Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο βυθός αλλιώς" της Μαρίας Βουζουνεράκη


 

Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο από την Μαρία Βουζουνερακη  κυκλοφορεί από  την Άνεμος εκδοτική.

 "Ο βυθός αλλιώς" είναι ένα μυθιστόρημα που προσκαλεί και συνάμα προκαλεί τον αναγνώστη, να κάνει βουτιά στο ενδόμυχο εγώ του, στο βυθό της θάλασσας του, εκεί που όλα βρίσκονται καλά θαμμένα για να ανασύρει όλες τις πτυχές του εαυτού του, να γνωρίσει και να ανακαλύψει το αληθινό του εγώ. 

 Ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό που διερευνά τον ανθρώπινο ψυχισμό και όλα όσα προσπερνάμε, αρνούμενοι να αποδεχτούμε ή φοβόμαστε να αγγίξουμε και  αφήνουμε να τα πάρει το κύμα, να χαθούν, να βυθιστούν. Τίποτε όμως δεν χάνεται, κάπου καταλήγει, στο βυθό, εκεί που ο χρόνος αδυσώπητος, θα σε στείλει αργά ή γρήγορα να ανακαλύψεις πάλι από την αρχή, όλα αυτά που νόμιζες ότι έχουν θαφτεί για πάντα. Σε αυτό το υπέροχο ανάγνωσμα, πρωταγωνίστρια η Πέρσα, ένα πλάσμα δοτικό, πονεμένο που δεν βίωσε την αγκαλιά και τη στοργή.

 Πνιγμένη στις ανασφάλειες της, γεμάτη  ενοχές αφήνεται στην συντροφιά της μοναξιάς της.  Αισθάνεται ευτυχισμένη, βιώνοντας τη χαρά και την ικανοποίηση από τις ζωές των άλλων, "των όμορφων άλλων"..., γιατί η ίδια δεν πιστεύει στην ομορφιά που κρύβει μέσα της, γιατί πολυ απλά δεν γνωρίζει ποια είναι, αυτόμαστιγώνεται, περιμένει την ευτυχία που κάποιος άλλος θα της φέρει, γιατί η ίδια δεν είναι ικανή να την δημιουργήσει.

   Ένα ψυχογράφημα παζλ, μιας ζωής με αναρίθμητα χαμένα κομμάτια... θαμμένα ...ανολοκλήρωτο, που κανείς δεν κατάφερε να συμπληρώσει, να της το συμπληρώσει...όπως η ίδια περίμενε.  Το πλήρωμα του χρόνου όμως την καλεί πλέον να αναζητήσει τα κομμάτια αυτά...  Είναι  ανάγκη να μπορέσει να εξηγήσει στον εαυτό της, πώς οδηγήθηκε σε καταστάσεις και γεγονότα και η μόνη λύση είναι η "βουτιά"...  Μια βουτιά βαθιά και επίπονη, όμως λυτρωτική και καθοριστική για την πορεία της ζωής της.  Μέσα από αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας θα καταφέρει άραγε να αγαπήσει τον εαυτό της, να νοιώσει αυτή την ασφάλεια που πάντα αποζητούσε, να γίνει η ίδια,  αιτία ευτυχίας;  Η αλήθεια που κρύβει κάποιος μέσα του, είναι πάντα εκεί και περιμένει τη στιγμή να αποκαλυφθεί ή χάνεται και τη θέση της παίρνει μια άλλη αλήθεια;...

 Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να το αφήσεις να σε οδηγήσει σε προβληματισμούς, να ταυτιστείς με την ηρωίδα, να σκαλίσεις εκεί που οι αλήθειες πονάνε και να βρεις στο τέλος τη γαλήνη και την ολοκλήρωση. 

  Με γραφή λιτή, καθημερινή και λόγο που ρέει η συγγραφέας τολμά να εισβάλει στο μυαλό του αναγνώστη και να τον προκαλέσει να προβληματιστεί.  Η πρωτοπρόσωπη γραφή προσφέρει με τη σειρά της, αυτή την αμεσότητα που έχει ανάγκη ο αναγνώστης προκειμένου να ταυτιστεί και να βιώσει αυτά που έχει να του εξομολογηθεί η ηρωίδα. 

Ένταση, πλοκή, έντονα συναισθήματα και ανατροπές δεν λείπουν από αυτό το εξαίσιο μυθιστόρημα που σε κρατά δέσμιο, μέχρι τη λύτρωση...  Μέχρι τα  σκοτάδια να  σβήσουν, μέχρι το φως να ξημερώσει μια ημέρα που θα είσαι ελεύθερος... Που θα είσαι "Εσύ"...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο πότης" του Hans Fallada

Συνέντευξη με την συγγραφέα Δήμητρα Δεληλίγκα

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Η λέσχη φόνων της Πέμπτης" του Richard Osman

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούπα για το βιβλίο " Το χαμένο παιδί" του Christian White