Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Διάστρεμμα" του Κωνσταντίνου Λίχνου


 

Τρείς γυναίκες, τρεις φίλες, τρεις ξεχωριστοί χαρακτήρες πλέκουν ένα γαϊτανάκι γεμάτο από ανησυχίες,  αμφισβητήσεις, αναθεωρήσεις. Συζητώντας μεταξύ τους αναζητούν λύσεις σε θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν κάθε σύγχρονη γυναίκα. Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας του σήμερα,  μπαίνει στο κάδρο και εξετάζεται από διαφορετικές οπτικές, αναλύοντας σε βάθος χαρακτήρες, βιώματα,  αντιδράσεις.  Ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας απαιτητικός, καλείται να ανταποκριθεί στα πολλαπλά ζητούμενα της εποχής,  να καλύψει ανάγκες που απορρέουν από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και να σταθεί ισότιμα απέναντι στο ανδρικό φύλο. Μητέρα, σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη.

 

Σόνια, Νίκη, Μάρθα.

Μια φιλόλογος, μια φωτογράφος και μια ψυχολόγος που  οι συζητήσεις τους, περιστρέφονται γύρω από τρία επίπεδα λόγου: Ανηλεής Παρατήρηση, Αμείλικτη Κριτική και Αμέριστη Στήριξη.

Με την πάροδο του χρόνου, μέσα από ένα μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων, επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους πάντα η γυναίκα και η θέση της στην σύγχρονη κοινωνία.

Η τελευταία τους συνάντηση, περιστρέφεται γύρω από το καυτό ζήτημα, ως προς  την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, καταθέτοντας τα δικά τους προσωπικά βιώματα. Ο αγώνας των γυναικών παραμένει διαρκής, σε όποια θέση και αν κατέχει.

Μεταξύ τους οι τρεις φίλες, ασκούν κριτική η μια στην άλλη, για τις επιλογές τους και την στάση τους προς την ζωή. Κριτής και κρινόμενος εναλλάσσονται στα ίδια πρόσωπα πάντα και μέσω της παρατήρησης βγαίνουν στο φως οι γυμνές αλήθειες των συνομιλητριών. Και οι τρεις τους μέσα από την ανηλεή παρατήρηση και την αμείλικτη κριτική, προσπαθούν να ξεγυμνώσουν τα πραγματικά διλήμματα που ταλανίζουν την ζωή τους και να επιφέρουν την ισορροπία στις σχέσεις τους με τον περίγυρο τους.

Ο Κωνσταντίνος Λίχνος, με το τελευταίο του έργο με τίτλο «Διάστρεμμα» με μαεστρία και αμεσότητα, καταγράφει  τον ψυχισμό της γυναίκας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωή της. Μέσα από αυτούς τους  τρεις χαρακτήρες, αποκαλύπτονται σε βάθος, όλες οι πτυχές της σύγχρονης γυναικείας προσωπικότητας, σε μια εποχή άκρως απαιτητική. Σκιαγραφώντας την δυναμική του προφίλ της σύγχρονης γυναίκας, την τοποθετεί στο βάθρο του σήμερα, με «παράσημα» όλες της τις κατακτήσεις.   

Η γυναίκα αλλάζει, προσαρμόζεται, διεκδικεί, βρίσκει την θέση της στην κοινωνία, είναι ελεύθερη!

Γιατί η γυναίκα είναι χαμαιλέοντας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΕΣΤΗ ΠΛΟΥΜΗ