Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Κάποτε στην Ελλάδα" - (Συλλογικό)


 

«… κάποτε στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του συλλογικού έργου που απαρτίζεται από δεκαεπτά διηγήματα που ολοκληρώνουν αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο. Τόσο ιδιαίτερο που το αγάπησα από τις πρώτες του σελίδες.

Οι συγγραφείς των διηγημάτων αξίζει να αναφερθούν ονομαστικά γιατί η ιδιαίτερη τεχνοτροπία της γραφής τους κρατά τον αναγνώστη δέσμιο μέσα στην ροή της κάθε ιστορίας.

Οι συγγραφείς των ιστοριών αυτών  είναι: Αντώνης Ε. Χαριστός, Κώστας Λίχνος, Αγγελής Μαριανός, Μαρία Γώγογλου, Ευστράτιος Τζαμπαλάτης, Ρόζα Παυλιώτη, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου, Γιάννης Σταθάκος, Μαρία Μπουρμά, Μαρία Γρ. Καραθανάση, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, Ελένη Α. Σακκά, Μάντυ Τσιπούρα, Νατάσα Χασακιοϊλη, Σταύρος Παπαγιάννης ,Δημήτρης Καραγεωργίου και ο Γιώργος Ορφανίδης που μας αφυπνίζει με την εισαγωγή του βιβλίου.

Ζωντανεύουν γεγονότα που σημάδεψαν την τότε εποχή.

Πραγματική απόλαυση το ταξίδι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε μια παλαιότερη εποχή της Ελλάδος που μοιάζει σε αρκετά σημεία με την σημερινή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή , ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, η δολοφονία του πρωθυπουργού Δεληγιάννη,   το γλωσσικό ζήτημα, οι  κινητοποιήσεις εργατών, η δικτατορία, ζωντανεύουν από την πένα των συγγραφέων που μέσω των ιστορικών γεγονότων της τότε εποχής, ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο της Ελλάδας.

 

Ο λόγος τους γεμάτος συναίσθημα, λέξη λέξη συμπληρώνουν το παζλ της κάθε ιστορίας και δημιουργούν εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη.

Ένα παράθυρο με θέα την Ελλάδα του τότε…

Ιστορικά γεγονότα στο παρασκήνιο και άνθρωποι που ζουν μέσα στο φόβο, την καταπίεση την εκμετάλλευση, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση. Αγώνας για τον επιούσιο… Φτωχοί που γίνονται φτωχότεροι και αναζητούν μια θέση στον ήλιο. Η Ιστορία που επαναλαμβάνεται…

…«Στις λαϊκές αγορές που άρχισαν να στήνονται εφέτο για να παρακαμφτεί η κερδοσκοπία των μεσαζόντων, πιότερους να ζητιανεύουν έβλεπες παρά να γυρνάνε με το καλάθι στο χέρι πρόθυμοι να ψωνίσουν. Χώρος μαζικής επαιτείας εγίνηκαν οι λαϊκές».

Θύμισες ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για τους παλιότερους, ιστορία για εμάς. Ένα κουτί με πολύτιμες αναμνήσεις ανοίγει.  Συμπορεύεται η αγάπη  με την ανθρωπιά, γίνονται καταφύγιο για όλα τα δύσκολα που έζησαν , για όσα χάθηκαν όσα ελπίζουν…

Το «Κάποτε στην Ελλάδα» είναι ένα βιβλίο κόσμημα , μια σπουδαία περιήγηση στα χνάρια της ιστορίας μας που αξίζει να διαβαστεί!!

Αναζητήστε το!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες" του Στέργου Καλλιγά

Κριτική- Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου" του Φαίδων Κυριακού