Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ " της Άννης Παπαθεοδώρου


 

Το νέο βιβλίο της Άννης Παπαθεοδώρου με τίτλο «Οι τρεις τους» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται την φιλία τριών γυναικών.

Στην Αθήνα την δεκαετία του ’70 , η Βιβή, η Λία και η Εύη γνωρίζονται στο Γυμνάσιο. Μοιράζονται  μεταξύ τους ενάμισι θρανίο και από εκεί ξεκινάει η φιλία τους που θα κρατήσει μια ζωή.

Βιβή, Λία, Εύη. Καρδιά, σάρκα, πνεύμα. Οι τρεις τους  γίνονται αχώριστες.

«Τρία κορίτσια, τρεις διαφορετικοί κόσμοι. Τρεις δρόμοι που ακόμα δεν ήξεραν αν ήταν στρωμένοι με αγκάθια ή ροδοπέταλα και που ούτε καν τις απασχολούσε». 

Ένα ψυχογράφημα τριών γυναικών, που γίνονται  φίλες από τα μαθητικά τους χρόνια. Δυναμικές, αγωνίστριες. Αγαπούν, διεκδικούν με πάθος, ερωτεύονται.

Το πέρασμα των χρόνων θα βρει και τις  τρεις τους να αναπολούν και  να κάνουν απολογισμό του παρελθόντος. Πόσα είναι αυτά που  τις ένωσαν και πόσα τις πλήγωσαν. Κοινοί στόχοι, ίδια όνειρα. Ξαναζούν το παρελθόν κοιτώντας  κατάματα τα λάθη τους. Έφτασε η ώρα που με ένα κλικ  θα ανοίξουν οι «ασκοί» του Αιόλου, για τις τρεις φίλες.

Θέλουν να ξεπεράσουν ότι τις χώρισε  έστω και πρόσκαιρα,  να καταφέρουν να το ξορκίσουν και να συγχωρήσουν …

Να διατηρήσουν την φιλία και την αγάπη που τις ένωσε εξαρχής.

Ένα οδοιπορικό της σχέσης τους, μέσα στα χρόνια.

Ενηλικιώθηκαν, Αγάπησαν, Πρόδωσαν ,Προδόθηκαν.

Τρεις γυναίκες σαν μια. Πότε ήρεμες και πότε ορμητικές, πότε χαρούμενες και πότε μελαγχολικές. Αντίθετες  και τόσο ίδιες συνάμα.

‘Άλλοτε  μαζί και άλλοτε  χώρια διεκδικούν το μερτικό τους στην ευτυχία, στην αγάπη, στην  ζωή. Με στάση διαφορετική  η κάθε μια  απέναντι στην ζωή, με  διαφορετικά οικογενειακά πρότυπα και βιώματα,  διαφορετικές αντιλήψεις και  θέλω,  με ένα μαγικό τρόπο πάντα η μια  συμπληρώνει την άλλη. Η αγάπη  τις ενώνει  «άνευ όρων».

Ένα μυστικό καλά κρυμμένο, ψάχνει την έξοδο…

Και μια αλήθεια συνταρακτική, θα βρει το δρόμο της…

Άραγε πόσα μπορεί να αντέξει μία φιλία;

Η αληθινή τα πάντα.

Στο ηλιακό σύστημα της φιλίας των τριών γυναικών, σαν δορυφόροι κινούνται γύρω τους πρόσωπα σημαντικά, που ακολουθούν τις ζωές τους.

Κάπως…

Που αλλάζουν και επηρεάζουν...

Ένα μυθιστόρημα που διεισδύει  στο βάθος  της ψυχής τους, των επιθυμιών και των ονείρων τους.

Είναι η ζωή ή η Μοίρα  αυτές που αποφασίζουν για τα όσα θα ζήσουμε; Μυστικά, ενοχές, λάθη, απώλειες… Όνειρα ζωής που άλλαξαν πορεία, πληγές που έμειναν ανοιχτές…

Φιλία και έρωτας κινούν τα νήματα της ζωής τους. Όμως κυρίαρχος όλων η αληθινή αγάπη μεταξύ τους.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, συναντούμε κομμάτια από εμάς. Νεανικές  φιλίες, που διαρκούν  μια ολόκληρη ζωή.

Η Άννη Παπαθεοδώρου, με την λυρική γραφή της, ζωντανή γεμάτη εικόνες σκιαγραφεί την εποχή που εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα.

Παρουσιάζει την ιστορία των τριών φίλων μέσα από την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Την δεκαετία του 1970 καθώς χάνεται η Χούντα από το πολιτικό προσκήνιο και μπαίνει η Μεταπολίτευση, έρχονται μεγάλες αλλαγές στην χώρα που θα επηρεάσουν  τις  ζωές και των τριών .

Η μελωδική γραφή της συγγραφέως σε ταξιδεύει με ένα γλυκό, τρυφερό μυθιστόρημα, αλλά και συνάμα δυνατό και αποφασιστικό.

Ένα βιβλίο ύμνος στην αληθινή φιλία που δεν χάνεται στα χρόνια, αλλά επιστρέφει πάντα...

Η αλήθεια που βγαίνει στο φως και λυτρώνει τα λάθη, η αφοσίωση, η αγάπη, ο σεβασμός και η κατανόηση είναι οι συνοδοιπόροι της φιλίας, που την συνοδεύουν πάντα στα πιο δύσκολα ταξίδια της.

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα