Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Αστέρια στο σκοτάδι" της Τζοτζο Μόις


 

Η Τζοτζο Μοις είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Κάθε φορά που ξεκινώ να διαβάζω ένα βιβλίο της νιώθω σαν να επιβιβάζομαι σε ένα μεταφορικό μέσο για να ταξιδεύω σε μια άλλη εποχή, σε μια διαφορετική πραγματικότητα.

 

         Το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχει ως θέμα τα βιβλία. Τι πιο όμορφο για έναν άνθρωπο που αγαπά τα βιβλία;

Αυτή την φορά μας ταξιδεύει στο 1930 στο Κεντάκι. Από τις πρώτες σελίδες η ενέργεια που σου βγάζει το βιβλίο σε κρατά έντονα μέσα στο βιβλίο.

   Κεντρική μας ηρωίδα η Άλις. Ένα κορίτσι καταπιεσμένο από το γάμο της που αναγκάζεται να υποστεί την κουλτούρα και το τρόπο ζωής του συζύγου της και την πατριαρχική στάση του πεθερού της μακρυά από το σπίτι της. 

 

  Η Άλις με μια ομάδα γυναικών αποφασίζουν να φέρουν την γνώση κοντά στους ανθρώπους που μένουν μακριά από τις πόλεις. Εφιππες παραδίδουν κάθε εβδομάδα μυθιστορήματα και αναγνωστικά. Κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη για τα βιβλία.  Απαλάχια κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Η Τζότζο Μόϊς με έντονες περιγραφές των όμορφων λόφων του Κεντάκι, μας παρουσιάζει μια ατρόμητη ομάδα γυναικών που παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της αποστολής τους, προσφέρουν βιβλία σε όλους όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Εμπόδιο στην αποστολή τους άνθρωποι που αναζητούν μόνο το κέρδος και βλέπουν τους λόφους μόνο ως μέρος εξόρυξης άνθρακα χωρίς να σκέφτονται την ομορφιά που καταστρέφουν. Οι εισβολείς δεν είναι ευπρόσδεκτοι!

Η Άλις, η Μάρτζερι, η Μπεθ και η Σοφία, βοηθούν ώστε η λειτουργία της Έφιππης Βιβλιοθήκης να μη σταματήσει παρόλα τα εμπόδια των ανθρώπων και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Γυναίκες με διαφορετικούς χαρακτήρες , που η καθεμία κουβαλά μια δική της ιστορία, που θα σας αφήσω να τις ανακαλύψετε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Όλες μαζί , ενωμένες σε ένα κοινό σκοπό.

Αν και η βιβλιοθήκη ακούγεται καλή ιδέα για κάποιους, υπάρχουν άλλοι στην πόλη που ζουν  που δεν τους αρέσει να συναναστρέφονται με τους ανθρώπους του βουνού και  είναι έτοιμοι για μια μάχη ενάντια σε αυτές τις δυνατές και θαρραλέες γυναίκες.

Η συγγραφέας μέσα από το μυθιστόρημα της, αναλύει την προκατάληψη των ανθρώπων  για τις γυναίκες που εργάζονται έξω από το σπίτι, των σωματικών περιορισμών και της καχυποψίας για την Αλις  επειδή μιλάει διαφορετικά, και θεωρείται ξένη.

Το μυθιστόρημα αυτό δείχνει την μεγάλη αγάπη της συγγραφέως για τα βιβλία και την σημασία τους στην ζωή μας.

Για άλλη μία φορά η αγαπημένη μου συγγραφέας έγραψε μια ιστορία με σκοπό να μας διδάξει το πώς αλλάζει ένα βιβλίο τον άνθρωπο, την ζωή αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12" της Πασχαλίας Τραυλού

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Καλντερίμι- 99 χρόνια στη Σαλονίκη" του Γιάννη Καλπούζου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Οι τρεις άσοι" της Λένας Μαντά

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο χορός της μέλισσας" του Πάνου Ιωαννίδη