Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Βαγόνι τρίτης θέσης" του Πασχάλη Πράντζιου


 

  Κάθε φορά που αποφασίζω να διαβάσω μυθιστόρημα του Κυρίου Πράντζιου, γνωρίζω εξ αρχής ότι θα πάω ένα ταξίδι σε μια διαφορετική εποχή, καθώς πάντα απασχολείται με το διαφορετικό και νοσταλγικό κομμάτι παλαιών εποχών.  Έτσι και αυτή την φορά μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο υπέροχο και συνάμα παίρνουμε πληροφορίες για αυτό το θέμα που εγώ προσωπικά δεν γνώριζα.

 Ο συγγραφέας αυτή την φορά ανοίγει παράθυρο σε τρεις διαφορετικές γενιές- εποχές. Ξεκινώντας την αφήγηση λίγα χρόνια πριν την έναρξη της εποχής του Χίτλερ και φτάνοντας έως και το 2010.

Και το ταξίδι ξεκινά..!

    " Μία φορά και έναν καιρό, εκεί στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, γεννήθηκαν τα θεατρικά μπουλούκια. Ηθοποιοί που αγαπούσαν την τέχνη τους και δεν τους χωρούσαν τα θέατρα της Αθήνας οργάνωναν ένα μπουλούκι και περί διάβαιναν την Ελλάδα πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό και ανέβαζαν τις παραστάσεις τους σε τσαντίρια - αντίσκηνα. Αναγκαία τα μπουλούκια για την Ελληνική επαρχία που έσφυζε από ζωή και  αναζητούσε τη δική της πολιτιστική έκφραση. "

Κάπου εκεί λοιπόν, γεννήθηκε το Λενάκι, ο Αντρέας, ο Ρίκο η κυρά Καλλιόπη, η Ρόζα και πολλοί άλλοι που πλαισιώνουν αυτή την υπέροχα όμορφη ιστορία.

 Ο αναγνώστης θα βιώσει ένα όμορφο ταξίδι σαν λαθρεπιβάτης στα τσαντίρια των θεατρικών μπουλουκιών, μαθαίνοντας για την ζωή τους, βλέποντας και αναγνωρίζοντας το ταλέντο ηθοποιών που αργότερα θα τους μάθουμε από την δική τους ανάσα στο σανίδι του θεάτρου και του κινηματογράφου, θα ζήσει από κοντά τις κακουχίες τους αλλά και τις όμορφες στιγμές που τις μετέτρεπαν σε γιορτή κάθε φορά. Θα παλέψει μαζί τους την οικονομική " ανέχεια", τον πόνο, τον φόβο αλλά και τον ηρωισμό του πολέμου σε όλες τις εκφάνσεις του, θα τραγουδήσει, θα χορέψει, θα ζηλέψει τις στιγμές τους, θα κλάψει με τις στεναχώριες τους και θα χαρεί με το μοναδικό τέλος που δίνει ο συγγραφέας στο έργο του.

Όλα αυτά θα τα ζήσει μέσα από τα μάτια της Ελένης την εγγονή της ηρωίδας Λενάκι, μέσα από τις δικές τις αναμνήσεις, το δικό της ρόλο στη ιστορία και την αγάπη της για το θέατρο και την ιστορία του θα μεταβούμε στις ζωές τους και στο τέλος θα συγκινήθουμε από τις αλήθειες που κρύβει το θέατρο και η τέχνη για τον τρόπο της ίδιας μας της ζωής.

 

  Το πιο μοναδικό κομμάτι προσωπικά για μένα είναι το ιστορικό. Πολλές πληροφορίες που δεν έχω διαβάσει σε άλλα μυθιστορήματα, αλήθειες που στιγμάτισαν το θέατρο και εξιστόρηση γεγονότων που ευτυχώς για την κληρονομιά της χώρας μας δεν έκαναν το θέατρο να σιωπήσει για πάντα.

 

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που ο αναγνώστης θα ζήσει έντονα, κάθε κομμάτι του. Συναισθήματα δυνατά, έρωτες, πόλεμος, αγάπες που χάθηκαν, οικογένειες που χάθηκαν και νέες που δημιουργήθηκαν με διαφορετικό παρονομαστή.

Ένα υπέροχο ταξίδι, που δεν θα λησμονήσω ποτέ.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, και ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα θα ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία ξεκινώντας από μια εποχή που δεν ζήσαμε ποτέ οι περισσότεροι αλλά νοσταλγούμε μέσα από τους ανθρώπους που την έζησαν και μας την διηγήθηκαν.!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα