Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η Νοσοκόμα" της Δήμητρας Ιωάννου


 

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, το νέο βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου,  που εκτυλίσσεται στην Άνδρο το 1960, γεμάτο ίντριγκα, παλιά θαμμένα μυστικά και έντονο συναίσθημα.

Μια ιστορία γεμάτη μυστήριο ξεδιπλώνεται από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Μια περίεργη εξαφάνιση πριν τριάντα χρόνια,  επηρεάζει  και απασχολεί τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, οι οποίοι μοιάζει  να έχουν αποδεχτεί σιωπηρά το γεγονός.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα,  με έντονη πλοκή, ξετυλίγεται στην κλειστή κοινωνία της Άνδρου, γεμάτο ανατροπές που πυροδοτούν απρόσμενες εξελίξεις.

Τρεις οικογένειες με ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Οι Δελαγραμμάτικα, οι Γαλανοί και οι Βαλμάδες. Και στο επίκεντρο όλων μια νοσοκόμα η Κατερίνα που φτάνει στο νησί και σκαλίζει την υπόθεση της χαμένης Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα.

 Η Κατερίνα παθαίνει εμμονή με αυτή  την υπόθεση και προσπαθεί να βρει μια άκρη για το τι έγινε εκείνη τη θλιβερή νύχτα.

Η εύθραυστη ηρεμία των κατοίκων του νησιού αναστατώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλάνε και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.

 Οι έρευνες φοβίζουν τους ένοχους, κουτσομπολιά και φήμες διαδίδονται, απειλητικά γράμματα, εκβιασμοί, φόβος. Όλα μαζί σαν γαϊτανάκι στήνουν  έναν τρελό χορό αποκαλύψεων. Μυστικά έρχονται στο φως και ο κίνδυνος καραδοκεί. Ένα μυστήριο διαχέεται στις σελίδες του βιβλίου…

 Η Δήμητρα Ιωάννου, με γλώσσα λιτή και ρέουσα , σκιαγραφεί άρτια τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Γλαφυρές περιγραφές του όμορφου ναυτικού νησιού της Άνδρου, κατακλύζουν τον αναγνώστη με εικόνες ολοζώντανες. Ντοπιολαλιά, παροιμίες, περνούν μέσα από την πένα της συγγραφέως στον αναγνώστη, δίνοντας του,  ανθρώπους γνήσιους που τους έχει σκληρύνει η αλμύρα της θάλασσας.

 Ένα μυθιστόρημα που μέσα στις σελίδες του, ξετυλίγονται μπρος μας κάθε λογής χαρακτήρες ανθρώπων και οι αντιδράσεις τους σε όσα συμβαίνουν.  Οι  ανταγωνισμοί, τα πάθη, τα μίση,  και οι έρωτες αποκαλύπτονται μπροστά μας καθώς εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας. Η συγγραφέας επίσης επισημαίνει και κοινωνικούς προβληματισμούς όπως η υποκρισία η εκμετάλλευση και η κακοποίηση της γυναίκας.

 Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονες πινελιές crime, θα σας κόψει την ανάσα μέχρι το τέλος.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα