Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για την ανθολογία διηγημάτων " Το πέταγμα της ίβιδας" σε επιμέλεια Κατερίνας Ε. Κίσσα


 

Οι Εκδόσεις Ελκυστής μέσα από το συλλογικό έργο διηγημάτων με τίτλο «Το πέταγμα της ίβιδας» μας ξεναγούν στην Ιαπωνική κουλτούρα.

Μέσα από κάθε ιστορία ξεπηδά η ομορφιά της χώρας . Η σύγχρονη Ιαπωνία, με τα ταχύτατα τρένα, τις λίμνες, πλεγμένα με την ομορφιά της ποίησης. Οι ιστορίες συνοδεύονται από τάνκα , πεντάστιχα ιαπωνικά ποιήματα δημιουργώντας  έτσι ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Τα τάνκα υπήρξαν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους του πνεύματος, άντρες και γυναίκες, δηλώνοντας  την πνευματική ανωτερότητα εκείνου που τα συνθέτει. Συνδυάζονταν με τη σχολαστική επιλογή χαρτιού και μελανιού, καθώς και μ’ ένα λουλούδι καρφιτσωμένο στο καλαίσθητο μπιλιέτο. Αποτυπώνουν , σχεδόν επιγραμματικά το τέλος, την ολοκλήρωση δηλαδή ενός πράγματος, γεγονότος ή συναισθήματος. Άλλοτε  μιλούν για τον έρωτα ο οποίος παρήλθε οριστικά κι άλλοτε για τον έρωτα ο οποίος σφραγίστηκε με τα δεσμά του γάμου. Κάθε τι περατωμένο, ευχάριστα ή μη, βρίσκει τη θέση του μέσα σ’ ένα τάνκα.

                                         Μια πεταλούδα

                                         Πλησιάζει το καντήλι

                                         Χάνεται το φως.

                                         Τη ζωή μου θα ‘ δινα

                                         Για μια στιγμή κοντά σου.

Τα αξιοθέατα της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου ξεπηδούν μέσα από τη γλαφυρή ματιά των συγγραφέων και τις ιστορίες τους στολίζοντας αυτή τη συλλογή.

Η ίβιδα, ένα εμβληματικό πουλί βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας, ξεπροβάλλει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Μέσα από το συλλογικό αυτό έργο, δεσμοί ανθρώπων ξεδιπλώνουν  και αποκαλύπτουν τις σχέσεις τους. Φίλοι, σύντροφοι, γονείς, παιδιά. Σχέσεις ζωής,  διέρχονται από διάφορα στάδια, ανεξάρτητα από τον τρόπο ή τον λόγο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Κάθε σχέση δοκιμάζεται, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, διαφοροποιείται μέσα στο κάθε διήγημα. Συναισθήματα αναβλύζουν μέσα από τις μικρές αυτές ιστορίες,  φωτογραφίζοντας  την εικόνα των χαρακτήρων του βιβλίου μέσα στην μαγευτική Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Χαρακτήρες που διεκδικούν τη ζωή, την φιλία, την αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της, με φόντο αυτήν την χώρα  που είναι προικισμένη με πανέμορφα τοπία σε όλες τις εποχές και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά χάρη στη μακρόχρονη ιστορία και παράδοσή της.

                                      Μπρος στο ποίημα

                                      Ξεγυμνώνονται στο φως

                                      σώμα και ψυχή

                                      Ζωγραφιά ο έρωτας

                                     Στους καθρέφτες των ματιών.

Μια συλλογή  Ελλήνων συγγραφέων ,που διεισδύει βαθιά στον πολιτισμό και την κουλτούρα της Ιαπωνίας, σαν οδηγός ζωής αποτυπωμένος πάνω σε τάνκα, από την αρχή έως το τέλος...  Οποίο κι αν είναι αυτό... Καλό ή κακό... δοσμένο μέσα από λέξεις που κολυμπούν στην ποίηση και την λογοτεχνία των Ιαπώνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ.Κουρουπάκη για το βιβλίο "Στα μούτρα σου!" του Μιχάλη Κατσιμπάρδη

ΔΕΛΤΥΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη