ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Οι 36 τίτλοι που επιλέξαμε, μερικούς από τους οποίους βλέπετε , καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι τη γυναικεία ηγεσία και τη γυναικεία ανατομία και απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Διαβάστε σπουδαίες συγγραφείς όπως η Σιμόν ντε Μποβουάρ,



 η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η εμβληματική Αμερικανίδα συγγραφέας Μάγια Αγγέλου και η Μπερναρντίν Εβαρίστο. Εμπνευστείτε από προσωπικότητες διαφορετικές και μοναδικές, όπως η Νίνα Σιμόν,



 η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και η βραβευμένη Αλβανίδα συγγραφέας και καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο London School of Economics Λέα Ούπι. 



Μία από τις κορυφαίες επιλογές μας είναι το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα» της Μαλάλα Γιουσαφζάι, η προσωπική μαρτυρία του αγώνα ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού για το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, αγώνας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής από ομάδα Ταλιμπάν, ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Στα δεκαέξι της, όμως, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη κάτοχος του Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού. Το βιβλίο της είναι ίσως η πιο ισχυρή υπενθύμιση της αξίας της εκπαίδευσης, της αδιάκοπης πάλης των γυναικών και των κοριτσιών για την εξασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μαλάλα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι, ακόμα και σήμερα, η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου µπορεί να εµπνεύσει και να αλλάξει τα πράγματα σε ολόκληρο τον κόσµο.

Το βιβλίο της, λοιπόν, το αφιερώνουμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες αγωνίστριες του παρόντος και του μέλλοντός μας, θυμίζοντάς τους τα λόγια που έκανε η ίδια πράξη: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο!».


Χρόνια πολλά!







 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ