Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το τελευταίο φιλί" του Γιώργου Σ. Πολίτη


 

Ο ζωοδότης έρωτας, πλημμυρισμένος από αγωνία, πάθος, ελπίδα, φόβο είναι ο πρωταγωνιστής στις ζωές των χαρακτήρων του βιβλίου «Το τελευταίο φιλί» του Γιώργου Πολίτη.

Με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ο συγγραφέας ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου του.

Μέσα από χρονικές εναλλαγές  ξετυλίγεται η διαδρομή της ζωής τους.

Αθήνα 2000. Ο υπερήλικας Μιχαήλ Δανιήλ, μόνος πια στη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα μάτια του για πάντα αποκαλύπτει ένα σκοτεινό μυστικό, στην νεαρή νοσοκόμα που τον φροντίζει.

Έτσι ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Αθήνα, Πειραιάς, Χαλκίδα.

Όλγα, Γρηγόρης, Μαριανή, γιαγιά Μόρφω, Μιχάλης, Αθανάσης, Γαβρίλης, Λίνος, Προκόπης, Κουρτ, Έρνεστ. Χαρακτήρες που αφήνουν το   αποτύπωμα τους μέσα στο μυθιστόρημα σε ένα ταξίδι με προορισμό την Αλήθεια.

Οι  ήρωες του μυθιστορήματος, μας αποκαλύπτουν τις πιο βαθιές τους σκέψεις, τις πράξεις και τα απωθημένα τους.

« Η ιστορία των απλών ανθρώπων θάβεται, ξεχνιέται, μαζί και οι κόποι, οι χαρές και οι λύπες όλων όσοι πρωταγωνίστησαν σ’ αυτήν. Και το σημαντικότερο είναι πως η αλήθεια συνήθως δεν μαθαίνεται ποτέ.»

Μια περίπλοκη ιστορία ξεδιπλώνεται με μαεστρία από την πένα του Γιώργου Πολίτη. Με γλαφυρά χρώματα αποτυπώνει τα χρόνια της κατοχής. Μια αναδρομή αμφίδρομη από το 1961, στο 1941 και πάλι πίσω μέχρι να καταλήξει στο 2000 και να ολοκληρωθεί.

Ολοζώντανοι και ολοκληρωμένοι χαρακτήρες παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από την ζωντανή και χειμαρρώδη γραφή του συγγραφέα.

Με ιδιαίτερη  γραφή ο Γιώργος Πολίτης, σε μαγεύει και σε κρατά δέσμιο στα δίχτυα της.

Ανάλογη όπως και η ζωή του κάθε χαρακτήρα. Άμεση, παραστατική, απλή, μάγκικη, λυρική, εναλλάσσεται μέσα στο μυθιστόρημα, δίνοντας χρώμα και μορφή στους ήρωες του.

Συμπεριφορές και χαρακτήρες ερμηνεύονται, καλές ή κακές σύμφωνα με τα ήθη κάθε εποχής. Ήρωες απλοί καθημερινοί άνθρωποι που ονειρεύονται και ερωτεύονται με πάθος.

Ο συγγραφέας εστιάζει στους χαρακτήρες των ηρώων , στην έντονη προσωπικότητα τους, στην προσωπική τους πορεία στη ζωή. Στις χαρές, τις λύπες, τα λάθη, στις επιθυμίες τους που τους κάνουν έρμαιο σε αυτές. Δρουν και ζουν, παλεύουν για να επιβιώσουν με κάθε κόστος.

Βαδίζουμε στα χνάρια της ζωής των ηρώων, που ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής, οι ίδιοι αμφισβητούν, κατακρίνουν, απορρίπτουν τις αποφάσεις τους, την στάση τους στην ζωή. Ιστορίες ανθρώπων  που η μοίρα  πλέκει επάνω τους  το υφάδι της.

«Το τελευταίο φιλί», είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, με έντονη πλοκή, μυστικά καλά κρυμμένα, μνήμες χαραγμένες ανεξίτηλα στο βιβλίο της ζωής των ηρώων του.

Ένα φιλί που δεν δόθηκε, ένα φιλί συγκινητικό, ένα φιλί αγάπης, πίκρας, χωρισμού ή ίσως και προδοσίας.   Ένα τελευταίο φιλί, μέσα από μια συναρπαστική γραφή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά