Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο χρησμός της κουκουβάγιας" της Ειρήνης Μαλάμου




 

Η ιστορία μιας οικογένειας που ξεκινά από ένα αρβανιτοχώρι της Αττικής και η πορεία της  ακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας ως σήμερα.

Αγάπη, λάθη και μυστικά πορεύονται μαζί με τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος.

Αποστόλης, Μαρία, Αλέξανδρος.

Χαρακτήρες του βιβλίου που κυνηγούν με δύναμη και πείσμα την πραγμάτωση των ονείρων τους , με πρωταρχικό στόχο μια αγαπημένη και ενωμένη οικογένεια.

Η ιστορία αναφέρεται σε μια οικογένεια Αρβανιτών που ζουν στην Χασιά. Άνθρωποι αλλιώτικοι που σέβονται και τηρούν τους άγραφους νόμους. Άνθρωποι ντόμπροι, με φιλότιμο,  μπέσα και αγάπη.

Στο ταξίδι της ζωής τους καλούνται να εκπληρώσουν τα πιο βαθιά τους όνειρα. Σκέψεις και πράξεις που με το πλήρωμα του χρόνου θα κουμπώσουν στο παζλ της ζωής.

Όταν η Μαρία έρχεται αντιμέτωπη με τις πράξεις της και η αλήθεια βγαίνει στο φως καλείται να πληρώσει το τίμημα.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, με πείσμα και υπομονή  για όσα συμβαίνουν στην ζωή τους, αγωνίζονται και υπερασπίζονται όσα αγαπούν.

Η ζωή όταν τους δείχνει το άσχημο πρόσωπο της και βάζει εμπόδια στο διάβα τους, τα όνειρα τους «παγώνουν» μα δεν ξεχνιούνται.

«Άστε ντούε», κάνουν τα αδύνατα δυνατά και με υπομονή φέρνουν τη ζωή εκεί που θέλουν.

Μέσα από τις επιλογές τους οι ήρωες του μυθιστορήματος αναζητούν την δικαιοσύνη, την λύτρωση, την συγχώρεση, την αλήθεια.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου παράλληλα με τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, λόγω πολέμου και  Γερμανικής Κατοχής, προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και να τα αφήσουν παρακαταθήκη στους νεότερους. Αντιμετωπίζουν τα λάθη τους, κάνουν επιλογές και επιβραβεύονται ή τιμωρούνται γι’ αυτές, όμως μέσα τους πάντα επικρατεί η νοοτροπία της φυλής τους. Κάνουν τα πάντα για την οικογένεια.

Μυστικά και λάθη με το πλήρωμα του χρόνου, «βγαίνουν» στο φως και η ζωή δίνει στον καθένα ότι του αναλογεί.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που η Ειρήνη Μαλάμου, σκιαγραφεί άρτια τους χαρακτήρες του. Γλαφυρές περιγραφές της κάθε εποχής, κατακλύζουν τον αναγνώστη με εικόνες ολοζώντανες. Ήθη και έθιμα των Αρβανιτών που περνούν από γενιά σε γενιά, μέσα από την πένα της συγγραφέως, κάνουν  τον  αναγνώστη  κοινωνό στον τρόπο ζωής τους.

Με λυρική γραφή, η Ειρήνη Μαλάμου καταφέρνει να μας μαγνητίσει σε ένα ταξίδι ζωής , με συνοδοιπόρο την ιστορία.

 Ένα μυθιστόρημα, με συγκλονιστική πλοκή και ανατροπές που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη  μέχρι το τέλος.

 

…«Όλη μου την ζωή της ακούω. Η μάνα μου έλεγε πως φέρνουν κακοτυχία και θάνατο. Παλιά τις φοβόμουν. Τώρα έχω συμφιλιωθεί μαζί τους. Οι κουκουβάγιες είναι πουλιά της ορμήνιας. Οιωνοί της νύχτας που φέρνουν χρησμούς. Δεν θα σου πω αν είναι καλοί ή κακοί. Είναι διαφορετικοί για τον καθένα. Όταν τις ακούς, να ψάχνεις μέσα στην ψυχή σου. Εκεί θα ανακαλύψεις τι ορμηνεύει ο χρησμός της κουκουβάγιας.»


Η συγγραφέας με την υπέροχη γραφή της μας παρασύρει στον κόσμο των Αρβανιτών. Ανθρώπων που τολμούν. Αγαπούν. Διεκδικούν. Ζουν. Άστε ντούε.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα