Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Και οι "θεοί" λαθεύουν" του Σταμάτη Αλαχιώτη

 






«Και οι θεοί λαθεύουν» το νέο βιβλίο του Σταμάτη Αλαχιώτη. Πρωταγωνίστρια του, η Ειλειθύια μια πανέξυπνη και ταλαντούχα καθηγήτρια πανεπιστημίου. Προικισμένη με πάθος για το αντικείμενο της και μεγάλη έμπνευση, γεννά  ιδέες ιδιοφυείς,  συνώνυμες με τις γέννες της αρχαίας θεάς που φέρει το όνομα της. Ταυτίζεται με την αρχαία Ειλειθύια , μέσα από την φιλοδοξία και  το πάθος της.

Οι συνεχείς επιτυχίες της μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο, τόσο στην Βοστώνη όσο και στην Αθήνα, την μετατρέπουν από σεμνή ερευνήτρια σε  επιστημονικό δαιμόνιο. Οραματίζεται να γίνει και η ίδια «θεά» , να λύσει τα προβλήματα του κόσμου.

Με την γνώση της μέσα από την επιστήμη και την τεχνολογία, θέλει να κατασκευάσει ένα πανίσχυρο «όπλο» που να καταργεί την ανισότητα των εθνών. Η ματαιοδοξία της, την ωθεί να κατασκευάσει ένα ασύλληπτα πρωτόγνωρο γενετικό  όπλο , για να  μπορέσει να «καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία»  από ολόκληρο τον κόσμο. Φιλοδοξεί μια "παγκόσμια κάθαρση".

 Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου ακροβατεί χαμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας προετοιμάζει έναν όλεθρο. Οι ηθικοί της φραγμοί κάμπτονται…

Ευαισθητοποιημένη απέναντι σε κάθε λογής αδικία, οραματίζεται την κάθαρση. Χαρακτήρας με πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, οργίζεται και ξεσπά με όλο τον άκαυστο θυμό που υποβόσκει μέσα της για την δικαίωση των λαών.

Η κατάσταση όμως , ξεφεύγει από τα χέρια της…  Μυστικές υπηρεσίες, κάνουν την εμφάνιση τους, προς εκμετάλλευση της Ειλειθύιας  και της ανακάλυψης της και οι καταστάσεις ξεφεύγουν  από τα όρια της λογικής και της σύνεσης. Η ηρωίδα μπλέκεται σε τραγικές περιπέτειες από τυφλό φανατισμό για την Μεγάλη Ιδέα. Το τέλειο Μυστικό Όπλο, που στοιχίζει τελικά και ζωές αθώων.

Ο συγγραφέας, έχει δημιουργήσει μια ευφάνταστη ιστορία στα όρια του φανταστικού ή ίσως όχι;

Ο Σταμάτης Αλαχιώτης, μπαίνει βαθιά στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας καθώς και των υπόλοιπων ηρώων της ιστορίας. Σκιαγραφεί τη συμπεριφορά τους με απλές εξηγήσεις, προβληματίζει και προβληματίζεται. Περνάει μηνύματα ουσιώδη μέσα από το μυθιστόρημα του για την εξέλιξη των καιρών. Φιλοσοφεί απλά μέσα από έντονους διαλόγους για τις συνέπειες της  άκρατης φιλοδοξίας, του φανατισμού, την διαφθορά της κοινωνίας, της κακής χρήσης της τεχνολογίας.

Η πλοκή του βιβλίου ξετυλίγεται μέσα από μια άρτια δομημένη σκηνοθετικά  τριτοπρόσωπη γραφή, πλούσια σε λεξιλόγιο, αναδεικνύει τα έντονα συναισθήματα όλων των χαρακτήρων του βιβλίου. Πάθος, φιλοδοξία, αλαζονεία,  παραμορφωμένη φιλοπατρία,  εμμονή, θράσος, μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος ξεπηδούν  τα πιο εκρηκτικά καταστροφικά όπλα του ανθρώπου.

Με γραφή, απλή και στρωτή και λόγο κατανοητό, ο συγγραφέας, μας παρασύρει στην δύνη ενός κόσμου βγαλμένου από το μέλλον. Ηθική και ανηθικότητα βαραίνουν διαφορετικά στην πλάστιγγα της συνείδησης των ανθρώπων. Θεοί στην θέση του Θεού, σπέρνουν θύελλες και θερίζουν καταιγίδες.

 Ένα μυθιστόρημα που προβληματίζει τον αναγνώστη, αλλά και ελπιδοφόρο συνάμα για τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο πιο ανθρώπινο κόσμο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά