Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Αληθινή Ζωή" του Μπράντον Τέϊλορ


 

«Αληθινή ζωή», το βιβλίο του Μπράντον Τέϊλορ, μια βουτιά στα άδυτα της ομοφυλοφιλικής σχέσης.

Ο συγγραφέας με πένα δυνατή, πλάθει χαρακτήρες και τους τοποθετεί στο κλειστό περιβάλλον ενός πανεπιστημίου, σε μια μικρή πόλη.  Μέσα από αυτή τη μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας ξετυλίγονται οι επιδράσεις της πάνω σε διαφορετικά άτομα, σε διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις.

Μια ομάδα νεαρών ανδρών, μέσα από τη φιλία τους και τις κοινές τους ερωτικές προτιμήσεις αναζητούν τις ισορροπίες, μέσα από μια περίπλοκη σεξουαλικότητα, σπάζοντας την αλυσίδα του κατεστημένου, περπατώντας σε ένα μονοπάτι ταμπού...

Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γουάλας, είναι ένας χαρακτήρας που με μαεστρία έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας, αναδεικνύοντας τόσο το φυλετικό όσο και το ομοφυλοφιλικό ζήτημα.

 Ένας μαύρος φοιτητής, άνθρωπος μοναχικός, αγωνίζεται να «σταθεί» μέσα σε μια φοιτητική κοινωνία λευκών. Νιώθει αποξενωμένος, απομακρυσμένος από τους φίλους του, τους ομοϊδεάτες του. Αντιμετωπίζει το ρατσισμό του χρώματος του. Με μόνιμο φόβο μέσα στην ψυχή του, με τραύματα που προέρχονται από το παρελθόν, νιώθει έντονα την αποξένωση μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο, καταπιέζει τα συναισθήματα του,  όμως αισθάνεται  και μια λαχτάρα για να ανακαλύψει το σωστό άτομο για αυτόν.

Ο συγγραφέας αποτυπώνει με περίτεχνο τρόπο μέσω της γραφής του, τον πόνο και την έντονη θλίψη του κεντρικού του χαρακτήρα σε όλες της τις εκφάνσεις. Θλίψη για τον χαμό του πατέρα του, όσο και για τον ίδιο του τον εαυτό. Πόνο και θυμό, για τις καταστάσεις του παρελθόντος που τον έχουν μεταμορφώσει σε κάτι άλλο, όχι αποδεκτό.   Απεγνωσμένα αναζητά μια νέα ζωή αφήνοντας πίσω του όλα τα τραύματα. Μια αγάπη δική του, έναν ώμο ν' ακουμπήσει, μια αγκαλιά.

Η «Αληθινή ζωή» είναι ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι, για θέματα όπως η μοναξιά, ο πόνος, η διαφορετικότητα στο χρώμα, στις επιθυμίες, στον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή.

Συνάμα, ο Μπράντον  Τέϊλορ, ρίχνει μια τρυφερή ματιά στον Γουάλας. Για τα συναισθήματα του, την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, την πηγή της θλίψης του, τον ερωτικό του κόσμο.

Ο συγγραφέας με γραφή ζωντανή, παραστατική, σε βυθίζει στα άδυτα της ζωής «ιδιαίτερων» ανθρώπων και τον τρόπο που οι ίδιοι βλέπουν τον εαυτό τους. Μια ρεαλιστική ματιά, στο ειδεχθές φαινόμενο της σεξουαλικής βίας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, διακυβεύοντας έτσι την ψυχική και σωματική ισορροπία των ανθρώπων. 

Οι περιγραφές του Μπράντον Τέϊλορ, φωτίζουν την ζωή του Γουάλας και των φίλων του, που ψάχνουν την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας τους, ένα δρόμο που θα τους οδηγήσει στο φως, μακριά από το άγχος, τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, αναζητώντας την αξιοπρέπεια των επιλογών τους.

Το βιβλίο αυτό φωτίζει ένα κόσμο κρυμμένο, καταστάσεις που μας κρατούν πίσω λόγω φόβου και λανθασμένης αντίληψης, κρατώντας μας μέσα σε στενά όρια στην προσπάθεια μας να νιώσουμε ασφαλής.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, που μας κάνει αδύνατους και επιρρεπείς στον φόβο να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Ένα μυθιστόρημα που φέρνει τους χαρακτήρες αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους, ψάχνοντας να βρουν λύσεις για να απεγκλωβιστούν σε ότι τους κρατά πίσω…

Ένα βιβλίο που μας αφορά όλους! Για ένα κόσμο ελεύθερο, χρωματιστό, γεμάτο διαφορετικότητα και φως!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά