Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Φιλιά πυρά" των Μαντά - Θεοδώρου


 Φιλιά πυρά.

Γυναικεία υπόθεση ||!

 

      Το δίδυμο της γυναίκειας υπόθεσης ξανά χτυπά.!  Μετά την ανάγνωση της πρώτης τους συγγραφικής απόπειρας που για τα δικά μου δεδομένα στέφθηκε με επιτυχία, ήταν αναπόφευκτο να θελήσω να διαβάσω και το επόμενο τους βιβλίο.

 

  Και αυτή την φορά το δίδυμο ασχολείται με κοινωνικό θέμα. Ένα κοινωνικό θέμα που απασχολεί και έχει απασχολήσει κατά καιρούς την χώρα μας και όχι μόνο. Το bullying. Τον εκφοβισμό με ένα διαφορετικό τρόπο ως προς την ανάπτυξη της ιστορίας αλλά με όση σκληρότητα και την ωμότητα που έχει η σημειολογία  της λέξης.

Ένα.!

Δύο.!

Τρία!

Πάμε.!

Η Anti - Noe παρουσιάζει.

Σεζόν 1!

Το παγώνι, η αλεπού, το φίδι, η καμηλοπάρδαλη, το γουρούνι και ο λύκος. Θα μπορούσε να είναι μια κιβωτός σαν του Νώε, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν συνέβη για να προφυλάξει τα "ζώα - ανθρώπους " αλλά ήταν η επιλογή μιας τιμωρίας και οι δύο συγγραφείς έκαναν την ανάλογη "ειρωνεία" όχι μόνο ως σχήμα λόγου αλλά και ως σημασιολογική κλιμάκωση για να δείξουν την αντίθεση των δύο γεγονότων.

  Έξι νεαρά παιδιά, έξι αγόρια.

Έξι "παλικαράδες" καβγατζηδες.

Έξι διαφορετικά παιδιά που ξεκίνησαν θύτες και πήραν το ρόλο του θύματος.

Φόνοι για μια λύτρωση.

Πόνος για να φύγει το "κακό αίμα"

Ζωή για έναν θάνατο ψυχής που ζητά δικαίωση.

Αλήθεια η ψέμα;

Έξι αγόρια που πήραν την μορφή ζώων και σε ζωντανή σύνδεση θα χαθεί η θα αλλάξει η ζωή τους.

 

Αυτή την φορά το συγγραφικό δίδυμο μας εξέπληξε με ένα διαφορετικό τρόπο.

 

📝Ανατροπές - Αγωνία- Δράση!!

  Θεωρώ ότι σε αυτό το βιβλίο τα τρία αυτά στοιχεία είναι η απόδειξη των πράξεων, οι συνέπειες τους και όχι κάτι που δυναμώνει την πλοκή.

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει 100% και με την αγωνία, διότι σε κάποιες κυρίες σκηνές φτάνει στα ύψη αλλά κατά την γνώμη μου μόνο σε αυτά τα σημεία.

 

📝 Συναίσθημα και τρόμος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο εστιάζει περισσότερο στο συναίσθημα του κοινωνικού θέματος που περικυκλώνει την ιστορία.

Από τους ήρωες βγαίνει ο ήχος του πόνου, της αδικίας, του τρόμου για το έγκλημα και τον τρόπο που αυτό συμβαίνει. Οι ήρωες δίνουν περισσότερο ψυχή σε αυτό το βιβλίο και όχι την ιδιότητα τους ως αστυνομικοί . Υπερισχύει το συναισθηματικό, ανθρώπινο κομμάτι καθώς το  θέμα κλιμακώνεται γύρω από τις ζωές τους και το φόβο τους για τις συνέπειες αυτού που θα συμβεί και την κατάληξη του.

Πέρα όμως από το αστυνομικό κομμάτι ( όπως και στο πρώτο βιβλίο)  δίνουν έμφαση στο κομμάτι που δένει τους ήρωες μεταξύ τους και αλλάζει τις ζωές τους. Και πάλι καταλήγουμε στο συναίσθημα.

Όμως δεν θεωρώ ότι αυτό είναι αρνητικό. Εγώ προσωπικά το διάβασα με ενδιαφέρον καθώς είχα ήδη αγαπήσει τους ήρωες από το πρώτο βιβλίο και δέθηκα μαζί τους.

Έχει όμως ενδιαφέρον το που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος από την αίσθηση του μίσους, της εκδίκησης και του φόβου να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό χωρίς να φοβάται το τι θα πει ο κόσμος αφήνοντάς πίσω του κάθε κακό.

Περιμένω το τρίτο τους βιβλίο με ανυπομονησία!! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα