Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το χέρι του Θεού" της Ελευθερίας Μεταξά


 

Η Έλσα Γλυνού και ο αστυνόμος Μάνος Βαρσάμης καλούνται για άλλη μια φορά να διαλευκάνουν μια σειρά δολοφονιών που τώρα γίνονται στο όνομα του Θεού. Στο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά με τίτλο «Το χέρι του Θεού», οι δολοφονίες διαπράττονται με τρόπο πανομοιότυπο, στο όνομα της Αγίας Γραφής. Άνθρωποι  καμένοι και δίπλα τους ένας πύρινος Σταυρός. Μετά από κάθε δολοφονία, με μια Αγία Γραφή ανοιχτή σε διαφορετικό εδάφιο, ο δολοφόνος αφήνει το στίγμα του μέσα από γρίφους.

Θρησκεία, θρησκοληψία, πίστη, τρεις έννοιες διαφορετικές που μεταξύ τους «μάχονται» μέσα στο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά. Στο όνομα Του διαπράττονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Τρεις άγριες δολοφονίες, συμβολικές. Θύματα που με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται να  έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους, καλείται να διαλευκάνει η αστυνομία πριν να είναι πολύ αργά.

 Η νέα αυτή υπόθεση, οδηγεί το δίδυμο Γλυνού – Βαρσάμη, στα ίχνη ενός φανατικού εκτελεστή που βαφτίζει τις πράξεις του ως κάθαρση στο Όνομα του Θεού.

Με την γρήγορη και  ζωντανή γραφή της η Ελευθερία Μεταξά, καθηλώνει τον αναγνώστη και τον παρασύρει στην δύνη της υπόθεσης.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για την πίστη του;

Μπορεί η θρησκευτική χειραγώγηση να λειτουργήσει ως μέσο απόδειξης της πίστεως στο Θεό;

Τι οπλίζει το χέρι του δολοφόνου; Ποιοι δαίμονες ή ψυχικά τραύματα ξυπνούν τα άγρια ένστικτα του;

«Αγώνας δρόμου» η ανακάλυψη της ταυτότητας του μανιακού, που ως μέγας κριτής δικάζει και καταδικάζει τα θύματα του εις θάνατο.

 

 Η συγγραφέας δίνει έμφαση στους χαρακτήρες της ιστορίας, με άρτια    ψυχογράφηση των  εμμονικών ανθρώπων που αποζητούν την κάθαρση της κοινωνίας μέσω των πράξεων τους.

Η Ελευθερία Μεταξά ξεδιπλώνει μέσα από την πλούσια και μεστή λογοτεχνική της πένα, ένα ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, δράση, ένταση, αγωνία. Με κινηματογραφική πλοκή και  συνεχείς ανατροπές,  κρατά τον αναγνώστη μέχρι το τέλος της ιστορίας, εκεί που η λύτρωση έρχεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα