Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Άνθρωποι επι...τελους" του Βασίλη Μακαρίου


 

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερπληθυσμός  αποτελούν τα δυο καίρια προβλήματα που απειλούν  τον πλανήτη μας καθώς ο χρόνος μοιάζει να τελειώνει…

Ζούμε το τέλος μιας εποχής;

Πυρκαγιές,  σεισμοί και  πλημμύρες είναι πια μόνιμα φαινόμενα με τα οποία καλείται να ζήσει η ανθρωπότητα.  Η κοινωνική απομόνωση, η αίσθηση του φόβου για το αόρατο που μας  απειλεί είναι φαινόμενα που θα μας συνοδεύουν στο εξής, όσο η ανθρωπότητα θα συνεχίζει ακάθεκτη  τον δρόμο του ολέθρου που έχει επιλέξει. Η άμετρη φιλοδοξία του ανθρώπου με μαθηματική ακρίβεια τον οδηγεί στο τέλος του.  Είναι η πορεία ενός κόσμου που θυσιάζει στον βωμό του κέρδους την ισορροπία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Για αυτό , η συνεργασία και  η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος που μένει στην ανθρωπότητα για να σωθεί ο πλανήτης.

Η δύναμη της αληθινής ζωής έχει εκμηδενιστεί και τείνει να αντικαταστήσει την πραγματικότητα με μια ουτοπική σχέση. Στο  νέο μυθιστόρημα του, ο Βασίλης Μακαρίου, με τίτλο «Άνθρωποι επι…τέλους», μας φέρνει προ των πυλών μιας πραγματικότητας που όλοι απευχόμαστε. Ώρα μηδέν, για τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Με πρωτοπρόσωπη γραφή, ο συγγραφέας τοποθετεί τον κεντρικό του χαρακτήρα, να βιώνει με άφατο πόνο και θλίψη το τέλος της ζωής. Ταξιδιώτης του κόσμου σε έναν πλανήτη που γερνάει από λάθη χρόνων καθώς  πλησιάζει το τέλος.

Στην πραγματικότητα, όλος ο κόσμος ζει σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, που η κατάχρηση της εξέλιξης λειτουργεί εις βάρος της γης και εν κατακλείδι εις βάρος του ίδιου μας του εαυτού.

Φόβος, πανικός, αγωνία διακατέχουν τους χαρακτήρες του βιβλίου μπρος στο τέλος του υπαρκτού χρόνου.

Πλησιάζει το τέλος της Ανθρωπότητας;  Έρχεται η μοιραία κατάληξη του πλανήτη μας;

Ποιο το κλειδί που θα καταφέρει να ξεκλειδώσει το αύριο;

Αγώνας επιβίωσης στα χαλάσματα ενός «σάπιου» πλανήτη , με την ελπίδα ενός νέου κόσμου χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, αγωνιώντας ο καθένας για τον εαυτό του, τους δικούς του ανθρώπους, βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Όμως έστω και την ύστατη ώρα, φυτρώνει ξανά η δύναμη της πίστης και τους ωθεί σε δραστικά μέτρα για την διάσωση…

Με προσδοκία για μια νέα ζωή, ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου με την βοήθεια κάποιων συνανθρώπων του που σώθηκαν από το μεγάλο σεισμό, κατασκευάζουν ένα καταφύγιο κάτω από την γη, το οποίο παρέχει  απαραίτητα στοιχεία  για την διαβίωση ενός μικρού αριθμού ανθρώπων μετά την ώρα μηδέν.

Είναι μια σύγχρονη κιβωτός του Νώε, μόνο που αντί για ζώα, εδώ φυλάσσονται σπόροι από μια ελάχιστη ποικιλία φυτών, νεαρά δενδρύλλια και τρία νεαρά ζευγάρια. Για το λόγο αυτό αποθηκεύτηκε μια ποσότητα τροφίμων για την αναγκαία τους επιβίωση, ιατρικές προμήθειες, νερό και μεγάλη πίστη για αυτό το εγχείρημα. Μια «μαγιά» για την έναρξη και πάλι της ζωής, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Μια ιστορία με βαθιά νοήματα : Αγάπη, φιλία, έρωτας, οικογένεια, ανθρωπιά, ζωή, ελπίδα. Έννοιες που στις μέρες μας έχουν χάσει την βαρύτητα της σημασίας τους, κάτω από την μεγάλη εξέλιξη του κόσμου.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, με αυταπάρνηση, ξεπερνούν τα όρια  τους, συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο, με κοινό στόχο την γέφυρα για ένα καλύτερο αύριο.

Η  έντονη πλοκή του βιβλίου, ενισχύεται από τους ήρωες  και την δράση τους, βάζοντας ο καθένας  το  λιθαράκι του για την πραγμάτωση του κοινού στόχου.

Ο Βασίλης Μακαρίου, γράφοντας αυτό το μυθιστόρημα, στρέφει το βλέμμα μας στο μέλλον και στο  πως μπορεί να γίνει αυτό, από ένα παρόν, απειλητικό, που δεσμεύει το μέλλον  και το καταδικάζει στην λήθη. Με την γραφή του, νιώθεις την  γοητευτική αντίφαση.

Από την μια η απαισιοδοξία για το μέλλον,  από την άλλη η φλόγα της αισιοδοξίας.

Ένα σκοτάδι καλύπτει το παρόν μας με την ολική καταστροφή να είναι προ των πυλών, αλλά και μια ελπίδα για  να κάνουμε την υπέρβαση και να βγούμε στο φως.

Με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την πένα του και μας μεταφέρει σε ένα αύριο τρομακτικό. Ένα μέλλον που κανένας άνθρωπος δεν θέλει να ζήσει.

Με λόγο απλό και άμεσο, με αναλυτικές περιγραφές των γεγονότων και των συναισθημάτων το βιβλίο σε καθηλώνει!

Ένα βιβλίο , για τις ανθρώπινες σχέσεις, και την αγάπη  σε όλες της τις εκφάνσεις, που πλημμύρισε την ψυχή μου με έντονα συναισθήματα,  βιώνοντας τον πόνο, την αγωνία αλλά και την ελπίδα των χαρακτήρων του βιβλίου. Και προβληματισμό για την συνέχιση της ζωής σε σωστές βάσεις και ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί! Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο!


Κουρουπάκη Χ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά