Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "www.Dialogos.gr" του Κώστα Λίχνου

 


«www.Dialogos.gr», ο τίτλος του νέου βιβλίου του Κώστα Λίχνου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέφαλος.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 2015, την εποχή της μεγάλης κρίσης.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο Κώστας, έχει δημιουργήσει ένα φιλοσοφικό blog και μοιράζεται τις σκέψεις και τα άρθρα του. Μέσω του blog έχει αποκτήσει αρκετούς φίλους και συζητούν διαδικτυακά όσα τους απασχολούν. Ανάμεσα τους, έχει επιλέξει αυτούς που είναι ομοϊδεάτες.

Μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους, θα φέρει στην επιφάνεια τις ουσιαστικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους.

Κώστας, Αλέξης, Ζι, Λαο, Πανδώρα. Πέντε χαρακτήρες ανθρώπων που συνυπάρχουν για ένα τριήμερο στο σπίτι του πρώτου, ώστε να γνωριστούν δια ζώσης. Με αφορμή την άριστη συνεργασία τους και τις ιδιαίτερες συζητήσεις τους, όσο και τις κοινές τους ιδέες, προσδοκούν να «χτίσουν» την φιλία τους.

Οι διαφορετικές τους προσωπικότητες δημιουργούν έντονους διαλόγους, ασκώντας κριτική στα σημερινά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Φόβος για το αύριο, Απομόνωση, Ανεργία, Κοινωνική ανισότητα, Εργασιακές σχέσεις, Πολιτικό γίγνεσθαι.

Μια συνάντηση που φτάνοντας στο τέλος της δημιουργεί εμπειρίες ζωής;

Ο Κώστας, συναντήθηκε πραγματικά με τους τέσσερις φίλους του ή τους έπλασε η φαντασία του όπως ήθελε; Τι συνέβη άραγε; Έχει συμβεί τελικά αυτή η συνάντηση των πέντε και αν όχι, μήπως  ήρθε η ώρα για επαφή με «αληθινούς» ανθρώπους;

Ανθρώπους της διπλανής πόρτας που νοιάζονται τον συνάνθρωπο.

Ο Κώστας Λίχνος με την πένα του μας παρασύρει σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με ζωντανές περιγραφές, ζωντανούς διαλόγους και ιδιαίτερους μονολόγους.

Μια ρεαλιστική ιστορία για τον αγώνα του ανθρώπου να καταλάβει τον συνάνθρωπο του στην σημερινή εποχή. Έντονος ο προβληματισμός για τα σοβαρά ζητήματα του σήμερα, ένα εκ των οποίων η ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία, κάτι που στις μέρες μας με το διαδίκτυο στο φόρτε του ξεμακραίνει και τείνει να εξελιχθεί σε ένα  κόσμο  εσωστρεφή και μοναχικό.

Ο συγγραφέας με το  εξεζητημένο πολλές φορές λεξιλόγιο του, ξετυλίγει τις συμπεριφορές και τον χαρακτήρα των ηρώων του. Με αναφορές σε θέματα τέχνης, λογοτεχνίας, οικονομίας, πολιτικής, φιλοσοφίας.

 Ο Κώστας Λίχνος  με την άμεση γραφή του  και την ατμόσφαιρα που μας δίνει η ιστορία  του, αφυπνίζει συνειδήσεις για το μέλλον  της κοινωνίας μας.

Μέσα από το μυθιστόρημα του Κώστα Λίχνου, παρελαύνουν σπουδαίοι φιλόσοφοι και άνθρωποι της Τέχνης ολόκληρης της Υφηλίου. Από τον Κομφούκιο και τον Λάο Τσε ως τον Καβάφη και από τον Καζαντζάκη ως τον Τζέιμς Τζόυς, ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη σε μονοπάτια λογοτεχνικής αξίας και κληρονομιάς. Με λόγο ιδιαίτερο που δεν συναντάμε συχνά, ακολουθώντας τα χνάρια σπουδαίων φιλοσόφων του κόσμου, μέσα σε ένα βιβλίο δοσμένο τόσο άρτια λογοτεχνικά, όσο και αριστοτεχνικά αποδίδεται η αξία της τέχνης, της φιλοσοφίας, της ανθρώπινης αξίας ,του «κόσμου».

Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι του σήμερα, που αναζητά απαντήσεις από το χθες. Και αυτές είναι εκεί, έτοιμες να ξεκλειδώσουν όλα αυτά που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Κληρονομιά ανεκτίμητη για όποιον μπορεί να την ανακαλύψει. Ωστόσο πόσο μόνος είναι κάποιος στις μέρες μας, όταν δεν μπορεί εύκολα να  μοιραστεί  αυτή την κληρονομιά στην πραγματικότητα; Πόσο ρηχός είναι ο σημερινός τρόπος ζωής; Μέσα από το δικό του πρίσμα ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη μονοπάτια υπαρξιακής και φιλοσοφικής αναζήτησης που θα τον οδηγήσουν να ανακαλύψει τον εαυτό του και τις αξίες της ζωής.

Ένα βιβλίο τόσο αληθινό, τόσο πλούσιο, με σύγχρονους προβληματισμούς που αξίζει να διαβαστεί!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα