Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Άσπα : Η γυναίκα που άκουγε τις φωνές του κορμιού της" της Μελίτας Αδάμ


Το νέο   βιβλίο της συγγραφέως  Μελίτας Αδάμ , κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική με τον τίτλο « Άσπα : Η γυναίκα που άκουγε τις φωνές του κορμιού της».

Η Μελίτα Αδάμ με παραστατική και ζωντανή γραφή μας συστήνει την κεντρική ηρωίδα της, την Άσπα.

Ένα κορίτσι που μόλις γεννιέται με την  μοίρα να  το  χτυπά  αλύπητα ,χάνει την μητέρα του. Με  το πρώτο φως που αντικρύζει, η ζωή της δείχνει το άσχημο πρόσωπο της. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της περνούν δίπλα στον μέθυσο πατέρα της μέχρι που η ζωή θα της χαμογελάσει και θα την φέρει κοντά στην θεία Περιάνθη, η οποία θα την καταλάβει και θα την αποδεχτεί .

Άσπα.

Φλογερή, ζωντανή, τολμηρή, «ρίχνεται» με πάθος στην ζωή και τον έρωτα. Διεκδικεί την χαρά και την αγάπη που τόσο στερήθηκε μικρή και σκορπά απλόχερα την δική της αγάπη στους ανθρώπους. Απολαμβάνει την ζωή και δεν στερεί ούτε χάδι στο κορμί της.

Ζει την κάθε στιγμή, ζει το σήμερα, χωρίς τα «πρέπει» του κόσμου, μακριά από στερεότυπα, ελεύθερη να ανακαλύψει τον κόσμο και τον έρωτα.

Άσπα.

Γυναίκα  όμορφη, ανεξάρτητη,  ακούει την καρδιά και την ψυχή της, αγωνίζεται για όσα λαχταρά. Με επιμονή και υπομονή σχεδιάζει τις κινήσεις της για να πετύχει όσα ονειρεύεται. Εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα χωρίς ντροπή απέναντι στην κοινωνία που ζει και υπάρχει.

Η συγγραφέας εστιάζει στον χαρακτήρα της κεντρικής της ηρωίδας, στην έντονη προσωπικότητα της, στην πορεία της ζωής της, μέσα από χαρές, λύπες, εμπειρίες..

Ολοζώντανος και ολοκληρωμένος χαρακτήρας η Άσπα παίρνει μορφή μέσα από την γλαφυρή γραφή της συγγραφέως. Μια γυναίκα που γίνεται αδερφή, φίλη, μάνα για τον περίγυρο της, τους ανθρώπους που την αγαπούν.

Η Μελίτα Αδάμ σκιαγραφεί σε βάθος τον χαρακτήρα και τον εσωτερικό κόσμο της Άσπας. Το πρότυπο της γυναίκας που ζει όπως εκείνη λαχταρά, τολμά να αγαπήσει και να αγαπηθεί όπως εκείνη θέλει, δίνει και παίρνει απλόχερα όσα το κορμί  και η ψυχή προστάζει, κάνει λάθη, πέφτει και ξανασηκώνεται με την δύναμη που κρύβει στον χαρακτήρα της.

Άσπα.

Η γυναίκα που γεύτηκε όλα τα αρώματα του έρωτα, ελεύθερη να επιλέξει να ζήσει μακριά από την υποκρισία και τους «ψεύτικους» ανθρώπους.

Η Μελίτα Αδάμ, με αυτό το υπέροχο ανάγνωσμα , με γραφή  που ρέει, απλή  και ολοζώντανη καταφέρνει να μας μαγνητίσει με την ηρωίδα της.

Μέσα από την πένα της μας παρασύρει στον κόσμο της Άσπας. Μιας γυναίκας που τολμά. Διεκδικεί. Αγαπά. Ζει!.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά