Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Ο Πύργος των Ταράσωβ" του Χάρη Μπαλόγλου


 

Στα τελευταία εξήντα χρόνια πριν την πτώση του Τσαρικού κράτους, διαδραματίζεται η ιστορία στο νέο βιβλίο του Χάρη Μπαλόγλου με τίτλο « ο Πύργος των Ταράσωβ» και η ζωή των τελευταίων του κόμηδων.

Στην Αγία Πετρούπολη οι ήρωες θα βιώσουν έρωτες, πάθη, χλιδή, αγώνες.

Άνθρωποι υποδουλωμένοι στα πάθη και τις εμμονές τους, οι τελευταίοι απόγονοι της δυναστείας των Ταράσωβ, με τις πράξεις τους θα χαράξουν το μονοπάτι της ζωής και του μέλλοντος τους.

Ο οικογενειακός Πύργος, βαρίδι ή όχι, στις αποφάσεις τους;

Ένα πολυπρόσωπο ιστορικό μυθιστόρημα, που διεγείρει το μυαλό με χιλιάδες εικόνες.

Στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης, οι άντρες Ταράσωβ ,τα σχέδια και οι αποφάσεις τους εν καιρώ Ειρήνης και στο πεδίο των μαχών, έχουν αντίκτυπο στις ζωές όλων.

Ο κόμης Ντανιήλ Ταράσωβ, γυναικάς, πότης, αλαζόνας αλλά και γενναίος πολεμιστής,  με την πολυτάραχη ζωή του, αφήνει  κληρονομιά τις συνέπειες των πράξεων του, στους απογόνους του: Βλαντιμίρ, Ιγκόρ, Βασίλη, Σεργκέι, Νικολάι.

 Τους χωρίζουν έρωτες και πάθη. Συνωμοσίες, δολοπλοκίες, ίντριγκες, βιασμοί, πράξεις απάνθρωπες,  γεγονότα που συμβαίνουν  πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πύργου, αλλά και έξω από αυτές, έχουν ως αντίκτυπο το φαίνεσθαι της οικογένειας.

Οι πράξεις τους ενεργοποιούν ένα ντόμινο εξελίξεων.

Με την Πτώση του Τσαρικού κράτους, οι απόγονοι της οικογένειας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον Πύργο. Άλλοι φεύγουν από την πατρίδα, άλλοι μένουν. Πόσοι από αυτούς καταφέρνουν να ξεφύγουν από την βαριά μοίρα της οικογένειας;

Ο συγγραφέας με πένα γλαφυρή, αριστοτεχνικά μας βυθίζει σε μια άλλη εποχή και περιγράφει όχι μόνο την χλιδή αλλά και τις κακουχίες των ευγενών, το τέλος του Τσαρισμού και  τελικά την αναγκαστική τους απομάκρυνση από τα πάτρια εδάφη.

Ο Χάρης Μπαλόγλου,  πλέκει ένα γαϊτανάκι ανάμεσα στο μύθο, την επανάσταση και την σκοτεινή μοίρα των Ταράσωβ. Ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, με εξαιρετική πλοκή, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ταξιδεύοντας τον στα μονοπάτια της αγάπης και  της ηθικής, αλλά και της ανηθικότητας των ηρώων του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά