Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Το νησί" του Adrian Mckinty


 

 

       Μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας από την ανάγνωση, αποφάσισα να επανέλθω με ένα ψυχολογικό θρίλερ όπου το οπισθόφυλλο του υπόσχεται πολλά στο αναγνωστικό κοινό. Το νησί του Adrián McKintty

 

      Από τις πρώτες σελίδες, αν και όλα κυλούν ομαλά υπερισχύει το άγχος πίσω από κάθε λέξη, διάλογο, πράξη των ηρώων. Ο αναγνώστης νιώθει μια ασίγαστη φωτιά να πλησιάζει στην έκρηξη της.

Μέχρι, που ..!

 

" ΔΕΝ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΈΡΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ"

 

Τώρα είναι αργά.!

 

" ΤΟ ΝΗΣΊ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΉ"

Τι μπορεί να πάει λάθος σε ένα ταξίδι, αναψυχής και εξερεύνησης άγριων ζώων;  Τίποτε ή τα πάντα στην πραγματικότητα!!!

 

Και, ναι όλα φαίνονται ήρεμα ώσπου το νησί ξεκινά τη ρωσική ρουλέτα..!

 

📍   Αν έπρεπε να κατατάξω το μυθιστόρημα σε κάποια κατηγορία, θα έλεγα ότι ανήκει στα θρίλερ δράσης - επιβίωσης. Είναι απ` τα βιβλία που χαρίζουν το αίσθημα της αδρεναλίνης, " τσιτωνουν"  τον αναγνώστη με το αίσθημα της  αγωνίας για το " τι και πώς θα συμβεί" τις επόμενες στιγμές στους ήρωες.

 

 🔖  Ο αναγνώστης, που θα επιλέξει να διαβάσει αυτό το βιβλίο θα έρθει αντιμέτωπος με την ηθική, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης σε ένα παράλογο παιχνίδι που η ζωή του ενός είναι ο θάνατος του άλλου.

 Ένας ποταμός βίας, βίας μυαλού και ψυχής όπου η λογική παίζει στο τρενάκι του τρόμου με τη λογική να δίνει τη θέση της στο ανήθικο και παράλογο.

 Τίποτα το φυσιολογικό δε συμβαίνει σε αυτό το βιβλίο. Τα πάντα μέσα σε αυτό το βιβλίο είναι εγκλωβισμένα στην ηδονή της τρέλας.. συναισθήματα, σκέψεις, πράξεις ηθική και χαμένες ανθρώπινες ευαισθησίες.

 

🔖   Στο βιβλίο αυτό δεν υπάρχουν συναισθήματα. Είναι ψυχρό, βίαιο και οδηγεί ακόμα και τον αναγνώστη στην παραφροσύνη.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ο τρόπος ο συγγραφέας χειρίζεται τους ήρωες του στον βαθμό του χαρακτήρα και των συναισθημάτων παρουσιάζοντας τις αλλαγές που προκύπτουν στο μυαλό και στην ψυχή κάτω από  αντίξοες συνθήκες που ζουν οι ήρωες του. Φέρνει τον ήρωα του αντιμέτωπο με το "Εγώ" και τον συνθλίβει. Η μάχη της επιβίωσης, της αυτοσυντήρησης, ο φόβος που γίνεται δύναμη και φέρνει αλλαγές στα πάντα.

 

💣 Ανατροπές & αγωνία.

   Παρόλο που υπάρχει μία συγκεκριμένη ροή, καθώς μιλάμε για θρίλερ επιβίωσης οι ανατροπές είναι πολλές. Μικρές, που αν και δεν  κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, αλλάζουν τη ροή της ιστορίας δίνοντας περισσότερη βία και δράση και ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Ανατροπές που άλλες φορές κόβουν την ανάσα, & άλλες πάλι δεν πιστεύεις αυτό που διαβάζεις 🤫

 

   👁️ Υπερβολή 👁

Θα πω ψέματα  αν δεν αναφέρω ότι υπάρχει. Σαφέστατα όμως πρέπει να υπάρχει. Ίσως κάποιος διαβάζοντας αυτή τη φράση αναρωτηθεί για το νόημα της. Το βιβλίο ανήκει σε ένα θρίλερ περιπέτειες και επιβίωσης, κάνει τον άνθρωπο από θύτη - θύμα και το αντίστροφο. Συζητάμε για μια ιστορία επιβίωσης, αν θα κοιτάξουμε από αυτή την οπτική και βάλουμε έστω και λίγο τον εαυτό μας στη θέση του ήρωα, θα κατανοήσουμε ότι η υπερβολή του είναι αλλαγή στις καταστάσεις που έρχεται αντιμέτωπος ο ήρωας του.

 

🔖 Έχει μία φράση το βιβλίο που λέει:<< Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είμαστε φτιαγμένοι από σκατα ή από φως.>>

Η φράση αυτή συνοψίζει πολλά κομμάτια του βιβλίου και λέει πολλά περισσότερα καθώς τι σκέφτεσαι 👁

 

  Πολλές φορές ως αναγνώστρια έχω αναφερθεί σε βιβλία λέγοντας ότι τα διάβασα με κομμένη την ανάσα. Στην ανάγνωση της ιστορίας Το νησί, δεν είχα ανάσα.

 

Αξίζει να το αναζητήσετε αν είστε λάτρης του είδους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα