνα μέχρι και τα τέλη του, ενώνονται σε ένα γαϊτανάκι γεμάτο προσδοκίες…

Η συγγραφέας, με αφήγηση που ρέει,  γραφή δυνατή, με γλωσσικές εναλλαγές ανάλογα την εποχή, μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και τον χώρο, συστήνοντας μας τις ηρωίδες, κάνοντας μας να αισθανθούμε κομμάτι του παζλ της ιστορίας τους.

Σαν υφάδι υφαίνει την ιστορία της η συγγραφέας, με πινελιά ξεχωριστή την πολιτική κατάσταση της κάθε δεκαετίας, διαμορφώνοντας  την εκάστοτε ιστορία.

Μαζί με τις ηρωίδες του βιβλίου, άντρες σε ρόλους καταλυτικούς για την ιστορία, που αποδυναμώνουν με τον χαρακτήρα τους τον ρόλο των γυναικών,  αποτυπώνονται   δυναμικά στις σελίδες του βιβλίου.

 

Μια ιστορία που ξετυλίγει την  ψυχοσύνθεση των γυναικών σε όλες της τις εκφάνσεις, μέσα από απαγορεύσεις, απογοητεύσεις, αγωνία, απαξίωση, ζυμώνοντας  έτσι χαρακτήρες γυναικών, που εξελίχθηκαν, διεκδίκησαν, κέρδισαν, αγαπήθηκαν. Μια δυναμική όμως, που παρόλα αυτά αναζητά ένα χάδι, μια ευαίσθητη χορδή.

 

…«Είμαστε ο χορός που αντανακλά την κοινωνία από την οποία εκπορεύεται. Είμαστε τα ορόσημα στις διαδρομές της κοινωνίας, σε ξεχωριστές της στιγμές, που τις καθρεφτίζουμε. Είμαστε το μέρος που συναπαρτίζει το όλον. Του λόγου με την Ουρανία, στηρίζουμε την αρχή και το τέλος ενός αιώνα. Είστε οι αντανακλάσεις μας και οι δυστυχέστερες ή ευτυχέστερες εκφάνσεις μας.»


 Η Νέλλα Συναδινού, υπογράφει ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, πάλη, χρώματα, και άρωμα γυναίκας.

Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που αξίζει να του χαρίσετε το χρόνο σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα