Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Μπάσταρδος Πολίτης" του Άγγελου Καλαμούτσου


 

«Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει.»…

                                                 Μανώλης Αναγνωστάκης

 

Μέσα από την ματιά  του Άγγελου Καλαμούτσου, η κοινωνική παθογένεια και η  οικονομική εξαθλίωση που μαστίζουν τον τόπο μας, ζωντανεύουν στο νέο μυθιστόρημα του με τίτλο «Μπάσταρδος Πολίτης». Με κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου, τον Φίλιππο, μέσα από την ψυχοσύνθεση του ξετυλίγονται οι μεγαλύτερες πληγές του κόσμου : κοινωνική ανισότητα, ρατσισμός, ανεργία, οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να αυξάνεται ραγδαία μαζί με την ανησυχία και το φόβο για το αύριο, ο νέος αυτός άντρας βρίσκεται σε δεινή  κατάσταση. Χωρίς εργασία, χωρίς χρήματα, με πολλές υποχρεώσεις και ένα μυστικό που έρχεται από το παρελθόν, τα πάντα στη ζωή του ανατρέπονται.

Ο Φίλιππος βρίσκεται σε ένα κυκεώνα καταστάσεων , που θα τον  οδηγήσει σε τέλμα. Αισθάνεται ανήμπορος, αόρατος ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων.

Μέσα στην απόγνωση του, δέχεται μια πρόταση εργασίας ελπίζοντας να βάλει την ζωή του σε μια σειρά.  Σε ένα περιβάλλον με  τον  πειρασμό για «εύκολο χρήμα» να καραδοκεί, φτάνει  να  χάσει ως  και την αυτοεκτίμηση του.

 

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που αντικατοπτρίζει την εικόνα των ανθρώπων  τα τελευταία χρόνια, καθώς και  όλα τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας. Σε έναν κόσμο που  οι άνθρωποι έχουν χάσει τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Ο Άγγελος Καλαμούτσος,  με έντονα χρώματα φωτογραφίζει  την πόλη της Αθήνας, μια πόλη που «τρώει» τα παιδιά της και τα εξωθεί σε  καταστάσεις απόγνωσης. Εικόνες  από τους δρόμους της  και τα σοκάκια γεμάτα άνεργους, άστεγους, ανθρώπους που νιώθουν πως έχασαν το τραίνο της ζωής, «Απόκληρους».

Πίκρα, μίσος, απόγνωση, λάθη και ενοχές πλέκουν ένα γαϊτανάκι γύρω από τον νεαρό Φίλιππο, καθιστώντας τον  εγκλωβισμένο  μέσα σε μια κοινωνία- ζούγκλα  που δεν τον βοηθάει, που δεν την καταλαβαίνει. Η  λύτρωση διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα δίνοντας του ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από το σκοτάδι που ζει.

Ο συγγραφέας με την άμεση και δυνατή γραφή του, διαμορφώνει  τον κεντρικό του χαρακτήρα ως  δείγμα μιας  νέας γενιάς, σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Μιας γενιάς που προσπαθεί να βρει το δρόμο της σε ένα κόσμο αβέβαιο και να δημιουργήσει ένα μέλλον καλύτερο σε μια υγιή και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Ο Άγγελος Καλαμούτσος, με μια ιστορία συγκινητική αποτυπώνει με περίτεχνο τρόπο μέσω της γραφής του, τον πόνο και τον θυμό του κεντρικού του χαρακτήρα σε όλες της τις εκφάνσεις.

Ο Φίλιππος έρχεται αντιμέτωπος  με τον εαυτό του, ψάχνοντας να βρει λύσεις για να απεγκλωβιστεί σε ότι τον κρατά πίσω…

Ένα μυθιστόρημα που προβληματίζει τον αναγνώστη, αλλά και ελπιδοφόρο συνάμα για τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο  και πιο ανθρώπινο κόσμο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά