Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το νάμα" του Γιάννη Αδελιανάκη


 

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Αδελιανάκη με τον τίτλο "Νάμα" κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, με μια ιστορία συγκλονιστική , που αποκαθηλώνει τη σκληρή πραγματικότητα ενός κόσμου πέρα για πέρα αληθινού.  Ταξιδεύοντας στο 1990, Κομοτηνή και Αθήνα φιλοξενούν την ιστορία της ζωής του Ιάκωβου.  Είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, που από νωρίς συνειδητοποιεί την "διαφορετικότητα" του και εξαιτίας της αντιμετωπίζει το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας. Μεγαλώνει χωρίς στοργή και αγάπη σε μία  οικογένεια που τον αντιμετωπίζει με σκληρότητα.

Σχολείο και κοινωνικές συναναστροφές γίνονται βαρίδι στην  ψυχή του και τον πονάνε. Γνωρίζει όλη την απανθρωπιά του κόσμου, την ασχήμια, την χλεύη.

Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο θυμός τον ακολουθούν καθορίζοντας το μέλλον του.

Μάχη, Μαργαρίτα,  Κάτια, τρεις γυναίκες που με τον τρόπο τους παίζουν ρόλο στην ζωή του Ιάκωβου.  Με την  μητρική  αγάπη της Μάχης απούσα από την ζωή του, στον αντίποδα βρίσκεται η πολύτιμη φιλία του με την Μαργαρίτα.

Η Κάτια, έρχεται από μια ζωή γεμάτη μελανά βιώματα, προσπαθώντας όπως και ο Ιάκωβος να αποτινάξει από πάνω της τους εφιάλτες του παρελθόντος. Οι λάθος επιλογές «βαραίνουν» τον ψυχικό και συναισθηματικό  της κόσμο.

Δυο νέοι φανερά ασύνδετοι μεταξύ τους, που όμως μοιράζονται πολλά κοινά σημεία, με κύριο την ενδοοικογενειακή βία που βίωσαν βαθιά μέσα στο πετσί τους. Ένιωσαν την κακοποίηση, την ψυχολογική και συναισθηματική βία, από τους πιο δικούς τους ανθρώπους, από την πιο τρυφερή τους ηλικία. Η τυφλή εξουσία και ο έλεγχος οδηγούν σε λάθος μονοπάτια την ζωή τους και την μοίρα τους.

Ένα  καθηλωτικό μυθιστόρημα, γεμάτο ένταση και αγωνία, με την υπογραφή του Γιάννη Αδελιανάκη.

Ο συγγραφέας , με λόγο απλό αλλά ουσιαστικό, διεγείρει το μυαλό με χιλιάδες εικόνες , σκληρές περιγραφές,  που δίνουν γροθιά στο στομάχι.  Ο Γιάννης Αδελιανάκης, σκιαγραφεί άρτια τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, την ζωή που έζησαν, αυτά που τους σημάδεψαν και τους έφεραν σε αυτό το σημείο. Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές που πυροδοτούν απρόσμενες εξελίξεις και ένα τέλος μη προβλέψιμο.

Το "Νάμα", είναι ένα μυθιστόρημα με κοινωνικά ζητήματα που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις μέσα στην κοινωνία μας. Ένα βιβλίο για το άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την διαφορετικότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΕΣΤΗ ΠΛΟΥΜΗ