Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φιορ ντ' Αμόρε" της συγγραφέως Γιώτας Γουβέλη


 

Πλημμυρισμένο από το άρωμα μιας άλλης εποχής  το μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη  «Φιόρ ντ’ Αμόρε» μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα.

Κοπεγχάγη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος.

 Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πραγματική ιστορία της Τάρα, της μικρότερης  αδερφής του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιου Α’.

Το καλοκαίρι του 1871 η πριγκίπισσα Τάρα εμπλέκεται σε ένα αδιανόητο σκάνδαλο που απειλεί με ολική καταστροφή την νεοσύστατη βασιλική δυναστεία. Ένα τρομερό μυστικό πρέπει να παραμείνει καλά θαμμένο  μέσα στους τοίχους του παλατιού. Κάθε προσπάθεια να αποκαλυφθεί καταπνίγεται. Ο νεαρός τότε Γεώργιος καλείται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η «θυσία» μεγάλη.

Μπορεί κανείς να ξεγελάσει τη μοίρα, αλυσοδένοντας μια καρδιά που διεκδικεί την αγάπη;

Μια δραματική ερωτική ιστορία σημαδεύει την δεκαεφτάχρονη Τάρα καθώς και τις ζωές των ανθρώπων που την περιστοιχίζουν. Ένας σφοδρός έρωτας κυριεύει όλο της το είναι και γίνεται η δύναμη να αντισταθεί απέναντι στην πατριαρχική εξουσία.

Η συγγραφέας μεταξύ αλήθειας και μυθιστορίας πλέκει την άγνωστη για εμάς ζωή της πριγκίπισσας . Μια εποχή γεμάτη ρομαντισμό και κρυφά συναισθήματα .

Μια αγάπη που δεν γνωρίζει σύνορα, νόμους, εποχές…

Κρυμμένες αλήθειες αναζητούν διέξοδο στο φως.

Ένα γαϊτανάκι διαφορετικών κόσμων ξεδιπλώνεται με την πένα της συγγραφέως.  Αριστοκράτες, πλούσιοι και πληβείοι δένονται αριστοτεχνικά στο ρου της ιστορίας.

Άνθρωποι από κόσμους διαφορετικούς ανέχονται τις κοινωνικές διακρίσεις και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Κόσμοι διαφορετικοί αυτοί μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κόρες, μάνες, σύζυγοι χωρίς ελευθερία βούλησης, υπομένουν την εξουσία των ανδρών στην ζωή τους.

Τάρα, Κριστίνα, Κέβη, Γιοβάννα, Μαρία. Χαρακτήρες του βιβλίου που δέχονται την κακοποίηση , την καταπίεση των ανδρών της οικογένειας , αγωνίζονται με τον τρόπο τους  ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις που εξουσιάζουν τις ζωές τους.

Η Γιώτα Γουβέλη με πλούσιο λεξιλόγιο, έντονη την ντοπιολαλιά των Επτανήσιων,  ξετυλίγει μέσα από το μυθιστόρημα της μια εποχή γεμάτη ρομαντισμό, ιστορικά στοιχεία δίνοντας ζωντάνια στους χαρακτήρες της. Μυρωδιές και αρώματα της εποχής αριστοτεχνικά δεμένα σε μια ιστορία αγάπης, βίας και εξουσίας.

  Ένα βιβλίο που πλημμυρίζει την καρδιά με συναισθήματα, ταξιδεύοντας το νου σε μέρη μαγευτικά, τοπία πλαισιωμένα από αρώματα και χρώματα.  Μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές της συγγραφέως, ο έρωτας δανείζεται το άρωμα των λουλουδιών μέσα στα καντούνια.

Ένα μυθιστόρημα της  Γιώτας Γουβέλη εμπνευσμένο και αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες και στον αγώνα τους για ισοτιμία και αυτονομία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα